Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Nekarijesne lezije

Nekarijesne lezije

Nekarijesne lezije nazivaju se ovim imenom iz razloga što ih ne stvaraju plak i bakterije, već nastaju pod uticajem drugih – mehaničkih ili hemijskih – faktora.

Iako postoji više vrsta oštećenja zuba, sve su uglavnom rezultat uzajamnog delovanja raznih procesa, kao što su trošenje zuba u kontaktu sa stranim telom, sa kiselinama i slično. Lezije uglavnom imaju sličnu kliničku sliku, te je veoma teško odrediti tačan uzrok njihovog nastanka. Iz tog razloga, sve lezije se često nazivaju trošenje zuba.

Karijes je bio i ostao vodeći uzročnik oštećenja zuba i dentalnih bolesti, ali nikako se ne smeju zanemariti ni ostali.

Postoje 4 grupe nekarijesnih lezija –  abrazija, atricija, abfrakcija i erozija. U narednim redovima otkrivamo vam razloge za nastanak svake od njih.

Nekarijesne lezije i abrazija zuba

Trošenje zuba može biti uzrokovano kontaktom sa određenim stranim telom. U ovom slučaju nekarijesne lezije uzrokovane su abrazijom zuba. Najčešće su posledica neadekvatne tehnike pranja zuba. Naime, prejako i pregrubo pranje zuba tvrdom četkicom može dovesti do abrazije zuba. Uglavnom se javljaju na površinama više susednih zuba, i na onoj strani gde osoba jače i više četka svoje zube. Nije retka situacija da se zubi oštete i usled agresivnije upotrebe zubnog konca.

Nekarijesne lezije

Pored loše sprovedene oralne higijene, abrazija zuba događa se i usled grickanja predmeta kao što su olovka ili nokti. Tada zubi neretko poprimaju oblik predmeta.

Abrazivne lezije su glatka udubljenja u dentinu, koji kada je ogoljen, često može uzrokovati preosetljivost zuba. Ovaj fenomen najviše pogađa mlađe pacijente.

Aticija zuba

Trošenje tvrdih zubnih tkiva može nastati i usled međusobnog dodira zuba za zubom. U ovom slučaju ne postoji uticaj nijednog abrazivnog sredstva. Možemo razlikovati fiziološku i patološku aticiju zuba.

Fiziološka aticija je izazvana funkcijom žvakanja, govora i gutanja. U ovom slučaju je trošenje zuba ravnomerno, te su zahvaćene incizalne i okluzijske površine, kao i palatinalne kvržice gornjih i bukalne donjih kutnjaka.

Patološka aticija je rezultat bruksizma. Prekomerno stiskanje ili škrgutanje zubima u toku noći dovodi do oštećenja zuba i nekarijesnih lezija. Oštećenje može biti lokalizovano ili generalizovano.

Nekarijesne lezije i abfrakcija zuba

Ukoliko se radi o oštećenju u području vrata zuba, najčešće se govori o abfrakciji. Pod uticajem sekundarnog okluzijskog stresa, koncentrisanim u vratnom delu, dolazi do savijanja zuba i abfrakcije.

Faktori koji mogu uticati na ovu pojavu su loše urađene stomatološke i protetičke nadoknade, gubitak zuba i slično. Oštećenja mogu biti aktivna i hronična. Aktivna oštećenja dovode do osetljivosti dentina, dok se hronična prepoznaju po tamnoj boji, bez preosetljivosti zuba.

Erozija zuba

Delovanje kiselina pH vrednosti niže od 5.5 može dovesti do oštećenja zuba pod nazivom erozija. Uglavnom se formira na vratnom delu zuba, ispod nivoa desni u gornjoj vilici ili iznad u donjoj vilici. Erozija zuba oštećuje i površinu zuba, ali i dentin. U pojedinim slučajevima erozija može doći i do pulpe, stvarajući razne komplikacije.

Važno je napomenuti da se erozija javlja odjednom na više pojedinačnih zuba, ali može zahvatiti i čitav zubni niz.

Erozija zuba može biti egzogenog ili endogenog porekla. Kod prve vrste, kiselina nastaje prekomernim unosom gaziranih sokova, alkohola, kiselih namirnica i slično. Lekovi kao što su antihistaminici ili antidepresivi takođe mogu biti uzročnici erozije.

Endogena erozija javlja se usled delovanja kiseline iz samog organizma. Vraćanje kiseline iz želuca u usnu duplju izazvano je raznim zdravstvenim problemima, kao što su gastroezofagealna refluksna bolest, gastritis i slično. Određeni poremećaji ishrane takođe mogu dovesti do erozije zuba.

Nekarijesne lezije moguće je prepoznati i sanirati na vreme, jednostavnim pregledom stomatologa. Prema tome, kad god primetite promene na vašim zubima, kao što su tamne mrlje ili tačkice, tvrde naslage i slično, javite se izabranom stomatologu.

Nekarijesne lezije

Stomatološka ordinacija Dr Ast nudi vam sve stomatološke usluge. Za više informacija, u svakom trenutku možete nas kontaktirati!