Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Lokalna anestezija u stomatologiji

Lokalna anestezija u stomatologiji

Lokalna anestezija u stomatologiji se koristi za sprečavanje pojave bola tokom lečenja od strane zubara.

Za razliku od opšte, lokalna anestezija izaziva utrnulost predela koji se podvrgava stomatološkom zahvatu. Pacijent je sve vreme svestan, što omogućava saradnju sa stomatologom. Ubrizgavanjem anestetika sprečava se bol u predelu u kojem će se sanirati ili vaditi zub. Na ovaj način blokiraju se nervni završeci, na kratak vremenski period – najčešće od jednog do nekoliko sati.

S obzirom na to da je bol jedan od glavnih razloga zbog kojih se javlja strah od zubara, ubrizgavanje anestetika može pomoći da se prevaziđe dentalna fobija. Rešavanje ovog iracionalnog straha samo je jedan od razloga za upotrebu lokalne anestezije u stomatologiji.

Tipovi anestezije u stomatologiji

U stomatologiji se najčešće koriste anestetici kao što su Lidokain, Mepivakaine, Prilockaine, Bupivikaine i ostali. Oni se uglavnom ubrizgavaju u obraz ili kroz desni putem šprica i sterilne igle za jednokratnu upotrebu. Ova igla napravljena je od hirurškog čelika, što znači da je oštećenje tkiva usled uboda svedeno na minimum.

Postoje razne tehnike, odnosno tipovi lokalne anestezije koju sprovode stomatolozi. U zavisnosti od toga koja se procedura planira i oblasti koja se tretira razlikuju se i anestezije.

Lokalna anestezija u stomatologiji

Sprovodna ili blok anestezija se najčešće koristi na donjoj vilici, a razlog za to je gustina zuba. Ova anestezija ima sposobnost da utrne čitavu regiju u ustima, odnosno čitavu stranu vilice.

Infiltraciona pleksus anestezija se uglavnom koristi za stomatološke zahvate na gornjoj vilici. Korišćenjem ove anestezije utrne manja površina, od jednog do dva zuba.

Intraligamentarna anestezija se koristi za popravku, odnosno saniranje male regije. Najčešće je to jedan zub.

Za intervencije na mekim tkivima ili prilikom vađenja mlečnih zuba mogu se koristiti i anestezije u obliku gela, spreja ili tečnosti.

Lokalna anestezija u stomatologiji se svakako može izbeći, za procedure kod kojih se ne oseća bol tokom posete zubaru. Ipak, postoje i situacije kada je ona neophodno, kao što je vađenje živca ili vađenje zuba.

Kada se najčešće koristi lokalna anestezija u stomatologiji?

Anestezija u stomatologiji će se koristiti u slučajevima:

  • Kada je u pitanju zahtevna i detaljna popravka zuba – Tada se najčešće zna da će popravka trajati dugo i savetodavno je primiti anesteziju. U ovim slučajevima je najbolje konsultovati se sa stomatologom o jačini bola kojeg možete iskusiti;
  • Kada imate pokvaren zub, a jedino rešenje je vađenje – Prilikom vađenja zuba u većini slučajeva biće neophdna upotreba lokalne anestezije;
  • Lečenje kanala korena zuba
  • Prilikom ugradnje zubnih implanata – Ova procedura bila bi neprijatna za pacijenta kada bi se vršila bez lokalne anestezije. U pitanju su titanijumski šrafići koji se ugrađuju u kost vilice, na mestu gde se nalazio stalni zub. Oni služe da “imitiraju“ koren zuba. Stoga, ova procedura nikada se ne vrši bez upotrebe anestetika.

Da li je lokalna anestezija u stomatologiji bezbedna procedura za sve?

Lokalna anestezija u stomatologiji predstavlja potpuno bezbednu metodu, koja ne ostavlja nikakve posledice po pacijenta. Zahvaljujući tome, ona se može koristiti bez obzira na godine starosti ili neka druga zdravstvena stanja. Jedini uslov jeste da osoba nije alergična na anestetik.

Kako ovaj oblik anestezije nikako ne šteti ljudskom organizmu, mogu je dobiti i trudnice. Ipak, savetuje se da bi u prvom tromesečju trebalo izbegavati intervencije koje zahtevaju primenu anestezije.

Osobe koje boluju hipertireodizma, dijabetesa i drugih autoimunih oboljenja takođe mogu primiti lokalnu anesteziju. Kao što smo ranije i naglasili, jedino je važno da osoba nije alergična na dati anestetik.

Lokalna anestezija u stomatologiji

Ukoliko vam je neophodna određena stomatološka procedura, kontaktirajte stomatološku ordinaciju Dr Ast. Koristeći najsavremenije metode lečenja zuba, uz dugogodišnju zubarsku praksu, učinićemo da vaši zubi ponovo zasijaju. Vaš blistav osmeh naš je prioritet!