Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Tehnike pranja zuba

Tehnike pranja zuba

Tehnike pranja zuba su veoma bitan deo oralne higijene koja doprinosi po najviše njihovom zdravlju!

Ako se nešto pozitivno može reći o bolestima zuba i desni, to je da se one mogu sprečiti. Vaša prva linija odbrane je održavanje zuba pravilnim pranjem, najmanje dva puta dnevno. Međutim, ukoliko ih ne perete pravilno, štetne bakterijske naslage koje se talože mogu dovesti do propadanja zuba i bolesti desni.

U narednom tekstu vas upoznajemo sa različitim pravilnim tehnikama pranja zuba, koje će uticati na njihovo zdravlje i lepotu.

Tehnike pranja zuba – Bas ili sulkularna

Najznačajniji faktor za sprečavanje i kontrolu bolesti desni je temeljno četkanje oko i ispod desni, gde se akumuliraju bakterije i plak.

Ova tehnika je prepotučljiva za osobe koje pate od parodontopatije.

Tehnike pranja zuba

Kod Bass metode, dlačice četkica dospevaju ispod desni da bi očistile naslage pre nego što se one stvrdnu u kamenac i uzrokuju bolesti desni.

  • Postavite četkicu paralelno sa zubima sa čekinjama prema desnima.
  • Nagnite četkicu pod uglom od 45 stepeni i malo pomerite čekinje ispod linije desni.
  • Snažnim, ali nežnim pritiskom i zadržavajući dlake ispod tkiva desni, pomrajte ili vibrirajte četkicu napred-nazad ili koristite male kružne pokrete 15 do 20 puta, pre nego što pređete na sledeće područje.
  • Četkica treba istovremeno da pokrije dva do tri zuba.
  • Očistite celu spoljnu površinu zuba, a zatim nastavite istu tehniku na strani jezika.
  • Da biste očistili unutrašnjost prednjih zuba, držite četkicu u vertikalnom položaju i koristite čekinje na početku četkice, ali uverite se da ulaze ispod tkiva desni.
  • Obavezno očistite žvakaću površinu molarnih zuba i ne zaboravite jezik.

Stilmanova tehnika pranja zuba

Stilmanova tehnika je slična basovoj tehnici, međutim, ona može otkloniti više hrane koja se zadržava između zuba, na nedostupnim mestima. Preporučuje se osobama sa gingivitisom.

Tehnike pranja zuba – Charter tehnika

Da biste primenili ovu metodu, koristite Bass tehniku, ali nakon vibriranja četkice ispod područja desni, pomerite je prema žvakaćoj površini zuba i koristite kratke poteze napred i nazad. Ovom tehnikom polovina čekinja treba da prekriva desni, a druga polovina da bude na površini zuba.

Charter tehnika pranja zuba se koristi ako imate razmake između zub ili ste imali parodontalnu operaciju. U tom slučaju vaš zubar vam može preporučiti Charter tehniku pranja.

Ova tehnika je takođe preporučljiva za ljude sa ortodontskim aparatima ili fiksnim protezama.

Postavite čekinje na liniju desni pod uglom od 45 stepeni, usmeravajući prema površini za žvakanje ili krunici zuba. Ova pozicija je suprotna Bas i Stillman tehnici. Lagano četkajte 15 do 20 brojanja, kratkim kružnim potezima ili malim pokretima napred i nazad, a zatim postavite četkicu na sledeće područje.

Tehnike pranja zuba

Vodite računa da obuhvatite sve zube kako unutrašnje tako i spoljašnje, kao i žvakaće površine kutnjaka.

Modifikovane tehnike – Bass, Stillman i Charter

Postoje modifikovane tehnike pranja zuba koje podrazumevaju kombinaciju Bas, Stillman i Charter metode. Jednostavno sledite osnovnu tehniku bilo koje metode koju odaberete, ali nakon četkanja određenog područja, usmerite četkicu prema žvakajućim površinama. Ovim postupkom se uklanjaju ostaci hrane između zuba i čisti se cela površina zuba. 

Redovno menjajte četkice za zube

Kada su tehnike pranja zuba u pitanju najvažnije od svega je imati novu, neoštećenu , odgovarajuću četkicu za zube.

Zamenite četkicu za zube svaka tri do četiri meseca. Istrošene, pohabane četkice ne čiste dobro, a one koje se dugo koriste mogu da sadrže bakterije.

Četkica za zube

Ne zaboravite da koristite fluoridnu pastu za zube koja jača zubnu gleđ i sprečava propadanje zuba, kao i konac koji se preporučuje najmanje jednom dnevno kako biste očistili područja do kojih četkica teško dolazi.

Dakle, ukoliko želite da isprobate neku od ovih tehnika, ali niste sigurni koju, obratite se svom stomatologu. On će najbolje prilagoditi neku od ovih metoda samo za vas, a uz pomoć individualnih uputstava, začas ćete usavršiti svoje tehnike pranja zuba.