Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Halitoza – Kako ukloniti neprijatan zadah?

Halitoza

Halitoza predstavlja pojavu neprijatnog zadaha. Naziv je dobila od latinske reči „halitus“ što znači „dah“ i grčkog sufiksa „osis“ koji znači stanje.

Ne postoji osoba na svetu koja se nije susrela sa neprijatnim dahom. Konzumiranje jake, začinjene hrane, prekomerno pušenje, alkohol – vodeći su uzročnici povremenog lošeg daha. Međutim, problem nastaje kada on traje duži period, tako da ukazuje da je reč o simptomu nekog zdravstvenog stanja.

Nažalost, halitoza je česta pojava kod ljudi širom sveta. Statistički podaci pokazuju da se svaka četvrta osoba suočava sa lošim zadahom. Tačnije, ovo je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg odraslo stanovništvo posećuje stomatologa, odmah nakon karijesa i bolesti desni.

S obzirom da neprijatan dah ne samo da kvari sliku o vama, već može da utiče na društveni i poslovni život, pa i na mentalno zdravlje stomatološka ordinacija Dr Ast vam otkriva uzročnike problema.

Oralni uzroci halitoze

Loša oralna higijena je glavni pokretač halitoze. Zanemarivanje brige o zubima, pre svega neredovno čišćenje i nepravilno pranje zuba, u 80 odsto slučajeva su uzrok lošeg daha. Razlog tome jeste hrana koju unosimo u toku dana, a gomila se u usnoj duplji. Upravo je ona pogodno tlo za prekomerno razmnožavanje bakterija. Pod dejstvom bakterija dolazi do pojave hemijskih jedinjenja koja su neugodnog mirisa.

Halitoza

Bakterije se obično zadržavaju na teško dostupnim mestima, kao što su prostor između zuba, fisure na jeziku i zadnji deo jezika. Zbog toga je veoma važno da pored standardne četkice koristite i interdentalne četkice i tečnost za ispiranje ustiju. Takođe, neophodno je da redovno čistite i jezik specijalno dizajniranim spravicama. Jedino na taj način otklonićete sve ostatke hrane iz usne duplje. Samim tim sprečićete pojavu lošeg daha, ali i formiranja zubnog kamenca i pojavu parodontopatije.

Halitoza može biti izazvana i drugim intraoralnim uzrocima. Jedan od njih je kserostomija. U pitanju je stanje u kojem, iz određenih razloga, dolazi do smanjenog lučenja pljuvačke. Kako pljuvačka ima ulogu samoprečišćivača zuba, u ovoj situaciji usled nedovoljne količine izostaje prirodno čišćenje nakupljenih naslaga. Što za posledicu može da ima pojavu lošeg zadaha.

Halitoza izazvana drugim bolestima

Iako su pokretači halitoze u većini slučajeva dentalne prirode ona može biti simptom neke bolesti u organizmu. Infekcije disajnih puteva, hronična upala sinusa, hronični bronhitis, šećerna bolest, oboljenja digestivnog trakta i somatska oboljenja se svrstavaju u najčešće ekstraoralne uzročnike.

Da biste otkrili da li halitoza potiče iz ustiju ili nekog organa možete obaviti Bremingov test. On se izvodi tako što zatvorite usta i izdahnete na nos sa šakom preklopljenom preko nosa. Ukoliko osetite neprijatan miris, nešto se dešava van usne duplje.

Kako otkloniti neprijatni dah?

Halitoza je praćena belim naslagama na jeziku, gustom pljuvačkom. Primetno je i pečenje jezika, kiseo, gorak ili metalan ukus u ustima.

Lečenje se zasniva na otkrivanju i eliminisanju uzročnika. Ukoliko je posledica loše oralne higijene vrši se skidanje zubnog kamenca i otklanjanje drugih stomatoloških problema koje je on izazvao. Svakako, neophodno je promeniti i dnevnu rutinu u pranju zuba, kao i zdravim životnim navikama.

Halitoza

Ako je loš dah prisutan i nakon lečenja usne duplje, uključuju se drugi lekari specijalisti kako bi se utvrdio izvor problema.

Nemojte da dozvolite da vam loš zadah naruši kvalitet života, zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.