Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Poremećaji viličnog zgloba – Zašto se javljaju?

Poremecaji vilicnog zgloba

Poremećaji viličnog zgloba se teško detektuju, s obzirom na to da njihovi simptomi neretko podsećaju na simptome drugih bolesti.

Vilični, odnosno temporomandibularni zglob je jedini zglob na ljudskoj glavi. On povezuje donju vilicu sa kostima lobanje i igra veliku ulogu u obavljanju funkcije žvakanja, govora i gutanja. Po osnovnoj građi sličan je ostalim zglobovima ljudskog tela. Osim zglobnih površina, na njemu se nalaze i spojevi ligamenata i mišića.

Njegova funkcija je omogućavanje pokretanja donje vilice, i svrstava se među najaktivnije zglobove u ljudskom telu. Kada dođe do poremećaja viličnog zgloba, javlja se takozvano preskakanje, odnosno zaglavljivanje vilice. Verovali ili ne, statistički podaci govore nam da poremećaji temporomandibularnog zgloba u blažem obliku pogađaju čak 80 odsto svetske populacije.

Koji su uzroci poremećaja i kako ih prepoznati otkrivamo vam u narednim redovima.

Kako se prepoznaju promećaji viličnog zgloba?

Pre nego što i shvatite da imate problem sa viličnim zglobom, on može biti već u uznapredovaloj fazi. Prvi simptomi su veoma suptilni, te ih većina ljudi i neprimećuje. Obično prođe više godina od momenta kada su se simptomi prvi put pojavili do trenutka kada čovek shvati da postoji problem sa datim zglobom.

Poremecaji vilicnog zgloba

Jedan od najčešćih simptoma svakako je bruksizam, odnosno škripanje zubima ili stiskanje istih noću, dok spavate. Bruksizam nije retka pojava, ali nije ni jedini indikator da postoji poremećaj viličnog zgloba.

Pored toga, javlja se trošenje griznih površina prednjih i zadnjih zuba, kao i defekti vratnog dela zuba. Nije strano da se pacijent požali i na preteranu osetljivost zuba.

Ukoliko se problem ne uoči na vreme, kasniji simptomi mogu biti:

  • pucketanje, zaglavljivanje i preskakanje viličnog zgloba;
  • osetljivi i bolni zubi;
  • ograničeno otvaranje vilice pri žvakanju i govoru.

Šta uzrokuje poremećaje ovog tipa?

Uzročnici problema vezanih za vilični zglob su razni. Ipak, možemo uvideti nekoliko osnovnih razloga zbog kojih može doći do poremećaja viličnog zgloba.

Prvi i najjasniji je, svakako, povreda zgloba ili mišića pokretača vilice. Usled traume ovog tipa može doći do onemogućene funkcije viličnog zgloba.

Zatim, slabljenje ligamenata takođe može uticati na obavljanje funkcije donje vilične kosti. Pored toga, još jedan od važnijih uzročnika poremećaja ovog tipa je trošenje hrskavice diska ili pak dugotrajne parafunkcije (škripanje zuba).

Najčešći razlog za slabljenje funkcije viličnog zgloba jeste gubitak zuba, bilo u gornjoj, bilo u donjoj vilici.

Kako gubitak zuba utiče na temporomandibularni zglob?

Ukoliko dođe do gubitka velikog broja zuba, pretežno u bočnim delovima, dolazi i do gubitka visine zagrižaja. Mišići vilice i zglob postavljeni su tako da su u ravnoteži sa veličinom i položajem zuba. Vađenjem zuba ili gubitkom usled određene bolesti, ravnoteža se narušava.

Vilični zglob do određenog trenutka uspeva da nadoknadi gubitak zuba, ali vremenom dolazi do istanjivanja hrskavice diska, kao i do koštanog dela. Tada počinju i prvi simptomi.

Kako se postavlja dijagnoza i rešavaju poremećaji viličnog zgloba?

Kako bi se postavila dijagnoza problema sa viličnim zglobom, neophodno je odraditi detaljan stomatološki pregled i razgovarati sa pacijentom. Zatim, stomatolog analizira i sve pokrete donje vilice, ali i analizu snimaka zuba i vilice.

Kada se postavi dijagnoza, može se započeti sa adekvatnom terapijom. Važno je prepoznati i otkloniti uzroke poremećaja.

Ukoliko je uzrok bruksizam, lečenje zahteva izradu adekvatne folije, koju će pacijent nositi i danju i noću. Ukoliko postoji problem sa otvaranjem usta, odnosno ako su pokreti ograničeni, vrlo je verovatno da će pacijentu biti prepisana i fizikalna terapija, kako bi se simptomi ublažili.

Ukoliko je razlog zbog kojeg se javljaju poremećaji viličnog zgloba nedostatak zuba, lečenje zahteva izradu protetske nadoknade.

Nisu retke situacije da vaš stomatolog predloži i terapiju medikamentima. Najčešće se u te svrhe koriste lekovi za opuštanje mišića ili pak antiinflamatorni lekovi.

Poremecaji vilicnog zgloba

Ako primetiti neke od navedenih simptoma poremećaja viličnog zgloba, na vreme se javite stomatologu. Zakažite svoj prvi pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast već danas!