Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Zašto se javlja bol ispod navlake?

Bol ispod navlake nije česta pojava, ali predstavlja veliki problem koji može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

Krunice, tj. navlake kako se još nazivaju, predstavljaju protetski rad koji se koristi za nadoknadu zuba. U osnovi se dele u 2 grupe. Metalokeramičke krune imaju jezgro od metala. Obično je u pitanju hrom, molibden ili paladijum, dok su bezmetalne krunice u potpunosti izrađene od cirkonijuma. Ovaj materijal karakteriše izuzetna transparentnost tako da pružaju prelamanje svetlosti kroz sve slojeve, stvarajući izgled prirodnih zuba. Takođe, izbegnuta je pojava crne linije od metala uz gingivu, kao i alergijska reakcija. Imajući ovo u vidu ne čudi što stomatolozi svojim pacijentima preporučuju upravo bezmetalne krunice.

Međutim, bez obzira koje izaberete, bol ispod navlake može se javiti, a koji su najčešći razlozi za to otkriva vam stomatološka ordinacija Dr Ast.

Bol ispod navlake izazvan bolestima zuba

Mnogi ljudi smatraju da postavljanje zubnih krunica eliminiše pojavu kvara, što je pogrešno mišljenje. Zubi sa navlakama su podložni bolestima, baš kao i bilo koji drugi zub. Razlog za to leži u činjenici da je zub ispod krunice još uvek živ. Ukoliko oralna higijena nije besprekorna dolazi do taloženja zubnog plaka i razmnožavanja bakterija tako da se na rubu zuba i krunice može stvoriti novi karijes.

Bol ispod navlake

Problem postaje složeniji kada se na vreme ne sanira nastali kvar. Bakterije dublje prodiru u strukture zuba preteći da zahvate živac, što za posledicu ima pojavu infekcije. U tom slučaju neophodna je endodontska terapija, tj. lečenje kanala korena zuba.

Do upale živca može doći i kada zub nije dobro očišćen pre postavljanja krunice, te se zaostali karijes širi ispod navlake.

Intenzivna bol, koja nastaje spontano, karakteristični je znak infekcije, a prati je i osetljivost na toplo i hladno.

Bol ispod navlake izazvan bolestima desni

Loša oralna higijena ne utiče samo da zube, već i na gingivu. Nepravilno pranje zuba ili potpuni nedostatak oralne higijene, kao i zanemarivanje značaja skidanja kamenca, dovode do razmnožavanja bakterija, posebno u prostoru između desni i navlaka.

Vremenom, upala desni napreduje tako da dolazi do povlačenja, te je dentin izloženiji spoljašnjim uticajima. Kako je dentin tvrdo, žuto tkivo, pojava žute površine pored bele krunice jasni je znak da je nastupilo povlačenje desni. Ogoljeni zub može da stvori i jak bol, jer se parodontalni džepovi pune bakterijama. Takođe, prisutan je i neprijatan ukus u zubima.

Polomljena krunica

Iako krunice karakteriše izuzetna čvrstoća i izdržljivost u pojedinim situacijama može doći do napuknuća. Glavni uzročnik jeste bruksizam. Naime, nekontrolisano škrgutanje zubima u toku noći stvara i do 2 puta jače sile nego pri žvakanju. Kako ne postoji otpor od hrane, kao tokom jela, krunice ne mogu da izdrže pritisak, što može da rezultira njenim puknućem.

Ponekad do preloma dolazi usled slučajno zagriženog tvrdog komada hrane kao što je koštica ili komadić kosti. Pored bola javlja se i osetljivost na tople i hladne nadražaje.

Bol ispod navlake

Bol ispod navlake ne treba zanemariti, već odmah zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast. Dr Jelena Milanović pronaći će uzrok bola i na najefikasniji način rešiti problem.