Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Upala zubne pulpe – Kakav je tok lečenja?

Upala zubne pulpe

Upala zubne pulpe, odnosno pulpitis zuba predstavlja oboljenje zubne pulpe. Zubna pulpa predstavlja vezivno-tkivnu supstancu koja se nalazi u unutrašnjosti zuba i koja ga u potpunosti ispunjava. Sama pulpa se sastoji od ćelija, nervnih vlakana, krvnih sudova, kolagena, kao i od limfnih sudova.

Pacijenti koji se bore sa upalom zubne pulpe veoma često nisu u stanju da kažu koji ih zub tačno boli, s obzirom na to da ovo oboljenje karakteriše jak bol koji se širi kroz celu vilicu.

Dakle, ukoliko osećate jak i oštar bol, koji ne prestaje, te ne možete da locirate zub koji vas boli, najčešće je u pitanju pulpitis zuba.

Šta uzrokuje pojavu upale zubne pulpe?

Kada je u pitanju upala zubne pulpe, kao glavni krivac navodi se karijes. Karijes se smatra jednim od najvećih uzročnika raznih dentalnih oboljenja, pa tako i pulpitisa zuba.

Upala zubne pulpe

Iako pulpitis zuba mogu uzrokovati i drugi faktori, karijes se ipak smatra najvećim i osnovnim razlogom.

Nagomilane bakterije zubnog plaka, koje se ne odstranjuju adekvatno uzrokuju karijes. Kao što smo već naglasili, karijes ne uzrokuje samo pulpitis zuba. Pored toga, karijes je vodeći uzročnik gubitka zuba, odnosno nastanka parodontopatije.

Loša oralna higijena, genetika i nezdrava ishrana mogu dovesti do pojave karijesa. Redovno održavanje higijene usne duplje je od presudnog značaja za zdravlje zuba. Redovno pranje četkicom i pastom, kao i čišćenje zuba koncem i interdentalnim četkicama moraju biti deo vaše rutine. Pored toga, oralna higijena bazira se i na redovnim posetama stomatologu. Jedino na taj način može se sprečiti osnovni uzrok upale zubne pulpe.

Ukoliko se karijes ipak ne sanira na vreme, bakterije prenose infekciju dublje u zub, oštećujući na taj način i zubnu pulpu. Svako oštećenje unutrašnjosti zuba može dovesti do pojave pulpitisa.

Upala zubne pulpe može nastati i zbog delovanja drugih faktora. Loše urađene stomatološke procedure ili traume i povrede zuba takođe mogu uzrokovati pojavu pulpitisa zuba. Prema tome, vodite računa o tome kome poklanjate poverenje i brigu oko vaših zuba. Neka to uvek budu stomatološke ordnacije i stomatolozi sa mnogo iskustva u ovom poslu.

S obzirom na to da upalu zubne pulpe mogu uzrokovati razni faktori, ne čudi podatak da je upravo ovo oboljenje jedno od najčešćih među domaćim stanovništvom, ali i u svetu.

Kako se leči upala zubne pulpe?

Pre nego što objasnimo kako se leči upala zubne pulpe, moramo naglasiti da postoje dve vrste pulpitisa.

Prva je reverzibilni pulpitis zuba. Smatra se početnom fazom, koja se može veoma lako i jednostavno rešiti ispunom zuba. Ukoliko se na vreme javite stomatologu, ovo će biti rešenje vašeg problema.

Ipak, ukoliko posetu odlažete, rizikujete pojavu ireverzibilnog pulpitisa, kada dolazi do potpunog odumiranja zubne pulpe.

Tada jedino rešenje postaje endodontski tretman zuba, u narodu poznat kao vađenje živca. Procedura se vrši u lokalnoj anesteziji, te pacijent ne oseća bol niti nelagodu. Pre ovog tretmana, stomatolog će tražiti snimanje zuba. Nakon toga, pristupa se otvaranju zuba i čišćenju kanala. Tek tada se može staviti lek i plombirati zub.

U ekstremnim slučajevima, kada je zub toliko oštećen da ništa drugo ne pomaže, vaš stomatolog se može odlučiti i na stavljanje krunice na koren zuba.

Prema tome, čim osetite bol ili primetite promene na vašim zubima, kao što su tamne mrlje ili tačkice, obratite se izabranom stomatologu. Jedino na taj način ne rizikujete da mali problem usne duplje pređe u nešto mnogo veće i opasnije, kao što je gangrena zuba.

Ne zaboravite, preventiva u stomatologiji je veoma važna, jer se jedino tako održava dobro oralno zdravlje i oralna higijena. Blistav osmeh i zdravi zubi sinonim su lepote i zdravlja celokupnog organizma!

Upala zubne pulpe

Stomatološka ordinacija Dr Ast nudi vam kompletne stomatološke tretmane i usluge, u cilju održavanja optimalnog oralnog zdravlja. Kontaktirajte nas!