Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Karijes – 5 faza karijesa i njegovo lečenje

Karijes

Karijes podrazumeva propadanje zuba koje se neretko može završiti zubnim apcesima ili čak gubitkom zuba.

Uzrokovan je aktivnošću određenih vrsta bakterija koje žive u zubnim naslagama. Bakterije u plaku mogu pretvoriti šećere prisutne u vašoj hrani u kiseline. Ako se vremenom dozvoli nakupljanje plaka, ove kiseline počinju da oštećuju zube. Zbog toga je dobra oralna higijena vitalni deo u sprečavanju propadanja zuba.

Propadanje zuba se javlja u nekoliko faza. U nastavku ćemo istražiti svaku od ovih faza, razgovarati o tome kako se leči karijes i daćemo vam nekoliko saveta o tome kako da ga sprečite.

Šta je zapravo zubni plak?

Zubni plak je najzaslužniji za razvoj karijesa. Plak je bezbojni, lepljivi film koji pokriva površine zuba. Sastoji se od bakterija, čestica hrane i pljuvačke. Ako se zubi ne čiste redovno, naslage mogu početi da se nakupljaju. Takođe vremenom mogu otvrdnuti, formirajući nešto što se naziva zubni kamenac. Prisustvo kamenca može pomoći u daljoj zaštiti bakterija, čineći ih težim za uklanjanje.

Karijes

Uopšteno govoreći, postoji pet faza karijesa i sada vas upoznajemo kada je pravo vreme da reagujete i time sačuvate svoje zube od propadanja.

Prva faza – Demineralizacija

Prva faza u nastanku karijesa jeste demineralizacija. Spoljni sloj zuba sastoji se od vrste tkiva koja se naziva gleđ.

Gleđ je najtvrđe tkivo u vašem telu i sastoji se uglavnom od minerala. Međutim, kako je zub izložen kiselinama koje proizvode bakterije plaka, gleđ počinje da gubi ove minerale. Kada se to dogodi, na jednom od zuba možete videti belu mrlju. Ovo područje gubitka minerala početni je znak propadanja zuba.

Druga faza – Propadanje gleđi

Ukoliko dozvolite da se nastavi proces kvarenja zuba, gleđ će se dalje raspadati. Verovatni ćete primetiti da bela mrlja na zubu potamni u braonkastu boju. Kako je gleđ oslabljena, na zubima mogu nastati male rupice zvane šupljine ili zubni karijes. Kako se ne bi dalje širile, morate se na vreme obratiti svom stomatologu, da bi ih sanirao. 

Karijes i faza tri – Propadanje dentina

Dentin je tkivo koje se nalazi odmah ispod gleđi. Mekši je od gleđi, što ga čini osetljivijim na oštećenja od kiseline.

Upravo zbog  toga se kvarenje zuba odvija daleko brže kada dođe do dentina. Dentin takođe sadrži nerve koje vode direktno do korena zuba. Zbog toga, u ovoj fazi možete početi da osećate osetljivost. Ovo ćete posebno primetiti kada konzumirate toplu ili hladnu hranu ili piće.

Četvrta faza – Oštećenje pulpe

Pulpa je najdublji sloj vašeg zuba. Sadrži nerve i krvne sudove koji pomažu da zub ostane zdrav i vitalan. Nervi prisutni u pulpi takođe pružaju osećaj zubu.

Kada dođe do oštećenja pulpe, ona počinje da otiče. Budući da se okolna tkiva u zubu ne mogu proširiti da bi se prilagodila ovom otoku, dolazi do vršenja pritiska na nerve. 

Karijes

U ovoj fazi počinjete da osećate bol!

Karijes i faza pet – Apces!

Kako propadanje zuba napreduje i prodire u pulpu, bakterije je mogu napasti i izazvati infekciju.

Povećana upala u zubu može dovesti do stvaranjagnojnih džepova na dnu zuba, koji se naziva apsces.

Apscesi zuba mogu izazvati jak bol koji se širi duž cele vilice. Ostali simptomi koji mogu biti prisutni uključuju: oticanje desni, lica ili vilice, groznicu i otečene limfne čvorove na vratu.

Apsces zuba zahteva brzo reagovanje, jer se infekcija može proširiti na viličnu kost, kao i na druga područja glave i vrata. U nekim slučajevima lečenje može uključivati i vađenje zuba koji je zahvaćen karijesom.

Karijes se može sprečiti!

Najbolji način da sprečite nastanak karijesa jeste prevencija!

Dobra oralna higijene je najvažnija, kako bi ste sačuvali zdravlje svojih zuba.

Redovne posete stomatologu, barem dva puta godišnje, od ključnog su značaja. Vaš stomatolog može da vam pomogne da prepoznate simptome karijesa i tako počnete na vreme lečenje.

Obavezno redovno skidajte kamenac sa zuba, jer je on jedan od glavnih razloga za razvoj karijesa.

Karijes

Perite zube najmanje dva puta dnevno, a najbolje bi bilo i posle svakog obroka.

Koristite pastu za zube sa fluorom, pokušajte da izbegavate konzumaciju hrane ili pića sa velikom količinom šećera.

Pijte vodu iz slavine jer ona sadrži fluorid, koji vam može pomoći da vaša gleđ ostane jaka i samim tim zaštićena od propadanja.

Izbegavajte grickalice i pokušajte da ograničite međuobroke, jer na taj način bakterijama u ustima dajete šećer koje one pretvaraju u kiselinu koja nagriza gleđ.

stomatolog-beograd7

Veliki značaj u borbi protiv karijesa kod dece ima zalivanje fisura. Na taj način štite se ponajviše kutnjaci koji su najvažniji za žvakanje. Upravo zbog toga na njima se najviše i taloži hrana. Fisurama se pokriva površina molara i sprečava na taj način nastanak karijesa.

Karijes – Kada se obratiti stomatologu?

Najvažnije je da se čim primetite bilo kakvu promenu na vašim zubima, obratite stomatologu.

Ukoliko je karijes u ranoj fazi, simptomi mogu i izostati, upravo zbog toga su redovne posete stomatologu od krucijalnog značaja.

U kasnijim fazama fazama kada se javi osetljivost ili bol – poseta zubaru je neodložna!

Stomatološka ordinacija Dr AST je tu u službi zdravlja vaših zuba. Zakažite besplatan prvi pregled i mi ćemo se potruditi da vas zdravi zubi služe do duboke starosti!