Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Četkica za zube – Kako odabrati pravu?

Četkica za zube

Četkica za zube je veoma bitna u održavanju oralne higijene.

Za mnoge od nas je izbor četkice za zube je jednostavan. Sve peru zube, zar ne? Ne baš! Istina je da nisu sve četkice za zube jednake. Da biste odabrali najbolju, trebalo bi da razmotrite faktore poput veličine glave, oblika i vrste čekinja itd. 

Izbor prave četkice za zube je važniji za oralno zdravlje nego što mislite. Prateći ovih 5 saveta, više nikada nećete morati da se pitate koju četkicu za zube da odaberete!

Četkica za zube – Veličina glave četkice

Veličina glave četkice za zube je važna jer može u velikoj meri uticati na kvalitet pranja zuba.

Glave četkica mogu biti različitih veličina, ali najbolja  je ona koja je visoka 2,3 cm i široka oko 1 cm. Ovo bi vam trebalo omogućiti da očistite gornji, prednji i zadnji deo zuba.

Na tržištu postoje i veće glave četkica, ali one nisu idealne za većinu ljudi. Ovakve četkice zapravo mogu otežati prilazak onim mestima koja se teško čiste, poput kutnjaka u zadnjem delu vaših usta. Ako je potrebno, kupite veću četkicu, ali samo ako je stomatolog preporučuje. Takođe bi ste trebali da birate četkicu za zube koja lepo prijanja ruci. Potražite onu sa ručkom dovoljno dugom da je možete udobno držati u ruci. Preporučena dva minuta pranja zuba činiće se da traju daleko daleko duže ukoliko vam četkica ne odgovara.

Vrsta čekinja

Postoje tri vrste čekinja – mekane, srednje i tvrde. Ovo je činjenica, bez obzira da li koristite običnu ili električnu četkicu za zube.

Što se tiče gustine vlakana, mekani najlon je gotovo uvek pravi put! To je zato što on neće naneti nikakvu štetu vašim desnima i zubima ako imate tendenciju da pregrubo perete zube.

Četkica za zube

Vaši zubi vam se mogu činiti jakim i zdravim, ali ih u stvari mogu uništiti slatkiši, gazirana pića ili loša oralna higijena. Korišćenje četkice za zube sa srednjim ili tvrdim čekinjama može uzrokovati oštećenje desni, površine korena zuba i gleđi koja ih štiti. 

Četkica za zube – Okrugle VS ravne čekinje

Možda nikada niste znali da vrhovi čekinja četkica dolaze u dva različita oblika – zaobljeni i ravni.

Oblik čekinja četkice zapravo ima veliki uticaj na vaše oralno zdravlje. Iako vam se čini da ravne čekinje peru zube jednako dobro kao i zaobljene, one vam mogu naneti više štete nego koristi.

Čekinje sa oštrim, nazubljenim vrhovima verovatno će posle nekog vremena dovesti do oštećenja desni, što može povećati šanse za infekcije i upale desni. Zbog toga biste trebali obavezno kupiti četkicu za zube sa zaobljenim čekinjama. Ne samo da će vam zaštititi desni od infekcija i upala, već su i najbolja opcija ukoliko su vam one osetljive.

Poslušajte savet svog stomatologa!

Pri izboru odgovarajuće četkice za zube, najbolje je da se posavetujete sa svojim stomatologom. On će vam preporučiti one koje su za vaše zube i desni najbolje.

Odgovarajuća četkica i pravilana i redovna oralna higijena, mogu u znatnoj meri smanjiti nakupljanje plaka i bolesti desni u ranim fazama.

Upravo iz tog razloga je potrebno koristiti samo one koje su prošle iscrpne testove, kao sva i bezbednosna i klinička ispitivanja.

Sveukupno ovo pokazuje da je četkica dovoljno sigurna kako za zube, tako i za desni.

Obična ili električna četkica za zube

Odabir četkica pre svega zavisi od vaših ličnih želja. Najvažniji faktor je činjenica da vam izabrana četkica pomaže da perete zube preporučene 2 minute, dva puta dnevno, odgovarajućom tehnikom.

Četkica za zube

Presudni faktor za većinu ljudi su troškovi!

Električne četkice koštaju daleko više, s tim da glavu morate menjati na svaka tri meseca, što predstavlja dodatna ulaganja. Njena prednost je što zaista temeljno čisti zube i dopire do onih mesta u usnoj duplji, dokle obična četkica ne može.

Sonične i ultrasonične četkice za zube

Sonične četkice za zube su električne četkice koje koriste posebnu tehnologiju za uklanjanje naslaga i temeljno pranje zuba.

Dok obične električne četkice vibriraju između 2.500 – 7.500 puta u minuti, a s manualnom četkicom napravite 300 pokreta u minuti, 31.000 vibracija u minuti koje omogućuje sonična električna četkica zvuče stvarno impozantno.

Budući da sonične četkice vibriraju gotovo 10 puta brže od običnih električnih četkica, možete biti sigurni da ćete dobiti i veću snagu čišćenja.

Zbog velikih brzina, sonična četkica pokreće tečnosti u ustima, a one na taj način dospijevaju između zuba ili ispod desni, a to su mesta do kojih obična četkica ne može da dođe.

Ultrazvučna četkica su karakteristične po tome što ne koristi mehaničke pokrete glave četkice kako bi uklonila plak i druge bakterije. Njoj uopšte nisu potrebni mehanički pokreti da bi očistila zube. Pomoću visokih frekvencija, odnosno ultrazvuka  vrši nežnu mikro masažu, otklanja plak i uništava bakterije.

Ultrazvučna četkica ne otklanja, nego uništava bakterije, viruse i gljivice u usnoj duplji .

Ultrazvučno čišćenje zuba obezbeđuje efikasnu preventivu za sve dentalne probleme.

Osim što sprečava pojavu kamenca, svakodnevno ultrazvučno čišćenje ga može ukloniti ili značajno smanjiti (u zavisnosti od količine i vrste kamenca). Redovnim korišćenjem se takođe efikasno može sprečiti upala i krvarenje desni zahvaljujući mikromasaži koja podstiče prokrvljenost i samoobnavljanje desni.

Dobra oralna higijene kod kuće pomoću odgovarajuće četkice za zube važan je faktor u očuvanja zdravlja vaših zuba i desni. Druga važna stvar je redovno skidanje kamenca, barem dva puta godišnje.

Zakažite besplatan pregled i konsultacije u stomatološkoj ordinaciji Dr AST i mi ćemo vam dati preporuke i savete kako da svoje zube sačuvate do duboke starosti.