Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Protetika

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadomešćivanjem zuba koji su izvađeni. Postoji više različitih načina da se nedostaci nadomeste, a svima je za cilj vraćanje funkcije aparatu za žvakanje, kao i estetski momenat koji uopšte nije zanemarljiv. Pacijentima se vraća samopouzdanje i povećava kvalitet života sa stavljanjem fiksnog ili mobilnog protetičarskog aparata.

Metalokeramički mostovi

Protetika u vidu metalokeramičkih mostova se primenjuju kod nedostatka jednog ili više zuba. U osnovi se izgrađuju od metala preko koga ide keramika. Ovi mostovi su izuzetno čvrsti i otporni na žvakanje i pucanje, te su s obzirom na to, nisku cenu i brzo vreme izrade, veoma popularni.

Metalokeramički mostovi se postavljaju tako što se pričvršćuju za preostale zdrave zube koje je neophodno izbrusiti. Potom se postavlja metalna konstrukcija a preko nje keramika koja se slaže i peče. Kao završnica, sve se cementira i ne skida se. Ovo je trajno rešenje i može prilično da potraje.

protetika-metalokeramicki-mostovi2

Bezmetalna keramika

Za razliku od metalokeramičkih mostova, bezmetalna protetika nema taj metalni nosač, već je u potpunosti izrađena od keramike. To umnogome doprinosi estetici i prirodnom izgledu zuba. Ukoliko dođe do povlačenja desni nakon nekog vremena, nema bojazni da će da „izviri“ taj metalni deo. Trajnost je veća, a održavanje zuba mnogo lakše, što su još neke od prednosti.

Keramika, zbog propuštanja svetlosti, ima optička svojstva prirodnog zuba. S toga je moguće napraviti zube koji se neće razlikovati mnogo od prirodnih. Ovo naravno zavisi i od stručnosti tehničara. Zubi nosači se bruse znatno manje nego kod metalokeramičkih mostova, što je od velikog značaja za zdravlje zuba nosača.

Merilend mostovi

Merilend mostovi se uglavnom rade kod nedostatka jednog zuba, a popularni su jer ne zahtevaju brušenje sporednih zuba na koje se naslanjaju. Oni se lepe kompozitom sa zadnje strane susednih zuba te se na taj način pričvršćuju.

Velika prednost ovih mostova je što „štede“ ostale zdrave zube, ne zahtevaju njihovo brušenje, ali sa druge strane im je mana što nemaju otpornost na pritisak, pa nisu preporučljivi u zonama gde se koristi veća sila žvakanja. Idealni su za nadoknadu prednjih zuba. Ovi mostovi su više privremeno rešenje i popularni su kod lomova prednjih zuba u mlađem dobu.

Livena nadogradnja zuba

Livena nadogradnja zuba se primenjuje kada imamo slučajeve u kojima je koren zuba zdrav ali nemamo zub. Tada se izlije od metala nosač krunice koji je izliven na koren tj pričvršćen za njega. Ovako pripremljena nadogradnja može biti i nosač mosta ili samo jednog zuba. Ono što je jako bitno je da se živac izvadi kako bi zub bio dobro pripremljen za dalji rad.

FRC nadogradnja zuba

Fiberglas nadogradnja je u novije vreme sve popularnija metoda nadogradnje jer je skratila postupak ojačavanja zuba. Naime stomatolog može na licu mesta da postavi nadogradnju izrađenu od fiberglasa, bez izlivanja, a deo zuba koji nedostaje se modeluje od kompozita bele plombe i na taj način nema čekanja – zub je odmah spreman za izradu krune i otiskivanje.

Fiberglas kompozitni kočići imaju niz prednosti u odnosu na liveni metal. Najveća prednost kompozitnih kočića je njihov modul elastičnosti sličan modulu elastičnosti dentina, što umanjuje mogućnost loma zuba. Relativno se lako plasiraju u kanal korena i lako se cementiraju, laki za upotrebu, zadovoljavaju estetske zahteve, prilično su pristupačni, bezbedni i pouzdani

livena-nadogradnja-zuba

Parcijalna proteza

Protetika može biti u vidu parcijalne odnosno delimične proteze. Ona nadoknađuje jedan ili više zuba koji nedostaju kao i potporne strukture, a oslanja se na preostale zube. Ove proteze se izrađuju kao mobilne, dakle nisu pričvršćene u vilici, tako da je njih neophodno vaditi radi održavanja oralne higijene. Ovo je jedan od najrasprostranjenijih vidova nadoknade zuba na našim prostorima.

Parcijalna proteza se izrađuje u slučajevima kada nije moguće nedostatak zuba sanirati pomoću mosta. Obično razlog bude nedovoljan broj zuba na koje bi se most oslonio ili njihov neadekvatan raspored u vilici. Uloga parcijalne proteze je i sprečavanje deformisanja vilice, pomeranja preostalih zuba koji teže da se pomere ka bezubom delu, izmene u izgledu lica itd.

Totalna proteza

Pored parcijalne proteze, protetika može biti i u vidu fiksnih proteza. Poslednji stadijum u lečenju zuba je njihovo vađenje. Potpuni nedostatak zuba u vilici tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti i do povlačenja alveolarnog grebena koji se smanjuje i nestaje. Zbog toga je veoma bitno da pacijenti odmah po gubljenju zuba potraže savete o nadoknadi istih, kako bi rezultati bili što bolji.

Totalna proteza je metoda pri kojoj se nadomešćuju izgubljeni zubi, ali i meka i tvrda tkiva u vilici. Potrebno je da prođe 4-6 nedelja od vađenja poslednjeg zuba, kako bi se ostavilo vremena da rana zaceli i tek tada je moguće izraditi totalnu protezu. Ona se izrađuje na osnovu otiska vilice koji i u nekoliko dolazaka se doradi i prilagodi pacijentu.

Kombinovan rad

Kombinovan rad podrazumeva stomatološko rešenje gde je uključen i mobilni i fiksni deo. Fiksni deo se odnosi na zdrave postojeće zube, odnosno zube koji imaju zdrav koren, te je moguće postaviti zubne krunice na postojeći koren ili postaviti most. Mobilni deo se postavlja na predeo bez zuba a pričvršćuje se za fiksni deo. On nije trajno pričvršćen za zube, te se može i mora vaditi radi održavanja dentalne i oralne higijene. Kombinovan rad je preporučljiv u situacijama kada nema dovoljno zuba za izradu jednog mosta ili njihov raspored to ne dozvoljava ili ako ugradnja zubnih implanta nije moguća zbog alergijske reakcije ili iz finansijskih razloga.

parcijalna-proteza1

Skeletirana proteza

Prednosti skeletirane proteze

Skeletirana proteza je veštačka nadoknada zuba koja je maksimalno redukovana. Osnovni skelet joj je od neplemenite legure, a deo koji nadoknađuje zube je izgrađen od akrilata. Skelet gornje vilice ima oblik trake, dok kod donje ima lučni oblik.

Skeletirana proteza sa atečmenima je proteza koja ima atečmene kao sistem kačenja za preostale zube, nosače proteze. To su vrlo precizni vezni elementi koji spajaju fiksnu nadoknadu i mobilnu parcijalnu protezu.

  • Bolji je osećaj u ustima u toku jela, manji osećaj stranog tela

  • Manja je mogućnost preloma proteze i stabilnija je u ustima

  • S obzirom da je maksimalno redukovana, za pacijente je ona komfornije rešenje, jer daje bolji osećaj u toku jela

Neka Vaš osmeh iz snova postane realnost!

Pozovite nas i rezervišite svoj termin još danas