Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Kako se obavlja postavljanje zubnih krunica?

Postavljanje zubnih krunica

Postavljanje zubnih krunica je veoma čest stomatološki zahvat, kojim se oštećenom zubu vraća potpuna funkcionalnost i pređašnji izgled.

Krunice za zube su zapravo “presvlake“ koje se postavljaju na oštećen zub ili više zuba. Mnogo je razloga za postavljanje zubnih krunica, a među najvažnijima su oštećenje zuba usled trauma ili karijesa. U slučaju kada je zub toliko oštećen da ispunjavanje plombom nije prihvatljivo rešenje, najčešće se pribegava postavljanju krunica na koren zuba.

Vrste zubnih krunica

Pre nego što krenemo u detaljno objašnjavanje procedure postavljanja krunica, važno je napomenuti i koje vrste krunica za zube postoje:

  • Metalne krunice – Ova vrsta krunica za zub ima određenih prednosti. Pre svega, one su daleko izdržljivije i trajnije. S obzirom na to da su izuzetno stabilne, možete biti sigurni da ćete ih koristiti dugi niz godina. Koriste se najčešće za ugradnju na zubima u zadnjem delu usne duplje.
  • Bezmetalne krunice – Drugačije se nazivaju i keramičkim krunicama. Keramičke krunice se naročito koriste za frontalne zube, jer pružaju najprirodniji izgled. Rizik od mogućih alergija se drastično smanjuje upotrebnom keramičkih krunica, jer one ne sadrže metalne delove. Njihova najveća prednost jeste estetička, jer zubima daju potpuno prirodan izgled, uz veoma stabilno prijanjanje uz desni.

I jedna i druga vrsta zubnih krunica ima svojih prednosti, ali je važno napomenuti da obe pružaju sličan rezultat – postizanje savršenog zubnog niza i održavanje oralnog zdravlja.

Postavljanje zubnih krunica

Izabrani stomatolog će, u dogovoru sa vama, odrediti koja vrsta krunica je najbolja za vaše zube. Nakon odabira vrste, može se preći na postavljanje zubnih krunica.

Postavljanje zubnih krunica ponekad podrazumeva i lečenje kanala

Priprema zuba za ugradnju krunica ponekad može podrazumevati i tretman kanala korena zuba. Ukoliko je karijes u ogromnoj meri oštetio zub na koji je potrebno postaviti krunicu, odabrani stomatolog će prvo sanirati ovaj dentalni problem. Tretman kanala je neophodan ukoliko je karijes zašao duboko u zub i zahvatio živac. U ovakvim situacijama biće neophodno napraviti nove temelje koji će držati krunicu zuba.

Postavljanje zubnih krunica podrazumeva i brušenje prirodnih zuba, kako bi se moglo preći na uzimanje verodostojnog otiska zuba na koji će se postaviti krunica. Dakle, prvi korak u postavljanju zubnih krunica jeste uzimanje otiska.

Tradicionalni način uzimanja otiska zuba za postavljanje krunice podrazumeva upotrebu materijala nalik na gumu, koji se postavlja na dati zub i tu ostaje nekoliko minuta. Zatim ga stomatolog skida i na osnovu njega pravi adekvatnu krunicu za zub. Međutim, napretkom tehnologije, napredovalo je i postavljanje krunica na zub. U mnogim stomatološkim ordinacijama sada je moguće i uzimanje otiska zuba digitalnom tehnologijom. Na ovaj način se celokupna procedura postavljanja krunica ubrzava, a time smanjuju i posete ordinaciji.

Kada trajne krunice budu gotove, zubar će ih pre svega testirati i izvršiti poliranje, ako je to neophodno. Na kraju postupka je trajno zacementiranje zubne krunice. Ovim postupkom se krunica trajno pričvršćuje za zub i postaje funkcionalna.

Postavljanje zubnih krunica i nega nakon ove procedure

Kada jednom postavite zubne krunice, tu se ne završava sve. I dalje je neophodna adekvatna oralna higijena i redovne posete stomatologu.

Oralna higijena zuba podrazumeva redovno pranje zuba četkicom i pastom, kao i čišćenje između zuba adekvatnim koncem ili interdentalnim četkicama. Takođe se preporučuje i ispiranje usne duplje određenim tečnostima nakon pranja zuba.

Redovne posete stomatologu najbolja su preventiva razvijanju raznih bolesti zuba, kao što su karijes ili parodontopatija. U toku redovnih kontrola, vaš zubar će utvrditi i stanje postavljenih zubnih krunica, te uraditi neophodne zahvate ukoliko je to neophodno.

Postavljanje zubnih krunica

Dakle, nakon postavljanja zubnih krunica, veoma je važno i dalje održavati higijenu usne duplje, zuba i desni, kako bi se održavalo i vaše oralno zdravlje. Jedino na taj način postavljene krunice mogu trajati i čitavu deceniju.

Za više informacija ordinacija Dr Ast vam uvek stoji na raspolaganju!