Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Zubi u trudnoći – Koji su najčešći problemi?

Zubi u trudnoci

Zubi u trudnoći zahtevaju posebnu pažnju.

Svaka mama će se složiti da je trudnoća najlepši period u životu. Nestrpljenje koje prati iščekivanje dolaska malenog bića ispunjeno je brojnim promenama. Ne samo da treba sve da pripremite za novog člana vaše porodice, već se trudnice moraju navići na promene u svom telu. Počev od povećanja kilograma, preko funckionisanja organa, pa do kože i kose – oscilacijama u nivou hormona nije pošteđen nijedan organ, uključujući i zube.

S obzirom da se 9 meseci trudnoće opravdano nazivaju „drugim stanjem“, stomatološka ordinacija Dr Ast vam otkriva pravila oralne higijene i najčešće probleme sa zubima tokom ovog perioda.

Da li zubi u trudnoći propadaju?

Najveći mit koji vlada među trudnicama jeste da zubi u trudnoći propadaju, jer beba crpe kalcijum iz zuba majke.

Zubi u trudnoci

Zubi tokom trudnoće zadržavaju svoju strukturu. Čak i ako je plodu potrebno više kalcijuma, biće uzet iz kostiju, a ne iz zuba. Što znači da su same trudnice krive za loše stanje oralnog zdravlja.

Erozija zuba je najčešće posledica zanemarivanja higijene zuba. Kako mnoge trudnice imaju problem sa povraćanjem, neretko preskaču dnevnu rutinu pranja bojeći se da im ukus paste ne izazove novi nalet mučnine.

Pri povraćanju kiselina iz želuca se vraća u usnu duplju, te može da ošteti zubnu gleđ i izazove preosetljivost zuba ukoliko ne postoji dobra oralna higijena. Da bi se sprečio ovaj problem trudnice nakon povraćanja ne smeju odmah da operu zube. Na taj način dodatno će podstaći zadržavanje kiseline na površini zuba. Najpre treba usta isprati vodom ili sredstvom za ispiranje, a tek nakon pola sata oprati zube.

Da li se smeju popravljati zubi u trudnoći?

Baš kao što je održavanje oralne higijene neophodno tokom svih 9 meseci, tako su i redovne kontrole obavezne. Pri čemu se stomatološki pregledi obavljaju češće, tj. u svakom tromesečju kako bi se spečili problemi oralnog zdravlja.

 

Međutim, ukoliko se javi karijes popravku ne treba odlagati. U protivnom, kvar se može proširiti u dublje slojeve, te je lečenje znatno kompleksnije. Takođe, postoji opasnost da se infekcija proširi na čitav organizam i dovede u opasnost i majku i bebu u stomaku.

Stručnjaci savetuju da je drugo tromesečje najbolje za stomatološke intervencije, jer je završen period formiranja organa deteta. Ipak, pojedini problemi zahtevaju hitnu intervenciju, te se rade i u prvim nedeljama trudnoće. Dok se u poslednjim mesecima popravke vrše samo ako je trudnici prijatno da sedi na stomatološkoj stolici.

Najčešći oralni problem trudnica

Upala desni je najveći problem budućih mama. Istraživanja pokazuju da 75 odsto trudnica ima trudnički (gravidni) gingivitis. Razlog tome jeste visok nivo progesterona, koji indirektno utiče na veće taloženje zubnog plaka.

Kod trudnica koje ne peru zube redovno, zubni plak dovodi do upale desni. Mada se može javiti i kod onih koje su i ranije imale problema sa desnima. Simptomi se ispoljavaju najčešće u drugom tromesečju u vidu otečenih, crvenih desni koje krvare pri pranju i jelu. U kasnijim fazama javlja se i bol i krvarenje bez ikakvih spoljnih nadražaja, te gingivitis prelazi u ozbiljno oboljenje – paradontopatiju.

Zubi u trudnoci

Drage mame, uživajte u danima trudnoće, a brigu o zubima prepustite stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.