Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Tečnost za ispiranje usta

Tecnost za ispiranje usta

Tečnost za ispiranje usta predstavlja antiseptičku vodicu za ispiranje usne duplje.

Uz redovno pranje zuba 2 puta dnevno i upotrebu interdentalne četkice i konca za zube, i tečnost za ispiranje usta je važan deo oralne higijene.

Zapravo, ljudi su od davnina koristili razne prirodne preparate za čišćenje zuba i osvežavanje daha. Tako su u Staroj Grčkoj i Rimu upotrebljavali mešavinu soli, aluma i sirćeta. Jevreji su pripremali tečnost od „vode od testa“ i maslinovog ulja.

Važan korak u razvoju usledio je u 17. veku, kada je Antonie van Leeuwenhoek otkrio zubni plak. U želji da otkloni naslage sa površine zuba ovaj holandski naučnik upotrebio je sirće i rakiju. Vođen Leeuwenhoekovom idejom Nemac Richard Seifert izumeo je prvu tečnost za ispiranje pod nazivom „Odol“.

Ipak, tečnost za oralnu higijenu koju danas koristimo nastala je 60-ih godina. Njen razvoj dugujemo Haraldu Loeu koji je utvrdio da jedinjenje hlorheksidina sprečava stvaranje zubnog plaka.

Vrste tečnosti za ispiranje usta

Tečnost za ispiranje može biti kozmetička i terapeutska.

Tecnost za ispiranje usta

Kozmetičke vrste su na bazi fluora koji uspešno otklanja bakterije. Takođe, ojačava gleđ zuba, te sprečava preosetljivost zuba. Većina sadrži i antiseptik koji uništava mikroorganizme. Zahvaljujući ovakvom sastavu tečnost za ispiranje usta se koristi za otklanjanje zubnog plaka.

S obzirom da je zubni plak pokretač brojnih stomatoloških problema, kao što su karijes i upala desni, upotreba tečnosti obezbeđuje detaljno čišćenje svih površina nakon pranja zuba. Samim tim, predstavlja bitnu meru prevencije u očuvanju oralnog zdravlja.

Terapeutske, baš kao što im naziv kaže, namenjene su kao deo terapije, pre svega za gingivitis. Pored standardnog sastava, sadrže i hlorheksidin. S obzirom da ova supstanca može da dovede do promene pH vrednosti usne duplje i pigmetacije zuba, uključujući i plombe, koristi se isključivo po savetu stomatologa.

Da li tečnost za ispiranje usta može da otkloni loš dah?

Bakterije su glavni krivci za neprijatan zadah, te sprečavanjem njihovog prekomernog razmnožavanja sačuvaćete ne samo zdravlje zuba, već i prijatan dah. Što znači da tečnost za ispiranje usta može da donose svežinu u ustima.

Međutim, koristi se samo kao preventivna mera, a ne za lečenje lošeg daha. Ukoliko halitoza već postoji dejstvo tečnosti je kratkotrajno. Zato je neophodno otkriti izvor problema i primeniti odgovarajuću terapiju. Obično je u pitanju pokvaren zub, naslage na jeziku ili loše stanje desni.

Tečnost za ispiranje usta ne može da zameni četkicu za zube!

Iako tečnost za ispiranje ima višestruko dejstvo za zube, ona je samo pomoćno sredstvo. Pranje zuba klasičnom četkicom i pastom za zube čini osnovu brige o zubima, jer se njime čisti oko 70 odsto površine zuba.

Za preostalih 30 odsto, tj. za teško dostupna mesta služi interndantalna četkica ili konac za zube. Tek nakon njih usta se ispiraju odgovarajućom tečnošću kako bi se temeljno očistila usna duplja i smanjila mogućnost za formiranje novih naslaga nakon pranja zuba.

Tecnost za ispiranje usta

Nemojte da zaboravite da ključnu ulogu prevencije imaju redovne kontrole. Zato još danas zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.