Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Dečija stomatologija

Prva poseta zubaru

Dečija stomatologija je veoma važna grana stomatologije, jer deca još kao sasvim mala mogu da usvoje zdrave navike o redovnom i pravilnom održavanja oralne higijene, ako ih pravilno uputimo. Veoma je važno da shvate važnost prevencije bolesti.

Prva poseta zubaru je veoma bitna jer se tada stvara odnos između deteta kao pacijenta i stomatologa, od koga zavisi umnogome kako će se ovaj odnos razviti. Deci je bitan prijateljski pristup, strpljiv i opušten stomatolog koji će učiniti da osete da im ne preti nikakva opasnost. Zbog ovoga je jako važno da dete dođe na prvi pregled kada su zubi zdravi, a ne da se čeka bol, oticanje i druge neprijatnosti. Prvi pregled se preporučuje kada beba navrši 12 meseci ili 6 meseci nakon nicanja prvog zuba.

Veliki je izazov zadobiti poverenje deteta, ali to može biti i lako ako je zubar pažljiv i nežan te deca shvate da popravka ne mora da boli. Mi se trudimo da sa decom uspostavimo odnos pun poverenja.

stomatoloska-ordinacija-dr-ast-decija-stomatologija

Povreda zuba

Kod male dece, povrede zuba su veoma česte, jer deca u igri umeju da padnu bez zaštite ruku i tako polome najčešće sekutiće a nije retko i neke druge zube. Ove situacije se dešavaju kako sa mlečnim tako i sa stalnim zubima i iako deluju dramatično uz moguće krvarenje, otok, bol, najčešće nisu komplikovane i mogu se sanirati. Ono što je najbitnije je da se konsultuje stomatolog u što kraćem roku. Po nekad je potrebno da deca jedu kašastu hranu par dana i zub koji se klimao se sam pozicionira i učvrsti, a kod loma se problem rešava tako što se deo koji fali nadogradi estetskim materijalima.

decija-stomatologija1b

Karijes mlečnih zuba

Nastaje kao rezultat nezdravih navika u ishrani, zbog dugog korišćenja flašice i sl. Može da nastane u uzrastu do 3 ili 4 godine, a kao agresivniji oblik je cirkularni karijes. On se pojavljuje u vidu belih i žutih mrlja u samom vratu zuba i njegov napredak je brz, čak za nekoliko nedelja se proširi na sve zube. Ovaj karijes nepovratno povređuje mlečne zube a ume da utiče i na razvoj i zdravlje stalnih zuba. Ono što je jako važno je obratiti se stomatologu već kod prvih znaka karijesa jer samo tako postoji šansa da se mlečni zubi očuvaju bez plombiranja.

Zalivanje fisura

Dečija stomatologija podrazumeva i zalivanje fisura. Ovo se preporučuje na mestima gde stomatolog proceni da bi moglo doći do razvoja karijesa. Procedura zalivanja fisura je veoma kratka i bezbolna. Potrebno je zub pripremiti uklanjanjem naslaga, potomom se nanosi zalivač koji se vezuje za zub pod uticajem posebne lampe. Na ovaj način zub se štiti od štetnih spoljnih uticaja. Bitno je naglasiti da i dalje treba održavati oralnu higijenu jer karijes može da se stvori i pored ovakve zaštite.

Vitalna amputacija mlečnih zuba

Postupak kojim se uklanja deo pulpe koji je najviše oštećen odnosno koronarni deo. Radikularni deo se pokriva pastom za amputaciju da mu se omogući oporavak i normalnu biološku funkciju.

Vitalna ekstirpacija mlečnih zuba

Postupak koji se radi pod anestezijom. Pulpa mlečnih zuba se uklanja potpuno, a zatim se kanal puni resorptivnom pastom bez gutaperka kočića.

Mortalna amputacija mlečnih zuba

Postupak kojim se devitalizuje i mumifikuje zapaljena pulpa, a zatim se ukloni njen koronarni deo. Korenski deo se prekriva amputacionom pastom koja ima za cilj da spreči sekundarnu infekciju i autolizu mumificiranog tkiva.

Mortalna ekstirpacija mlečnih zuba

Dečija stomatologija podrazumeva i ovaj postupak kojim se devitalizuje i mumifikuje zapaljena pulpa, a zatim se u potpunosti ukloni.

mlecni-zubi-amputacija-ekstirpacija

Neka Vaš osmeh iz snova postane realnost!

Pozovite nas i rezervišite svoj termin još danas