Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Mlečni zubi – Zašto je važno čuvati ih?

Mlecni zubi

Mlečni zubi su prvi zubi koji počinju da rastu oko 6. meseca pa do 3. godine života. Obično prvo rastu dve donje jedinice, tj. dva središnja donja sekutića. Zatim gornji sekutići. U narednim mesecima nastavlja se nicanje zuba tako da zubni niz ispunjavaju 2 preostala sekutića dole i 4 prva kutnjaka. Sledi pojava očnjaka između sekutića i kutnjaka, da bi se na kraju pojavila 4 preostala kutnjaka.

Nažalost, briga o mlečnim zubima nije na najvišem nivou, što potvrđuju i statistički podaci. Prema poslednjim istraživanjima čak 35 odsto dvogodišnjaka u našoj zemlji ima karijes na tek izniklim zubićima. Do 6. godine gotovo 90 odsto mališana ima najmanje jedan pokvareni zub, a u uzrastu do 11. godine karijes je registrovan u oko 80 odsto slučajeva.

Glavni razlog ovoj poražavajućoj statistici leži u činjenici da su mlečni zubi zamenjivi, te neretko vlada mišljenje među roditeljima da ih ne treba popravljati. Pojedini čak smatraju da ni oralna higijena nije potrebna jer će vrlo brzo na njihovo mesto doći stalni, te svojoj deci ne razvijaju naviku redovnog pranja zuba.

Da li su mlečni zubi važni za razvoj deteta?

Da! Mlečni zubi učestvuju u formiranju vilice i nicanju stalnih zuba. Oni čuvaju mesto stalnim zubima, te svi problemi sa njima vrlo lako se mogu preneti na još uvek neiznikli stalni zub.

Mlecni zubi

Svakako, glavnu ulogu imaju u obezbeđivanju pravilnog žvakanja i gutanja hrana. Samim tim, indirektno utiču na proces varenja. Takođe, neophodni su za govor, tj. jasni izgovor reči. Preko njih izražavamo emocije, ali i osećamo ukus i miris.

Imajući u vidu koliki značaj imaju očuvanje oralnog zdravlja treba da bude na prvom mestu mlađe populacije.

Briga o mlečnim zubima u cilju sprečavanja karijesa

Održavanje zuba započinje od prvog dana rođenja. Najpre, brisanjem sterilne gaze preko desni, a nakon nicanja prvih zubića neophodno je uvesti pranje. Pranje zuba se vrši pomoću male mekane četkice specijalno dizajnirane za bebe. Već sa 6 godina mališani su spremni samostalno da peru zube. Roditelji imaju zadatak da decu nauče pravilnom držanju četkice za zube i tehnici četkanja. U protivnom, može se javiti karijes, jer je gleđ mlečnih zuba tanja u odnosu na stalne, šta omogućava lakši prodor bakterijama.

Cirkularni karijes kod dece je veoma čest. S obzirom da se brzo širi za samo nekoliko nedelja može da zahvati ne samo okolne zube, već i čitav zubni niz. Ukoliko se ne popravi na vreme postoji opasnost od pojave infekcija, ali i težih stanja kao što je gangrena.

U pojedinim situacijama, kada se kvar ne može sanirati, mlečni zub se mora izvaditi, što dovodi do posledica preranog ili nepravilnog nicanja stalnih zuba.

Zalivanje fisura kao mera prevencije

U oko 70 odsto slučajeva karijes se razvija u fisuri. Ova linijska udubljenja na griznoj površini zuba su teško dostupna za pranje četkicom, pa se hrana zadržava u njima stvarajući pogodne uslove za razmnožavanje bakterija.

Da biste smanjili rizik od kvarenja zuba vaših mališana stomatolozi preporučuju zalivanje fisura. U pitanju je neinvazivni, bezbolni postupak kojim se “ojačava” grizna površina. Ovo je posebno značajno kod mlečnih molara, jer oni ostaju u vilici do 11. godine.

Mlecni zubi

Naučite decu da brinu o svojim zubima, posetite zajedno stomatološku ordinaciju Dr Ast. Dr Jelena Milanović, specijalista dečije i preventivne stomatologije, ima dugogodišnje iskustvo u radu sa najmlađim pacijentima. Brižan pristup pun strpljenja prema dečijim potreba i strahovima daju sigurnost da će svaki pregled proteći bez stresa i nervoze ne samo za decu, već i njihove roditelje.