Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Periimplantitis – Simptomi i način lečenja

Periimplantitis

Periimplantitis je ozbiljno oboljenje nakon tretmana dentalnim implantima, koje može zahvatiti okolna tvrda i meka tkiva zuba. U pitanju je destruktivni upalni proces koji utiče i na kost, ali i na meko tkivo oko implanta.

Usled parodontopatije može doći do gubitka zuba. Neadekvatna oralna higijena, ignorisanje kamenca i neredovne posete stomatologu čest su razlog propadanja zuba i raznih dentalnih problema. Kako biste imali blistav osmeh i savršeno zdrave zube, veoma je važno voditi računa o njima.

Ipak, ponekad je za savršen zubni niz neophodna upotreba zubnih implanata. Zahvaljujući savremenim stomatološkim metodama i materijalima, zubni implanti mogu trajati dugi niz godina. Ipak, kao što to zahvetaju i pravi zubi, i implantima je neophodno pravilno i redovno održavanje. U suprotnom, može doći do pojave periimplantitisa.

Kako nastaje periimplantitis?

Periimplantitis se pre svega javlja kao upala gingive oko implanata. Njegov prvi “oblik“ zapravo se naziva perimukozitis. Izazivaju ga bakterije koje takođe mogu dovesti i do pojave parodontopatije. Ipak, za razliku od parodontoze, periimplantna oboljenja mnogo brže napreduju.

Periimplantitis

Od simptoma, prvo se može primetiti crvenilo, kao i otok mekih tkiva, odnosno desni (gingive). Ukoliko se ne leči na vreme, perimukozitis prelazi u periimplantitis. Ovo oboljenje, kao što smo i naveli, zahvata i kost oko implanata, ali i meka tkiva. Stoga, ne dolazi samo do gubitka implanata, već je moguće doći i do gubitka tog dela kosti.

Ovakva upala može se javiti iz više razloga:

  • Korišćenje implanata lošeg kvaliteta,
  • Neadekvatno izvršena implantacija,
  • Nepravilno održavanje oralne higijene,
  • Infekcija susednog zuba,
  • Konzumiranje cigareta,
  • Zubni kamenac koji se ne otkloni na vreme.

Koji su glavni simptomi periimplantitisa?

Ovo ozbiljno oboljenje nije naročito teško prepoznati. Ukoliko imate implantate, a primetite neke od simptoma, veoma je važno da se što pre javite izabranom stomatologu.

Prvi simptom periimplantitisa mogu biti crvenilo i otok desni i sluzokože. Desni postaju osetljive na dodir, a neretko se javlja i krvarenje. Formiranje gnoja, kao i neprijatan ukus u ustima takođe mogu biti simptomi ovog oboljenja.

Gubitak kostiju oko implantata, kao i bol oko istog, eventualno labavog implanta, takođe se smatra simptomom periimplantitisa.

Lečenje periimplantitisa

Kada je bolest u svojoj prvoj fazi, odnosno kada je na snazi perimukozitis, određena terapija može pomoći da se ona ne razvije u teži oblik. Ona podrazumeva redovno uklanjanje plaka, ali i poboljšavanje oralne higijene u kućnim uslovima. Veoma su važne redovne kontrole stomatologa. U ovom slučaju, na svaka tri meseca.

Lečenje težeg oblika, periimplantitisa, daleko je komplikovanije. Ono se može lečiti na hirurški način ili konzervativnim metodama. Odluku o tome kojom metodom će se lečiti ovo oboljenje doneće vaš stomatolog. U većini slučajeva biće neophodno hirurško lečenje, odnosno operacija.

Neke od metoda lečenja su i čišćenje implantata, dekontaminacija površine implantata, antiinfektivna terapija, hirurška tehnika i uklanjanje implantata.

Redovne posete stomatologu i održavanje oralne higijene su od presudnog značaja

Kao najbolja prevencija ovog ozbiljnog oboljenja tkiva oko implantata navode se redovne posete stomatologu i održavanje oralne higijene.

Zdravi zubi postižu se redovnim pranjem četkicom i pastom. Osim toga, pri održavanju oralne higijene mogu vam pomoći i konac za zube, kao i interdentalne četkice. Veoma je važno koristiti i tečnost za ispiranje usta, kako bi se uklonile sve bakterije u usnoj duplji. Konac za zube i interdentalne četkice koristite obazrivo i pažljivo, kako ne biste povredili gingivu.

Redovne posete stomatologu, na svakih šest meseci, ili na svaka tri meseca ukoliko primetite probleme sa implantatima, od presudnog su značaja. Vaš stomatolog će uočiti svaki potencijalni problem koji može prerasti u ozbiljno oboljenje, kao što su parodontopatija ili periimplantitis.

Periimplantitis

Ukoliko vam je neophodan pregled stomatologa u Beogradu, ordinacija Dr Ast može biti pravi izbor za vas. U svakom trenutku možete nas kontaktirati i zakazati prvi pregled ili kontrolu.