Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Fistula na zubnom mesu

Fistula na zubnom mesu

Fistula na zubnom mesu tj. parulis je svojevrsni kanal koji se razvija od vrha zuba pa do površine usne šupljine u blizini desni. Predstavlja izlaznu tačku na desnima kroz koju se gnoj prazni iz mesta nastanka u usnu šupljinu.

Postoje 2 vrste fistula – aktivne i neaktivne. Aktivna fistula je crvene boje i na pritisak okolnog tkiva izlazi gnoj. Za razliku od nje neaktivna fistula je manja, svetlije ružičaste boje i na pritisak nema gnoja. Zapravo, ona je znak povlačenja upale, koji je vidljiv kao mali ožiljak.

S obzirom da je fistula na zubnom mesu čest problem stomatološka ordinacija Dr Ast  vam otkriva moguće uzroke koji dovode do njenog nastanka.

Šta izaziva fistulu na zubnom mesu?

Fistula se javlja kao posledice infekcije zuba pod apcesom. Nakon izvesnog vremena stvara se pritisak na mestu njegovog formiranja te se infekcija širi na površinu desni kako bi se omogućilo isticanje gnoja.

Fistula na zubnom mesu

Kako se apces nikada ne javlja na zdravom zubu, to znači da su indirektni pokretači fistule nelečeni karijes, a često i hronična upala zubnog živca.

Fistula se svrstava i u komplikacije nakon vađenja zuba. Naime, može se javiti kada pri vađenju ostane komadić zuba koji ne dopušta pravilno zaceljenje rane. Takođe, polomljeni zubi, upala desni, ali i bilo kakva trauma u područje zubnog niza se navode kao potencijni faktori koji mogu dovesti do ovog problema.

U pojedinim situacijama fistula na zubnom mesu nastaje usled hronične suvoće ustiju. Mada je česta pojava i kod ljudi kojima ishrana obiluje namirnicama sa šećerom.

Koji su simptomi fistule na zubnom mesu?

Vidljiva kvržica na desnima koja je natekla je jasni znak fistule. Gnoj koji se ispušta u usnu šupljinu, često je neugodnog ukusa i mirisa.

Iako fistula sama po sebi ne boli, na dodir se javlja bol. Primetna je i preosetljivost zuba, otečene desni, toplina na prostoru upale, crvenilo, kao i jaka pulsirajuća zubobolja. Ove simptome prati nelagodnost tokom žvakanja i pri pranju zuba.

Kod nekih pacijenata dolazi i do povećanja limfnih čvorova vrata i povišene temperature.

Kako se leči fistula na zubnom mesu?

Oralna fistula, kako se još naziva, ne prolazi sama, već je neophodno lečenje, koje zavisi od uzročnika.

Ukoliko je uzrokovana upalom na vrhu korena zuba vrši se endodontska terapija. Ona uključuje lečenje upaljenog zuba, vađenje živca, punjenje kanala određenim pastama i na kraju plombiranje. Cilj ovog stomatološkog tretmana je spašavanje prirodnog zuba.

Kod fistule koja se formira na već lečenom zubu u većini slučajeva neophodna je apikotomija. U pitanju je hirurški proces kojim se uklanja deo korena zahvaćenog upalom.

Fistula na zubnom mesu

Fistula je ozbiljni problem koji može da dovede do pojave cisti, pa i do gubitka zuba. U težim situacijama infekcija se širi, izazivajući teške komplikacije.

Imajući ovo u vidu, nemojte da odlažete posetu stomatološkoj ordinaciji Dr Ast ako ste primetili fistulu na svom zubnom mesu.