Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Totalna proteza – Zašto je najbolji izbor za vas?

Totalna proteza

Totalna proteza je najbolje rešenje u slučaju nedostataka zuba u jednoj ili u obe vilice.

Totalna bezubost nije retkost u našoj državi, nažalost. Procenjuje se da je više od 700 hiljada ljudi u Srbiji ostalo bez ijednog zuba, što je izuzetno poražavajuće.

Blistav osmeh i beli zubi sinonim su za čovekovu lepotu. Međutim, razlog za održavanje oralne higijene svakako nije samo estetski faktor. Oralno zdravlje je veoma važno održavati, jer bolesti zuba i desni mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema i komplikacija hroničnih bolesti organizma.

Kako ne bi došlo do potrebe za vađenjem zuba ili do totalne bezubosti i postavljanjem totalne proteze, od presudne su važnosti redovne posete stomatologu i održavanje oralne higijene.

Ipak, ukoliko već imate problem sa krezubosti ili nemate nijedan zub u vilici, totalna proteza možda je jedino rešenje.

Šta predstavlja totalna proteza?

Ova proteza predstavlja stomatoprotetsku nadoknadu, koja, kao što joj i sam naziv kaže, ima za cilj nadoknadu gubitka svih zuba, kao i dela alveolarnog grebena. Totalna proteza svrstava se u mobilnu protetiku.

Proteza koja nadoknađuje sve zube sastoji se od osnove ili baze, kao i od veštačkih zuba koji se postavljaju na nju. Svrha baze jeste ravnomerno raspoređivanje pritiska na sluzokožu, koji se stvara prilikom žvakanja i konzumiranja hrane. Što je baza šira, opterećenje osetljive sluzokože je manje. Na taj način i zagrižaj je ugodniji i komforniji.

Totalna proteza

Smatra se da postoje dve vrste totalnih proteza.

Prva vrsta su takozvane konvencionalne totalne proteze. One se postavljaju nakon uklanjanja ostataka oštećenih zuba i nakon zarastanja rana na desnima i zubnom tkivu.

Druga vrsta su neposredne totalne proteze. Ove se postavljaju odmah nakon uklanjanja svih preostalih zuba.

Kako se pravi totalna proteza?

Pre same izrade, potrebna je odgovarajuća priprema kako bi se utvrdilo da li je totalna proteza najbolji izbor za određenog pacijenta.

Stomatolog će prilikom kontrolnog pregleda utvrditi opšte stanje pacijenta, pregledati zubno tkivo i odrediti vađenje preostalih zuba. Nakon toga se uzima otisak zuba i utvrđuje odnos između zuba, gornje i donje vilice.

Totalna proteza se mora prilagoditi zubnom grebenu, kao i veličini i obliku vilice. Ovo je važno iz razloga što će ova protetska nadoknada davati podršku okolnim mekim tkivima i biti potpora prilikom konzumiranja hrane. Ukoliko oblik totalne proteze nije adekvatan, pacijent se neće navići na nju, niti će moći normalno da funkcioniše. Zato je ovaj deo procesa izrade totalne proteze veoma važan.

Proteze se izrađuju od posebnog materijala koji se zove akrilat. Veštački zubi takođe mogu biti izrađeni od akrilata ili kompozita.

Nakon izrade totalne proteze, sledi proba modela, kao i period adaptacije na nju.

Važnost totalnih proteza je zaista velika, s obzirom na to da pacijentu vraćaju izgled zdravih i sjajnih zuba, ali i omogućavaju mu normalno funkcionisanje u društvu, kao i bezbedno konzumiranje hrane. Osim toga, nakon postavljanja proteze, pacijent ponovo može normalno da govori i komunicira.

Period adaptacije na totalnu protezu nije isti za sve

Kada se jednom postave u vilicu, neophodno je da prođe određeni vremenski period kako bi se pacijent u potpunosti navikao na protezu. Taj vremenski period naziva se periodom adaptacije.

Nelagodan osećaj na samom početku nošenja proteze je sasvim normalna pojava. Naime, totalna proteza je samo zamena za prirodne zube, ona nikada ne može biti ista kao vaši pravi zubi. Ovaj neugodan osećaj može potrajati i nekoliko nedelja.

Smatra se da period adaptacije na totalnu protezu može trajati od 6 do 8 nedelja. Toliko vremena je u proseku neophodno da se vaša usta adaptiraju na strano telo sačinjeno od akrilata.

Prilikom navikavanja na protezu može doći i do osećaja zatezanja, dodatnog lučenja pljuvačke, osećaja punoće u ustima. Svi ovi osećaji su potpuno normalni na početku i vremenom će nestati.

Totalna proteza

Dok traje period adaptacije trebalo bi izbegavati lepljivu i čvrstu hranu, kao i žvakaće gume.

Održavanje totalne proteze podrazumeva da ćete je minimum jednom dnevno skinuti i temeljno oprati. Ipak, preporučljivo je da to činite nakon svakog obroka i pre spavanja.

Stomatološka ordinacija Dr Ast stoji vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja koja možete imati u vezi sa postavljanjem totalnih proteza. Kontaktirajte nas!