Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Parodontologija

Parodontologija

Parodontologija je oblast stomatologije i bavi se lečenjem oboljenja desni i svih oblika parodontopatije. S obzirom da su oboljenja koja tretira sve više zastupljena, procenjuje se da čak 50% populacije oboljeva od neke vrste parodontoze, ovo je veoma važna grana stomatologije.

Skidanje kamenca

Parodontologija podrazumeva i skidanje kamenca. Zubi zahtevaju svakodnevnu negu. Svaki zub nakon nicanja je obložen tankom nevidljivom opnom, koja se naziva dentalna pelicula. Ona je jako prijemčiva za taloženje ugljenih hidrata, bakterija, pigmenta. Ukoliko ne peremo zube 24 h, na površini zuba se naprave meke naslage-biofilm, koje se lako uklanjaju četkicom za pranje zuba. Već nakon 48h, biofilm postaje zreo sa mnogobrojnim biološkim procesima u njemu i njegovo uklanjanje zahteva dužu proceduru pranja zuba. Nakon 7 dana neuklanjanja biofilma, dolazi do talozenja soli kalcijuma i fosfata, tako da od mekane strukture počinju da se stvaraju-kamenac, na kruničnom delu zuba i konkramenti- braon boje na korenskom delu zuba ispod desni. Ove formacije zahtevaju stručnu pomoć za eliminisanje sa površine zuba.

U predelu donjih zuba, od donje leve trojke do donje desne trojke sa unutrašnje – jezične strane je posebno predilekciono mesto za stvaranje zubnog kamenca, zbog izvodnog kanala pljuvačnih žlezda. Uprkos besprekornoj higijeni, ovde se može videti kamenac i konkramenti kod osoba kojima se izlučuje kalcijum i fosfor kroz pljuvačne žlezde. U gornjoj vilici je predilekciono mesto na obraznoj strani šestice i sedmice.

Posebne pigmentacije na zubima nastaju usled prisustva hromatogenih bakterija. Tada se javljaju zelenkasto – braonkaste naslage na zubima. Te pigmentacije su bezazlene, ne oštećuju zube i potporni aparat zuba – desni, ali su estetski neprivlačne i odbojne. Veoma je teško savladati pravilnu tehniku pranja zuba koja bi bila efikasna. Zato postoji jednostavna, bezbolana intervencija – ultrazvučno skidanje kamenca, poliranje i peskiranje zuba koja rešava propuste napravljene tokom pranja zuba.

Redovne kontrole kod stomatologa, svakodnevna higijena zuba po preporuci stručnog lica može u potpunosti eliminisati neželjene naslage na zubima i njihove posledice.

parodontologija

Poliranje zuba

Poliranje zuba je još jedna od metoda kojom se čiste nečistoće sa zuba nastale, kako smo već rekli, usled konzumacije neadekvatne hrane i pića, koje ostavljaju tragove na našim zubima. Sama reč poliranje govori da se radi o postizanju sjaja, a sam tretman obavlja stomatolog. Najčešće se ovakav vid tretmana vrši nakon skidanja kamenca i stomatološkog tretmana.

Poliranje zuba skida nataložen plak sa zuba koji u većoj meri može da izazove pojavu kamenca, tako da je ispoliran zub zaštićen u smislu da će duže vremena biti bezbedan od pojave kamenca. Naravno, samo u slučaju ako se oralna higijena održava redovno i na pravilan način.

Za poliranje se koristi profilaktička pasta i ona sadrži abrazive koji se razlikuju po obliku, veličini i tvrdoći. Pasta se koriste u kombinaciji sa gumenim čašicama za poliranje. S obzirom da pasta sadrži abrazive, bitno je da se nanosi obazrivo i od strane stručnog lica. U tom slučaju nema nikakve bojazni od štetnog uticaja abraziva na zube i desni.

Peskiranje zuba

Peskiranje zuba je postupak uklanjanja mrlja sa površine zuba nastale usled konzumacije pigmentisane hrane, pića, cigareta, kafe, čaja i sl. Ove mrlje umeju da podsećaju na karijes, međutim problem je znatno manji i uklanja se vrlo lako u samo jednoj poseti stomatologu. Kao i kod većine stomatoloških intervencija i ovde je od bitnog značaja pravovremeno reagovanje.

Peskiranje zuba se obično vrši nakon skidanja zubnog kamenca, a obavlja se AIR-FLOW aparatom koji radi na principu izbacivanja sitnih abrazivnih čestica pod pritiskom, koje razgrađuju pigmentisane mrlje na zubu. Ovo nije tretman izbeljivanja zuba ali se postiže nešto svetlija nijansa zuba nakon primene postupka.

Pacijentima sa akutnim stanjima u usnoj duplji se ne preporučuje ovaj tretman. Kod njih je potrebno najpre smiriti upalne procese pa tek onda pristupiti uklanjanju mrlja tj pigmenata sa površine zuba. Nakon tretmana treba izbegavati obojenu hranu, kafu, cigarete najmanje 3h, a moguća je blaga osetljivost desni dan ili dva.

poliranje-zuba

Režanj operacija

Parodontologija obuhvata i operaciju režnja. Ona je neophodna u slučajevima kada je parodontopatija uznapredovala ili ako je potrebno uraditi kiretažu parodontalnog džepa. Takođe se ova operacija preporučuje kada treba ukloniti oštećeno tkivo ili regenerisati potporni aparat. Eliminisanje subgingivalne čvrste naslage sa kosti specijalnim instrumentima zahteva operaciju režnja. U slučajevima kada treba ukloniti veći deo kosti, ugrađuje se veštačka kost.

Proces operacije režnja je potpuno bezbolan, obavlja se sa trajanjem 30 – 60 minuta. Cilj operacije je smanjenje dubine parodontalnih džepova. Treba napomenuti da nivo kosti nije moguće nadoknaditi u potpunosti, ali će svakako da se zaustavi njeno dalje propadanje i izbegne gubljenje zuba.

Ugradnja veštačke kosti

Medicina i tehnologija svakodnevno napreduju. S toga se danas ugradnja zuba može uraditi čak i ako nemate kost u koju bi se implant trebao ugraditi. To se postiže ugradnjom veštačke kosti. Do potrebe za ovom intervencijom dolazi ako se dugo nakon vađenja zuba čeka na ugradnju veštačkog, pa vremenom dolazi do gubljenja kosti.

Veštačka kost je sastavljena od sitnih granula koje se ugrađuju ispod membrane. Te granule čine podlogu u koju će se deponovati ćelije ljudske kosti koju stvara naš organizam i vremenom će ćelije veštačke kosti nestati, apsorbovaće se kroz organitam, a zameniće ih ćelije prirodne kosti.

U zavisnosti od toga koliku veličinu kosti treba ugraditi, ova operacija može da traje maksimum 2h, ali je potpuno bezbolna uz upotrebu lokalne anestezije. Nakon postupka potrebno je da prođe 6-12 meseci (stomatolog će proceniti), kako bi se kost potpuno ugradila tj učvrstila u vilici i tek tada se može pristupiti ugradnji implanta. Parodontologija nam omogućava na različite načine da rešimo nedostatke u vilici.

Na slikama je predstavljen postupak ugradnje veštačke kosti ispod membrane. Na prvoj slici se vidi i nedostatak kosti kao i način postavljanja veštačke. Na drugoj je postavljena veštačka kost i sledi ušivanje i period čekanja da se ista ugradi i učvrsti u vilicu.

ugradnja-vestacke-kosti
ugradnja-vestacke-kosti1

Neka Vaš osmeh iz snova postane realnost!

Pozovite nas i rezervišite svoj termin još danas