Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Ugradnja zubnih implantata

Ugradnja zubnih implantata

Ugradnja zubnih implantata je rutinska procedura koja će vam doneti savršeni zubni niz.

Zubni implanti su cilindrični šrafovi koji se ugrađuje u kost vilice tako da služe kao zamena za koren nedostajućeg zuba. Na njih se postavljaju odgovarajući protetski radovi, odnosno bezmetalne krunice, most, pa i čitave proteze.

Ugradnja zubnih implantata ima višestruki značaj. Pre svega, vraća se narušena estetika lica. Nedostatak zuba u nizu ne samo da kvari osmeh, već daje stariji izgled usled gubitka mišićne mase. Obezbeđuje funkcionalnost zuba, sprečavajući gubitak kosti i povlačenje desni. Takođe, omogućavaju normalan govor i žvakanje hrane.

S obzirom da mnogi pacijenti imaju strah od zubara, te odlažu nadoknadu zuba, stomatološka ordinacija Dr Ast vam otkriva kako izgleda ugradnja zubnih implantata.

Ugradnja zubnih implantata se odvija u nekoliko faza

Pre procedure neophodno je obaviti rendgensko snimanje vilice. Na osnovu ortopana utvrđuje se da li je visina i širina vilične kosti dovoljna da se pristupi tretmanu. Ranijih godina postojalo je ograničenje u pogledu volumena kosti, te zubni implanti nisu mogli da se ugrađuju u vilice koje su ostale bez koštane mase.

Ugradnja zubnih implantata

Savremena stomatologija omogućila je da se problem reši pomoću augmentacije kosti. Ovom intervencijom postiže se odgovarajuća visine alveolarne kosti i stvaraju adekvatni uslovi za ugradnju implanta. Sama procedura ugradnje je jednostavna i traje 15 do 30 minuta po zubu.

Drugu fazu čini proces osteointegracije, tj. srastanja implanta sa okolnom kosti. Kako ova faza traje 3 do 6 meseci pacijent dobija privremene krune, koje čuvaju lepotu osmeha i postojeću konturu desni.

Po završetku perioda srastanja na implant se ušrafljuje nadogradnja (suprastruktura) i vrši uzimanje otiska za postavljanje zubnih krunica.

Da li je ugradnja zubnih implantata bolna?

Iako spada u huriršku intervenciju ugradnja zubnih implantata se vrši uz lokalnu anesteziju. Što znači da je potpuno bezbolna. Nakon zahvata može se javiti blaga nelagoda i otok, koji nestaje u narednim danima.

U toku 7 dana preporučuje se konzumiranje mekanih namirnica, a izbegavanje tople hrane. Nije dozvoljena upotreba tečnosti za ispiranje, kao ni lekova koji pospešuju krvarenja. Nedelju dana nakon ugradnje uklanjaju se konci.

Da li postoje kontraindikacije za ugradnju implantata?

Implanti se izrađuju od čistog titanijum ili titanijumske legure. U pitanju je biokompatibilan materijal, te ne postoji rizik od alergijske reakcije ili odbacivanja implanta od strane organizma. Što potvrđuje i 99 odsto uspešnosti ugradnje.

Ipak, morate znati da se implanti ne smeju postavljati pacijentima mlađim od 18. godina. Ni osobe koje se leče od kancera, zbog primene zračne ili hemio terapije, nisu dobri kandidati za implante.

Pojedini bolesti mogu biti kontraindikacija za ugradnju zubnih implanata. Tu, pre svega, spadaju srčana oboljenja, nekontrolisani dijabetes, hronične bolesti bubrega, uznapredovala osteoporoza, reumatoidni artritis i psihoze.

U relativne kontraindikacije se svrstavaju pušenje, jer nikotin usporava proces zarastanja i upotreba pojedinih lekova, kao što su lekovi za gastritis koji ometaju obradu kalcijuma. Samim tim otežavaju srastanje implanta sa viličnom kosti.

Zdrave desni su preduslov za ugradnju, te ukoliko postoji problem sa njima neophodno je lečenje pre intervencije.

Ugradnja zubnih implantata

Nemojte da dozvolite da vam nedostatak zuba naruši ne samo lepotu osmeha, već i celokupno zdravlje, posetite stomatološku ordinaciju Dr Ast.