Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Vađenje zuba – Veoma česta stomatološka procedura

Vadjenje zuba

Vađenje zuba, nažalost, predstavlja veoma čestu stomatološku proceduru u našoj državi. Sve više domaćeg stanovništva ima problem sa propadanjem zuba. Razloga za to je mnogo – od loše oralne higijene, preko nedovoljne informisanosti o zdravlju zuba do straha od zubara.

Iako je preventiva čuvar zdravlja vaših zuba, nažalost neke situacije se ne mogu predvideti i upravo tada dolazi do vađenja zuba. Vađenje zuba je direktna posledica propadanja korena zuba ili određene bolesti desni.

Kada je vađenje zuba neophodno?

Vađenje zuba podrazumeva primenu određene sile kako bi se zub odvojio iz alveole i uklonio iz vilice. Ova procedura postaje neophodna u sledećim situacijama:

  • Zub se mora izvaditi kada nije moguće endodontsko lečenje ili endodontsko-hirurške intervencije;
  • Vađenje zuba je direktna posledica parodontopatije u poslednjoj, terminalnoj fazi. Parodontopatija je bolest desni koju karakteriše gubitak koštanog tkiva. Obično traje godinama, a ukoliko se ne leči dovodi do gubitka zuba;
  • Zub se takođe mora izvaditi ukoliko remeti prirodan niz zuba ili na bilo koji način ugrožava susedne zube;
  • Postupak vađenja zuba se vrši i kada je potrebno postavljanje fiksne proteze;
  • Ponekad se zub mora izvaditi i kada je pod određenom, životno ugrožavajućom infekcijom.

Tri vrste, odnosno načina vađenja zuba

Ponekad je procedura vađenja zuba veoma laka i iziskuje svega nekoliko minuta. Ipak, dešavaju se situacije kada je zub toliko oštećen da se vađenje mora izvoditi hirurškim putem.

Vadjenje zuba

Postoje tri načina vađenja zuba:

  • Obično (rutinsko) vađenje – Ukoliko vaš stomatolog na snimku vidi da je zub normalno iznikao, tada se uglavnom vrši obično vađenje zuba. Ono se izvodi tako što se klešta pomeraju napred-nazad kako bi se zub rasklimao i kako bi se mogao izvaditi. Celokupna procedura traje svega deset minuta ili kraće i izvodi se primenom lokalne anestezije. Pacijent se oporavlja veoma brzo i vraća svojim svakodnevnim aktivnostima;
  • Komplikovano vađenje – Ova vrsta vađenja zuba se izvodi u slučaju da pacijent dolazi u ordinaciju sa polomljenom ili karijesom oštećenom krunicom. Tada se procedura vađenja zuba komplikuje i svodi na više različitih koraka. U ovakvim slučajevima neophodno je izvršiti separaciju korena i postepeno vađenje delova. Oporavak pacijenta je sličan kao kod rutinskog vađenja zuba;
  • Hirurško vađenje – Najčešće se izvodi kada se zub polomi, a manji deo korena ostane u ležištu. Ono se takođe mora vršiti i u slučaju kada su korenovi zakrivljeni. Tada se mora uraditi mali rez, podići sluzokoža i ukloniti ostatak zuba.

Vađenje zuba i moguće komplikacije ove procedure

Iako su komplikacije prilikom vađenja zuba veoma retke, one se ipak mogu dogoditi. Važno je pravilno vođenje računa o rani i oralnoj higijeni nakon ove procedure.

Jedna od najčešćih komplikacija koje možete očekivati jeste infekcija rane. Infekciju rane nakon vađenja zuba primetićete i prepoznati po bolu i otoku, kao i po pojavi sekrecije iz rane. U takvom slučaju često će vam biti prepisana i terapija određenim antibiotikom. Važno je naglasiti da nikada antibiotik ne uzimate na sopstvenu ruku, već se uvek treba javiti stomatologu. Pored antibiotika biće vam prepisana i lokalna terapija za ranu, kao i lekovi protiv bolova.

Osim toga, kao komplikacija vađenja zuba može se javiti i alveolitis. Da bi rana pravilno zarasla, mora se stvoriti krvni ugrušak. Alveolitis nastaje upravo u situacijama kada stvaranje krvnog ugruška izostane. Ovo može biti veoma neprijatno za pacijenta. Karakteristični simptomi ove komplikacije su jak bol koji se često širi ka uhu i slepoočnici, kao i neprijatan zadah iz usta.

Alveolitis takođe može nastati i kada koagulum ispadne iz alveole.

Jedna od najneprijatnijih, ali i najređih komplikacija, jeste otvaranje gornjoviličnog sinusa. Ona obično nastaje kada su gornji bočni zubi i njihovi korenovi u bliskom dodiru sa sinusima. Ako se primeti tokom procedure vađenja zuba, vaš stomatolog će to regulisati odmah i komplikacija će izostati.

Vadjenje zuba

Važno je naglasiti da je vađenje zuba procedura koja se može izbeći pravilnom oralnom higijenom. Ona podrazumeva redovno pranje zuba pastom i četkicom, kao i korišćenje tečnosti za ispiranja usta. Redovne posete stomatologu najbolja su preventiva!

Ukoliko vam je vađenje zuba ipak neophodno, to možete učiniti u Dr Ast ordinaciji. Tim iskusnih stomatologa uvek vam stoji na raspolaganju.