Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Stomatologija kroz istoriju

Stomatologija kroz istoriju

Stomatologija kroz istoriju je evoluirala tako da danas predstavlja savremenu granu medicine koja obuhvata primenu najmodernijih stomatoloških materijala i tretmana lečenja.

Verovali ili ne, još je praistorijski čovek vodio računa o svojim zubima, te je za čišćenje zuba koristio razne biljke. Ipak, prvi znaci primene stomatologije u praksi datiraju iz doba neolita, oko 7.000 godina pre Nove ere. U arheološkom nalazištu Mehrgarh u Palestini pronađeni su zubi na kojima se vide tragovi rada bušilice. Dok je najstarije zubno punjenje otkriveno u Sloveniji. Za ovaj rad upotrebljen je pčelinji vosak, a smatra se da je star oko 6.500 godina.

U tom periodu nastale su i prve teorije o kvaru na zubima. Tako su Sumeri smatrali da su zubni crvi glavni krivci za karijes. Ovakvo mišljenje bilo je rasprostranjeno i u Staroj Indiji, Egiptu, Kini i Japanu.

Stomatologija kroz istoriju Starog veka

Stomatologija, kao medicinska nauka, počinje da se razvija zahvaljujući Egipćanima. Prvi medicinski tekst jeste tzv. Ebersov papirus koji datira iz 2. milenijuma pre Nove ere. U njemu su opisane bolesti zuba i njihovi uzroci. Takođe, prvi put se pominje i naziv stomatolog.

Stomatologija kroz istoriju

Istorijski podaci govore da su Egipćani poznavali i protetiku, te su nedostatak zuba rešavali pomoću zlatnih žica.

Iz Egipta stomatologija kroz istoriju dalje se razvijala u Grčkoj i Rimu. Tako su Aristotel i Hipokrat u svojim delima pisali o vađenju zuba klještima, upotrebi žice za učvršćivanje rasklimanih zuba i polomljenih vilica. Celzus je navodio značaj održavanja oralne higijene za zdravlje zuba, dok je Galen prvi izvršio klasifikaciju zuba na sekutiće, očnjake i kutnjake. Ovaj grčki hirurg i filozof je dao doprinos i u razvoju punjenja zuba.

Stomatologija kroz istoriju Srednjeg veka i Renesanse

S obzirom da je u Srednjem veku svaki aspekt čovekovog života bio pod velikim uticajem crkve stomatologija je u Evropi stagnirala.

Srećom, njen globalni razvoj nije zaustavljen, jer je veliki uticaj izvršila arapska medicina. Naime,  čuveni filozof i naučnik, Avicena je u svom delu koje je poznato pod nazivom „Kanon medicine“ objasnio nastanak zubobolje.

Arapski lekar, hemičar i hirurg Abulkazis je u delu „Al Tasarif“ opisao stomatološke instrumente i skidanje kamenca sa zuba. Ujedno, zalagao se da proteze budu pravljene od volovskih kostiju.

Nakon mračnog Srednjeg veka, usledio je period preporoda – Renesansa. Naučnici su počeli da se interesuju za anatomiju ljudskog tela. Jedan od njih bio je i Leonardo da Vinči koji je detaljno opisao sve zube, uključujući i koren i njihov položaj.

Benedeti je opisao povrede zuba, uticaj žive na zubna tkiva i upotrebu opijuma kao analgetika, a krajem 16. veka Ambroaz Pare u svom delu „Kompletni radovi“ navodi tretmane lečenja zuba.

Početak moderne stomatologije

Istoričari ističu da su temelji današnje moderne stomatologije postavljeni u 18. veku, pre svega u delu Pjera Fošara „Stomatološka hirurgija“. U njemu je francuski lekar na preko 900 strana izneo nova otkrića o karijesu, odbaciviši uverenje o zubnim crvima. Zatim je opisao proces plombiranja pomoću olova i ispravljanja nepravilnog položaja zuba pomoću žice.

Dve decenije kasnije Horace Wells je započeo sa upotrebom anestezije u stomatologiji, da bi ubrzo Nikola Duboa de Šemon patentirao porcelanske zube, što je označilo početak modernog rešavanja problema nedostatka u zubnom nizu.

Stomatologija kroz istoriju

Novi korak u razvoju stomatologije dogodio se 60-ih godina 20. veka upotrebom lasera u lečenju i kompozitnih materijali za punjenje zuba. Krajem 80-ih pojavili su se i prvi preparati za izbeljivanje zuba, koji su najavili uvod u estetsku stomatologiju.

Stomatološka ordinacija Dr Ast prati trendove u svetskoj stomatologiji, predano radeći na usavršavanju i primeni najnovijih metoda lečenja kako bi svojim pacijentima pružila najbolji tretman.