Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Zalivanje fisura – Najbolja preventiva karijesa na mlečnim zubima!

Zalivanje fisuraZalivanje fisura predstavlja jedan od najboljih i najefikasnijih načina za prevenciju karijesa na bočnim mlečnim zubima. Ova preventivna mera preporučuje se i za sprečavanje stvaranja karijesa na stalnim zubima, ali se kod mališana najčešće primenjuje u praksi.

Ukoliko ste ikada detaljnije zagledali svoje zube ili zubiće svoje dece, sigurno ste primetili određene linije i udubljenja na površinama kojima grizete hranu. Upravo to su fisure ili jamice. Ova mesta na zubima su najpogodnija za stvaranje karijesa, jer se upravo tu talože mikro ostaci hrane. Ovo dovodi do stvaranja, nagomilavanja i taloženja bakterija, jer je praktično nemoguće četkicom u potpunosti ukloniti sve ostatke hrane na ovim mestima. Zato je važno zalivanje fisura. Ovo je najbolja prevencija i stomatološki tretman za prevenciju karijesa na molarima i premolarima.

Kako se vrši zalivanje fisura?

Zalivanje fisura je sasvim jednostavna, brza i bezbolna stomatološka procedura. Ukoliko je dete spremno na saradnju, a dečiji stomatolog dovoljno stručan i sposoban da opusti dete, sam tretman traje svega desetak minuta. Procedura se izvodi bez lokalne anestezije.

Prvi korak u zalivanju fisura jeste uklanjanje mekih naslaga sa zuba. Ovo se postiže specijalno dizajniranom četkicom, kao i abrazivnom pastom.

Zalivanje fisura

Posle čišćenja mlečnih zubića, na tu površinu se nanosi kiselina, čija je svrha priprema zuba za zalivač. Bez kiseline je nemoguće vezivanje zalivača za zub. Odmah nakon toga nanosi se zalivač u tankom sloju. Zalivač se pričvršćuje za zub uz pomoć specijalne lampe za polimerizaciju.

S obzirom na to da je ova procedura potpuno bezbolna, nije potrebno izvoditi brušenje zuba niti davanje lokalne anestezije.

Nakon obavljenog tretmana dete se može vratiti uobičajenim aktivnostima. Odmah nakon zalivanja fisura dozvoljeno je jelo i piće.

Kada je neophodno zalivanje fisura kod mališana?

Posete dečijem stomatologu preporučuju se od najranijeg uzrasta. Veoma je važno naučiti dete da je strah od stomatologa neopravdan. U te svrhe preporučuje se da prvi pregled kod zubara bude samo upoznavanje sa ordinacijom i razgovor sa izabranim stomatologom.

U našoj državi nažalost je veoma rasprostranjeno razmišljanje da je nepotrebno voditi dete sa mlečnim zubima kod stomatologa, jer će oni svakako biti zamenjeni stalnim zubima. Ovo razmišljanje je potpuno pogrešno i često dovodi do pojave karijesa na mlečnim zubima. Cirkularni karijes kod dece je posledica upravo ovakvog načina razmišljanja, neadekvatne oralne higijene i loše ishrane.

Kako biste sprečili pojavu karijesa na zubićima vašeg deteta, neophodno je da već nakon nicanja prvih molara – šestica- dovedete dete na pregled. Tada je poželjno izvršiti zalivanje fisura. Pre obavljanja ove procedure stomatolog će se prvenstveno uveriti da li je zub potpuno zdrav i da li je “kandidat“ za zalivanje.

Da li se zubi mogu pokvariti i nakon obavljanja ove procedure?

Nažalost, kratak odgovor je – da. Mogu.

Ukoliko je oralna higijena neadekvatna ili nedovoljna, tretirani zub se itekako može pokvariti. Važno je napomenuti da zalivanje fisura ne zamenjuje ni na koji način pranje zuba četkicom i pastom za zube. Oralna higijena mlečnih zubića se nikako ne sme zapostaviti, jer to može uvelikom uticati na oralno zdravlje deteta.

Trebalo bi da znate i da zalivač nije trajno rešenje. Vremenom se zalivač “istroši“ te je potrebno ponovo dopuniti ili ispuniti fisure. Ovaj dodatni tretman preporučuje se godinu do dve nakon prve stomatološke procedure zalivanja fisura. Iako zalivač ne može u potpunosti sprečiti pojavu karijesa na zubićima vašeg deteta, on jeste važan faktor u sprečavanju istog.

Zalivanje fisura

Svaki roditelj mora postati svestan činjenice da je mlečne zube, a potom i stalne dečije zubiće veoma važno pravilno održavati. Jedino je preventiva pravi način ka oralnom zdravlju i savršeno blistavom osmehu vašeg deteta.

Stomatološka ordinacija Dr Ast nudi vam sve stomatološke usluge, pa tako i uslugu zalivanja fisura na mlečnim ili stalnim zubima. Za više informacija uvek nas možete i kontaktirati ili zakazati svoj preventivni pregled.