Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Zdravi i lepi zubi vaših mališana – Najčešća pitanja i nedoumice

Zubi

Zubi  omogućavaju pravilan zagrižaj i žvakanje i doprinose jasnom izgovaranju reči.

Zubi koji su pravilno raspoređeni daju licu prijatan izgled. Lep osmeh i zdravi zubi rezultat su dobrog oralnog zdravlja i predstavljaju dobru osnovu za celokupno zdravlje organizma.

U narednim redovima odgovorićemo vam na najčešće nedoumice koje imate o stalnim i mlečnim zubima.

Mlečni zubi

Mlečni zubi počinju da izbijaju u detinjstvu, ali su njihovi zameci već tu pri rođenju. Većina dece ima kompletan set od 20 mlečnih zuba u prve tri godine života. Obično se donji prednji zubi prvi pojavljuju, a prvi se i gube.

Zašto bi trebalo da brinemo o mlečnim zubima ako se svakako menjaju?

Mlečni zubi su važni za razvoj vašeg deteta. Iako će doći vreme kada će ih dete izgubiti, daleko su od „jednokratne upotrebe“.

Mlečni zubi doprinose razvoju lica vašeg deteta, kao i sposobnosti da jede, žvaće i govori. Oni zapravo čuvaju prostor za stalne zube koji dolaze kasnije.

Čak i mlečni zubi mogu da se pokvare i da nastane cirkularni karijes, pa ograničite ili izbegavajte slatke i/ili kisele tečnosti (obične i dijetalne sokove, voćne sokove, sportska pića), posebno pre spavanja.

Kada treba početi sa pranjem zuba?

Počnite sa higijenom zuba još u najranijem detinjstvu. Očistite desni vaše bebe mekom, vlažnom krpicom nakon obroka i nastavite sa tom rutinom i kada zubi počnu da izbijaju.

Zubi

Pravilna oralna higijena je veoma bitna. Pomozite svom mališanu da nauči da pere zube barem dva puta dnevno. Odvedite ga kod dečijeg stomatologa na pregled nakon pojave prvog zubića, a najkasnije do prvog rođendana. Posećujte redovno stomatologa kako bi mlečni zubi ostali zdravi i na svom mestu dok ne dođe vreme za stalne zube.

Da li je dijastema između mlečnih zuba uobičajena?

Da. Generalno, prostor između mlečnih zuba je dobra stvar. To ukazuje da bi trebalo da ima mesta za rast stalnih zuba. Ali ukoliko vas ova pojava brine obratite se ortodontu za stručno mišljenje. 

Dete sisa palac – Ima li razloga za brigu?

Produženo sisanje palca vrši silu na zube i na kost koja podupire zube. Ako vaše dete sisa palac, prst, dudu, usne ili tkaninu kao što je odeća ili ćebe i nakon četvrte godine, može doći do neželjenih posledica. Zubi mogu biti istureni napred, može se razviti otvoreni zagrižaj, a kost se može deformisati.

Prednji zubi su istureni napred. Da li treba da idemo kod ortodonta?

Da. Istureni prednji zubi mogu biti znak da postoji problem sa položajem vilice ili samim položajem zuba, čak i ako vaše dete ima mlečne zube. Izbačeni gornji prednji zubi mogu biti tako pozicionirani i zbog povrede ili neke nezgode, u svakom slučaju potrebno je konsultovati ortodonta.

Stalni zubi

Oko 6 godina, deca počinju da gube mlečne zube i pojavljuju se njihovi prvi stalni kutnjaci.

Zubi

Stalni zubi počinju da se formiraju pre rođenja. Oko trinaeste godine, većina dece ima 28 stalnih zuba. Treći kutnjaci, poznati kao „umnjaci“, pojavljuju se u kasnim tinejdžerskim godinama ili ranim dvadesetim. Ponekad dete može imati premalo stalnih zuba. To se zove „urođeni nedostajući zubi“. Može se desiti i suprotno, da dete ima dodatne zube, poznate kao „prekobrojni zubi“.

Oba stanja se dešavaju češće nego što možete zamisliti i mogu se dijagnostikovati pomoću rentgenskog snimka. Ukoliko vam se ovo dogodi vaš stomatolog vam može pomoći u uspešnom rešavanju problema.

Znaci da zagrižaj nije u redu

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, obratite se  ortodontu:

  • Rani ili kasni gubitak mlečnih zuba,
  • Poteškoće sa žvakanjem ili griženjem,
  • Disanje na usta,
  • Vilica koja se pomera ili pravi zvukove,
  • Poteškoće u govoru,
  • Grickanje obraza ili ugla usana,
  •  Škripanje ili stiskanje zuba.

Stalni zubi kasne sa nicanjem

Ukoliko stalni zubi kasne sa nicanjem, konsultujte stomatologa. Može se desiti da nešto blokira put stalnim zubima koji još nisu izbili, ili će jednostavno izrasti kasnije i nemate razloga da brinete. 

Dete koristi bočne umesto prednje zube kada grize hranu

Ukoliko dete ne može da grize svojim prednjim zubima, zvanim „sekutići“, koji su napravljeni da seku („urezuju“) hranu, to može biti znak ortodontskog problema. Gornja i donja vilica mogu biti van ravnoteže i/ili prednji zubi mogu da budu istureni napred.

Šta se dešava ako se ortodontski problemi ne leče?

Generalno, nelečeni ortodontski problemi mogu se vremenom pogoršati. Nedostatak ortodontskog tretmana može biti značajan faktor u propadanju zuba, bolesti desni, uništavanju kosti koja drži zube na mestu, gubitka zuba, teškoća žvakanja i varenja hrane ili mogu dovesti do abnormalnog trošenja zubne gleđi.

Zubi

Na kraju krajeva, ortodontski tretman može koštati manje od restorativnog tretmana koji bi mogao biti potreban za lečenje karijesnih, istrošenih ili izgubljenih zuba ili bolesti desni.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice vezane kako za mlečne, tako i za stalne zube vaših mališana, obratite se stomatološkoj ordinaciji Dr Ast, jer smo mi tu u službi zdravlja i lepote vaših zuba!