Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Nicanje zuba – Kada počinje i kako pomoći bebi u ovom osetljivom periodu?

Nicanje zuba

Nicanje zuba počinje u osmom mesecu nakon rođenja, a moguća su odstupanja od 2-3 meseca.

Najpre niču donji centralni sekutići. Mada, postoje odstupanja i kod neke dece mogu da izbiju gornji centralni sekutići. Odstupanja se javljaju i u početku izbijanja prvog zubića. Kod neke dece zubi počinju da niču u četvrtom mesecu. Nakon donjeg centralnog sekutića niče donji bočni sekutić, pa gornji centralni sekutić, sledi gornji bočni sekutić, potom niče prvi donji molar, pa prvi gornji molar, tek onda niče donji očnjak, za njim i gornji i na kraju niču drugi molari, donji, pa gornji. Nicanje mlečnih zuba se završava u 30 mesecu života, 2-3 meseca ranije ili kasnije od navedenog perioda. Mlečna denticija ima 20 zuba, 8 inciziva, 4 canisusa i 8 molara, dok stalna ima 32 zuba. Razlika je u tome sto mlečna denticija nema premolare.

Kako da znate da je nicanje zuba počelo?

Povećana produkcija pljuvačke, smanjen apetit i nesanica su tipični znaci da je nicanje zuba počelo. Tada beba gura strane predmete u usta, kao i prstiće. Smatra se da je nicanje zuba prirodni, biološki proces čiji mehanizam nije do kraja razjašnjen. Mnoge bebe tokom nicanja zuba ispoljavaju fizičke manifestacije u smislu povišene temperature, razdražljivosti, dijareje, nesanice i bolova.

Svako dete različito reaguje na procese nicanja zuba. Smatra se da je bolnija faza kada zub prolazi kroz kost, od faze kada prodire kroz desni. Tokom prolaska zuba kroz vilicnu kost, smenjuju se procesi razgradnje i remodelacije vilicne kosti.

Iznad krunice zuba ćelije koje se nazivaju osteoklasti, razgradjuju kost a ispod nje ćelije koje se nazivaju osteoblasti remodeluju viličnu kost. Zub prodire ka griznoj površini stvarajući blagi otok na desnima. Mehanizam nastanka otoka se objašnjava poremećajem tkiva desni tokom prodiranja krunice zuba kroz viličnu kost i desni. Usled dejstva bakterija u usnoj duplji dolazi do zapaljenja sluzokože na tom mestu, a koje se kasnije širi na ostalu sluzokožu usne duplje dovodeći do simptoma bola, povišene temperature, nesanice i nervoze.

Nakon šest meseci beba gubi imunitet stečen od majke

Nakon šest meseci od rođenja, beba gubi imunitet koji je stekla od majke, tako da često prve infekcije dolaze udruženo sa nicanjem zuba. U toku nicanja zuba posebna pažnja mora biti posvećena higijeni, što podrazumeva često pranje predmeta koje beba stavlja u usta i pranje ruku.

Nicanje zuba

Nicanje zuba je fiziološki proces, a ne bolest koju treba neminovno lečiti. Bolne senzacije u ustima se mogu ublažiti hlađenjem u frižideru predmeta koje beba gricka, kao što je gumeni prsten, masiranjem vrhova bebinih prstiju (jer se tu nalaze nervni završeci koji regulišu osećaj bola u vilici) i upotrebom nekog od gelova koji su dostpuni na našem tržištu.

Nekada se bebe rode sa zubima koji su poremećenog oblika i veličine. Takvi zubi se nazivaju dentes prenatales, često se klimaju u ustima novorođenčeta i oni spontano ispadaju jer nemaju koren već samo krunicu zuba.

Nicanje zuba – Kako olakšati bolne senzacije?

Kod nicanja mlečnih zuba, najpre se pojavi krunica zuba a koren se formira za 18 meseci, dok kod stalnih zuba za dve do tri godine nastupa totalno formiranje korena. Na našem tržištu postoje brojni preparati za olakšavanje nicanja zuba. Među njima je i Kamistad Baby gel, koji se sastoji od ekstrakta kamilice, bez šećera je i prijatnog je ukusa meda.

Kamistad Baby gel hladi i umiruje iziritiranu sluzokozu desni. Pored lokalnog sredstva za ublažavanje simptoma nicanja zuba, može se u slučajevima visoke temperature, po savetu lekara upotrebiti i lek protiv povišene temperature Febricet sirup i Febricet supozitorije. Veoma retko novorođenčetu niknu zubi bez ikakvih simptoma. Češća je pojava lokalne i sistemske reakcije organizma u toku nicanja zuba. Zato na tržištu postoje lekovi koji služe za ublažavanje posledica nicanja zuba kao što su Kamistad Baby gel i Febricet.

Nicanje zuba

Nicanje zuba je dinamičan fiziološki proces koji se odvija kod svakog deteta. Kako bi se odvijao nesmetano, potrebno je uključiti higijensko dijetetski rezim ishrane i nege još za vreme trudnoće, koji treba nastaviti u toku perioda dojenja deteta i kasnije kako bi se smena zuba obavila na najprirodniji mogući način.

Stomatološka ordinacija Dr Ast je tu da o zdravlju vaše dece brine od najranijeg perioda.

Dečija stomatologija je veoma važna grana stomatologije, jer deca još kao sasvim mala mogu da usvoje zdrave navike o redovnom i pravilnom održavanja oralne higijene, ako ih pravilno uputimo. Takođe je veoma je važno da shvate važnost prevencije bolesti, kako bi svoje zube održali zdravim tokom celog života.