Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Najčešće bolesti jezika

Bolesti jezika

Bolesti jezika obično se javljaju kao simptom drugih, sistemskih oboljenja. Kada bi promene na jeziku trebalo da vas zabrinu?

Odgovor na ovo pitanje muči veliki broj ljudi, koji su se jednom u svom životu susreli sa problemima i promenama na jeziku.

Jezik je mišićno – sluzokožni organ, smešten u usnoj duplji. On igra veoma važnu ulogu u žvakanju, gutanju hrane, registrovanju ukusa (čulo ukusa), ali i u govoru ljudi. Kao takav, jezik je zaista važan za celokupno zdravlje organizma, ali i za oralno zdravlje.

Zdrav je mekan na dodir i ima ružičastu boju. Površina zdravog jezika je glatka, bez ikakvih naslaga.

Ukoliko primetite promene na vašem jeziku, to obično ukazuje na određeni zdravstveni problem u organizmu, te je neophodno potražiti zdravstvenu pomoć.

S obzirom na važnost jezika za normalno funkcionisanje usne duplje, stomatološka ordinacija Dr Ast vam otkriva najčešća oboljenja jezika.

Zapaljenje papila jezika

Ljudski jezik čine papile, koje su zapravo i zaslužne za čulo ukusa. Važno je naglasiti da su papile iste boje kao i zdrav jezik, i da izgledom veoma podsećaju na sitne plikove.

U slučaju da primetite promene u boji, veličini i količini papila na jeziku, najčešće se radi o zapaljenju. Zapaljenjski proces, odnosno oboljenje jezika naziva se papilitis.

Bolesti jezika

Trebalo bi naglasiti da se bolest papilitis najčešće javlja u srednjim godinama, a podjednako su pogođeni i muškarci i žene. Dakle, papilitis mogu dobiti i pripadnici muškog pola, ali i pripadnice ženskog pola.

Koji je uzrok papilitisa? Najčešće se za uzrok papilitisa krive loši protetski radovi, ali neretko može biti i rezultat destruiranih zuba.

Zapaljenje papila predstavlja bolni problem, koji često stvara i nelagodu prilikom govora i konzumiranja hrane i pića. S obzirom na to da upaljene papile mogu ograničiti pokrete jezikom, veoma je važno da se na vreme obratite izabranom stomatologu. Uspešnost terapije zavisi od toga kada se javite stomatologu.

Najčešće bolesti jezika – Oralna kandidijaza

Kada su u pitanju najčešće bolesti jezika, ne možemo a da ne spomeno gljivična oboljenja ovog organa usne duplje. Pre svega, govorimo o kandidi na jeziku, odnosno njenom prekomernom razmnožavanju. Kandida se normalno nalazi u ustima i crevima čoveka, te pomaže pri varenju i drugim važnim procesima u organizmu. Ipak, njeno prekomerno razmnovažavanje vodi u stanje koje se naziva oralna kanidijaza.

Ovo stanje manifestuje se sivo-belim naslagama na jeziku, koje su često praćene i otokom epitela. Neretko se pacijenti žale i na osećaj suvih usta, kao i na osećaj žarenja na jeziku. Ukoliko primetite neki od ovih simtoma, na vreme se javite svom stomatologu.

Razloga za prekomerno razmnožavanje kandide na jeziku je mnogo. Pre svega navodi se loša oralna higijena. Održavane oralne higijene je važno za oralno zdravlje ljudi. Redovno pranje zuba četkicom i pastom, kao i čišćenje između zuba koncem ili interdentalnim četkicama je od presudne važnosti. Do oralne kandidijaze može doći i usled dugotrajne upotrebe antibiotika i drugih lekova, kao što su imunosupresanti. Totalne proteze takođe mogu uzrokovati pojavu kandide na jeziku.

Geografski jezik – Oboljenje sa kojim se često susreću mališani

Geografski jezik često je oboljenje jezika koje pogađa mališane raznih uzrasta, pri čemu su devojčice sklonije razvijanju ovog problema.

Karakterišu ga mrlje koje se formiraju u obliku reljefne karte, pa odatle potiče i sam naziv geografski jezik.

Bolesti jezika

Uzrok stvaranja ovog oboljenja još uvek nije potpuno jasan. Ipak, više faktora može uticati na njegovo pojavljivanje – alergije, anemija, infekcije respiratornih puteva, kao i neadekvatne stomatološke intervencije.

Može se prepoznati po crvenkastim promenama na jeziku ili dubokim brazdama na gornjoj površini jezika. Ono što je dobra vest jeste da geografski jezik ne donosi nikakve tegobe mališanima. Procenjuje se da čak 3 odsto dece ima problema sa geografskim jezikom.

Ukoliko primetite određene promene na vašem jeziku, zakažite kontrolni pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast. Kontaktirajte nas!