Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Kada je potrebno zameniti stare plombe?

Kada je potrebno zameniti stare plombe

Kada je potrebno zameniti stare plombe? Pitanje koje često postavljaju pacijenti svom stomatologu.

Plombe predstavljaju ispune koji se koriste za rekonstrukciju izgubljenog zubnog tkiva pogođenog karijesom ili prelomom. Zahvaljujući njima sprečava se prodor bakterija i vraća prirodni oblik i funkcija zuba. Mogu biti bele i crne (amalgamske).

Amalgamske plombe su se pojavile jos u 18. veku u Francuskoj. Međutim, njihova zvanična upotreba započela je početkom 20. veka kada je ADA (American Dental Association) definisala tačan odnos metala u plombi. To znači da su one sadržale živu, srebro, kalaj, bakar i cink u količini koja je osiguravala najbolje perfomanse plombiranja.

Razvoj nauke doveo je do napretka i na polju stomatoloških materijala, te su se 60-ih godina pojavile bele, tj. kompozitne plombe. Da bi 2 decenije kasnije, zahvaljujući unapređivanju sistema mikropunjenja pomoću paste, ove plombe našle široku primenu, potiskujući polako amalgamske.

S obzirom da se plombe vremenom pod silom žvakanja troše, moraju se u jednom momentu zameniti. Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Dr Ast vam otkriva kada je potrebno zameniti stare plombe.

Sekundarni karijes

Plombiranjem nije isključeno ponovno javljanje karijesa. Naime, loša oralna higijena može da dovede do stvaranja sekundarnog karijesa koji se javlja ispod plombe. Postojanje međuprostora između plombe i zuba, čak i mikroskopskih, takođe, može da dovede do problema.

Kada je potrebno zameniti stare plombe

Sekundarni karijes razara zub dublje u odnosu na karijes koji je ranije saniran. Što za posledicu ima slabljenje zuba uklanjanjem karioznih masa i oštećenje pulpe. U pojedinim slučajevima lečenje kanala korena zuba je nemoguće sprovesti, te je vađenje zuba jedino rešenje.

Da bi se sprečila pojava novog karijesa ispod plombe pored dobre oralne higijene, obavezne su i redovne posete stomatologu, jer sekundarni karijes često ne pokazuje nikakve simptome.

Kada je potrebno zameniti stare plombe – Kada se istanje ili puknu

Na plombe tokom jela deluju jake sile, te vremenom dolazi do njihovog trošenja. Obično se javlja kod ljudi sa jakim zagrižajem, tako da se plomba postepeno ravnomerno tanji. Iako ne postoje napukline neophodno ju je zameniti.

Plombe mogu da puknu, pa i da otpadnu. Posebno ako je materijal tanak ili su nešto slabijeg kvaliteta. Ipak, razlog njihovog pucanja je najčešće razvijanje karijesa ispod plombe. Ukoliko ste primetili da vam je plomba napukla ili je jedan njen deo otpao morate odmah posetiti stomatologa. U protivnom, mogu se javiti veće komplikacije.

Estetski razlog za zamenu plombi

Amalgamske plombe su, zbog sastava, veoma uočljive u zubnom nizu. Zbog toga se kao jedan od čestih odgovora na pitanje kada je potrebno zameniti stare plombe, navodi i estetika osmeha.

Ipak, morate znati da zamena starih plombi kod postizanja savršenog zubnog niza nije jedino vezana za amalgamske. Pušenje, prekomerno ispijanje kafe i konzumiranje namirnica koje izazivaju prebojenost zuba utiče i na plombe na njima. Tokom godina one postaju tamne, baš kao i zubna gleđ.

Ukoliko se pacijent odluči da svom osmehu vrati prirodnu belinu izbeljivanje zuba neće delovati i na plombe. Zbog toga će one na prednjim zubima odudarati od ostalih u nizu, te je potrebno zameniti ih kako bi se uklopile u novu boju zuba.

Kada je potrebno zameniti stare plombe

Nemojte da čekate da stare plombe dovedu do novih stomatoloških problema, već na vreme posetite stomatološku ordinaciju Dr Ast.