Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Bolesti desni – Kako ih prepoznati na vreme?

Bolesti desni

Bolesti desni predstavljaju sve češći stomatološki problem među svetskom populacijom. Trenutno najučestalija bolest desni jeste gingivitis. Upaljene, osetljive desni koje krvare prilikom dodira i bolne su prvi su znak da je nastala neka od bolesti desni.

Kako prepoznati parodontalne bolesti na vreme i kako ih lečiti otkriva vam stomatološka ordinacija Dr Ast.

Gingivitis (upala desni) kao jedna od najrasprostranjenijih bolesti desni

Zdrave desni mogu se prepoznati po svetlo ružičastoj boji i čvrstoj strukturi. Bilo kakva promena na njima znak je da je nastalo određeno oboljenje gingive.

Bolesti desni

Gingivitis je inflamatorni proces kojeg karakterišu jarko crvene desni, osetljive na dodir, otečene i sklone krvarenju. On nastaje usled loše oralne higijene i nagomilavanja zubnog plaka, a samim tim i bakterija. Nagomilavanje zubnog plaka događa se usled nedovoljne oralne higijene između obroka. Kako bi se ova neugodna bolest desni izbegla, potrebno je redovno održavanje higijene usne duplje. Dakle, za preventivu bolesti desni kakva je gingivitis, preporučuje se redovno pranje zuba četkicom i pastom za zube, kao i čišćenje zuba između obroka koncem i ispiranje tečnošću za usta.

Neadekvatna oralna higijena nije jedini uzrok nastanka upale desni. Desni mogu postati osetljive i otečene i usled agresivnog pranja zuba. Ukoliko koristite četkicu za zube sa veoma grubim vlaknima, rizikujete da oštetite osetljivo tkivo gingive.

Određene kardiovaskularne bolesti, kao i konzumiranje cigareta i nikotina takođe može dovesti do promene na desnima ili unutar usne duplje.

Parodontopatija i stvaranje parodontalnih džepova

Ukoliko se bolesti desni i upala gingive ne leči na vreme, može doći do pogoršanja stanja i pojave parodontalnih džepova.

Kada se uzme u obzir da bakterije itekako oštećuju zube, ne čudi ni činjenica da se njihovim taloženjem sve više produbljuju parodontalni džepovi. Ovo samo otvara više mogućnosti bakterijama da se nagomilavaju, te dolazi do pojave raznih problema za zubima i desnima, kao što je zubni kamenac ili loš i neprijatan zadah.

Kada bolest napreduje i dalje ošteti tkivo gingivitis prelazi u svoju težu fazu – parodontitis.

Parodontitis izaziva povlačenje zubnog mesa, odnosno parodontalnog tkiva, što dovodi do klimavih i nestabilnih zuba. Ukoliko se ne leči, šteta postaje nepopravljiva i dovodi do gubitka zuba.

Bolesti desni

Parodontopatija ima više uzročnika pored loše oralne higijene. U nekim slučajevima, kao što su genetske predispozicije, ona se praktično ne može ni izbeći. Međutim, redovne posete stomatologu odlična su preventiva svake, pa i ove bolesti desni ili zuba. Preventiva je u većini slučajeva ključ uspeha i oralnog zdravlja.

Simptomi koji se javljaju kod većine bolesti desni

Već smo naglasili da zdrave desni imaju specifičnu i karakterističnu ružičastu boju, čvrste su i neosetljive na dodir. Ukoliko to nije slučaj sa vašim desnima, vrlo je verovatno da je već došlo do određenog oboljenja ili bolesti desni.

Osnovni simptomi koje će većina ljudi osetiti kada imaju problem sa desnima su:

 • Otečene desni;
 • Desni osetljive na dodir;
 • Otežano žvakanje hrane;
 • Bolne desni;
 • Krvarenje prilikom pranja zuba ili u toku obroka;
 • Neprijatan zadah koji je stalno prisutan;
 • Osetljivost samih zuba na termičke nadražaje;
 • Povlačenje desni, odnosno parodontalnog tkiva i izraženije krunice;
 • Stvaranje parodontalnih džepova;
 • Promenjena boja desni – jarko crvene desni;
 • Klimanje zuba;
 • Gubitak zuba.

Ukoliko primetite bilo koji od gore navedenih simptoma, nikako ne smete odlagati posetu stomatologu. Zdravi i jaki zubi preduslov su dobrog zdravstvenog stanja. Oni su takođe simbol lepote u savremenom društvu, jer svako želi blistav i sjajan osmeh. Upravo iz tog razloga se oralno zdravlje nikako ne sme zapostaviti. Redovna higijena (pranje zuba, čišćenje zuba koncem i ispiranje usne duplje) se podrazumeva na svakodnevnom nivou.

Bolesti desni

Veoma je važno naglasiti da su redovne posete stomatologu jedini i pravi način za preventivu bolesti zuba ili desni. Stomatološka ordinacija Dr Ast nudi vam sve stomatološke usluge i procedure u cilju sprečavanja ili lečenja zuba.