Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Plombe

Plombe - kompozitni, glasjonomerni ili amalgamski ispuni

Kada karijes prodre u dentin, nastaje ireverzibilno oštećenje zuba, koje se ne može izlečiti na drugi način, već nadoknadom zubnog tkiva materijalima kao što su kompozitni, Nano hibridni kompozitni, glasjonomerni cement, amalgam. Ovo nam je svima poznato kao postupak stavljanja plombe na zub odnosno takozvano plombiranje. Procedura stavljanja plombe je vrlo jednostavna i objasnićemo kako to izgleda u praksi. Ukloni se karijes i debrisni sloj dentina do zdravog tkiva, postavi se po potrebi glasjonomerna podloga, aplikuje se G premium bond i izmodeluje se plomba od odgovarajućeg materijala u boji zuba.

Biotehnologija materija stalno napreduje, tako da danas koristimo materijale koji su biokompatibilni i ne deluju destruktivno na zub i okolna tkiva, kao što je bio slučaj u prošlosti. Nano hibridni kompozitni su najsavremeniji materijali za zubne ispune, jer deluju prirodno, obogaćeni su jonima fluorida, paleta boja im je bogata. Glasjonomeri su biokompatibilni materijali koji su impregnirani jonima fluorida u velikom broju, deluju na remineralizaciju kristalne rešetke gledji i dentina. Njihova upotreba je rasprostranjena u dečijoj stomatologiji. Amalgam je zastareli izbor materijala za zubne ispune. Neestetski je, prebojava dentin u mrke nijanse plave, mada i danas pronalazi neke prakticare kojima je materijal izbora za ispune.

Procedura je standardna kod postavljanja ispuna. Anestezira se zub koji se radi, ukloni se oštećeno tkivo sa bakterijama, obezbedi se suvo radno polje, prema indikaciji odabere se materijal za ispun koji će biti izmodelovan prema obliku zuba i nivelisan u normalan zagrizaj. Ova procedura spada pod opštu stomatologiju i jedna je od najčešće korišćenih usluga.

Zubne plombe spadaju u potrošni materijal i posle nekog vremena ih je neophodno zameniti novim. Procenu o tome kada je momenat za menjanje vrši stomatolog. A trajanje svake plombe najviše zavisi od materijala koji je korišćen i stručnosti i tehnike stomatologa koji je plombu postavio.

zubna-plomba2