Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Skidanje kamenca sa zuba – Kako se obavlja?

Skidanje kamenca

Skidanje kamenca sa zuba svrstava se među najtraženije rutinske stomatološke procedure.

Plak je lepljivi film bakterija koji se stalno formira na zubima. Bakterije u plaku proizvode kiseline nakon što jedete hranu ili konzumirate napitke. Ove kiseline mogu uništiti zubnu gleđ i izazvati karijes i gingivitis (bolest desni).

Plak se takođe može razviti ispod desni na korenu zuba i uticati na kosti. Netretirani plak se može stvrdnuti u kamenac, koji se može ukloniti jedino u stomatološkoj ordinaciji.

Pravilna oralna higijena, uključujući svakodnevno četkanje i čišćenje koncem uklanja meke naslage. Ipak, čak i pored redovnog održavanja oralne higijene, kamenac se može stvoriti na zubima. Tada je vreme da posetite stomatologa, kako biste isti uklonili.

Šta je zubni kamenac?

Zubni kamenac je tvrda naslaga koja se formira na zubima, i iznad i ispod linije desni, kao rezultat akumulacije plaka tokom određenog vremenskog perioda. Radi se o sloju na zubima koji dovodi do lošeg zadaha, osetljivosti zuba, karijesa, nekoliko bolesti desni i trajnog karijesa u ekstremnim slučajevima.

 

Zubni kamenac nastaje kada se bakterije u ustima pomešaju sa ostacima hrane i pljuvačke i kalcificiraju u tvrdu, neravnu prevlaku na zubima. Zubni kamenac je hrapav i porozan po prirodi i lako se može “zaprljati“ hranom ili pićem, zbog čega često ima žutu ili braon boju.

Kako se vrši skidanje kamenca sa zuba?

Za razliku od kamenca, plak se može lako ukloniti kod kuće redovnim četkanjem i čišćenjem koncem.

Međutim, uklanjanje kamenca sa zuba je proces koji bi u idealnom slučaju trebalo da se sprovodi u stomatološkoj ordinaciji.

Uklanjanje kamenca sa zuba

Iako možete pronaći razne predloge kućnih lekova za uklanjanje kamenca sa zuba, oni nemaju naučnih osnova.

Stoga, ako primetite nakupljanje kamenca na zubima, najbolje je zakazati pregled kod odabranog stomatologa.

U stomatološkoj ordinaciji, kamenac se obično uklanja pomoću ručnih alata ili ultrazvučnog uređaja.

Većina stomatologa koristi ručni metalni alat, da bi sastrugao kamenac sa zuba, kako iznad linije desni, tako i ispod nje. U slučaju da u džepovima desni dođe do velikih nakupina, laser se koristi za uništavanje bakterija kako bi se smanjio rizik od infekcije. Na kraju, koren zuba se zaglađuje tako da se desni ponovo pričvrste.

U slučaju da pacijent već pati od infekcije desni, nakon uklanjanja zubnog kamenca sledi lečenje infekcije.

Savremeniji vid uklanjanja kamenca svakako je ultrazvučno skidanje tvrdokornih naslaga sa zuba. Ova procedura je potpuno bezbolna, a kratkoročna osetljivost zuba javlja se samo tokom procedure.

Iako ga je teško ukloniti kod kuće, nakupljanje kamenca se može izbeći sprečavanjem taloženja plaka na površini zuba. Pored pranja zuba i čišćenja koncem dva puta dnevno, korišćenje električne četkice za zube takođe može smanjiti rizik od stvaranja kamenca na zubima.

Koliko često bi trebalo obavljati skidanje zubnog kamenca?

Učestalost uklanjanja kamenca je obično srazmerna nakupljanju kamenca na zubima. Ako neko ima visoku stopu nakupljanja, možda će morati da ga uklanja češće od drugih.

Međutim, većina stomatologa savetuje svojim pacijentima da se odluče za temeljni pregled i čišćenje najmanje jednom na svakih 6 meseci, tako da se nakupljanje plaka ili kamenca na zubima može ograničiti od rane faze.

Stopa nakupljanja kamenca je obično veća kod onih koji pate od suvih usta zbog upotrebe lekova ili starosti.

Takođe je značajno viša među osobama koje ne održavaju redovnu oralnu higijenu.

Ljudi sa tendencijom da obole od bolesti desni, kao što su pušači i pacijenti sa dijabetesom, takođe su skloni bržem nakupljanju plaka od drugih i stoga im se savetuje da posećuju stomatologa 4 do 5 puta godišnje kako bi im zubi bili profesionalno očišćeni.

Kamenac na zubima nije neuobičajena pojava, ali može ozbiljno ugroziti zubnu higijenu ako se ne leči.

Takođe se savetuju redovne posete stomatologu radi održavanja oralne higijene i dobrog oralnog zdravlja.

Skidanje kamenca

Ukoliko primetite meke ili tvrde naslage na zubima ili uočite bilo koji drugi problem sa zubima ili desnima, zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.