Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Šta je nakit za zube?

Nakit za zube

Nakit za zube je trend koji vlada u savremenoj stomatologiji širom sveta.

Od davnina, u prirodi čoveka je usađenja težnja za savršenstvom. Ona se ogleda ne samo u našim dostignućima, već i izgledu, uključujući svaki deo tela, pa i zube.

Beli i zdravi zubi čine osmeh blistavim, a lice lepšim. Ujedno, predstavljaju svojevrsni vid komunikacije koji ima uticaj na formiranje mišljenja o nekom prilikom upoznavanja. Imajući ovo u vidu ne čudi što ljudi pokušavaju na različite načine da skrenu pažnju na svoj prelepi osmeh. Jedan od njih jeste nakit za zube.

Ukrašavanje zuba specijalno dizajniranim nakitom započelo je još 90-ih godina, zahvaljujući pevačima, pre svega hip-hop i rep scene. Vremenom, dobijao je nove, suptilnije oblike, te se širio među mlađim generacijama.

Prema ovogodišnjem izveštaju o trendovima, nakit za zube biće vodeći beauty detalj u 2023. godini.

Šta je nakit za zube?

Zubni dragulji, kako se još naziva nakit za zube, predstavljaju sućišne kristale, kamenčiće od zlata ili dijamante, koji se specijalno dizajnirani za ovu namenu. Naime, oni su blago zakrivljeni ka zubu, tako da prate njegov oblik i obezbeđuju savršeno prianjanje.

Nakit za zube

Postavljaju se sa prednje strane zuba, najčešće na gornjem sekutiću, drugom sekutiću ili očnjaku. Razlog za to jeste činjenica da su ovi zubi vidljivi pri govoru. Takođe, imaju ravnu prednju površinu i pogodni su za fiksiranje nakita.

Nakit za zube se postavlja pomoću posebnog lepka koji se helio-lampom polimerizuje na sličan način na koji se polimerizuje bela plomba. Iako je procedura postavljanja jednostavna i potpuno bezbolna postoji uslov za postavljanje, a to je da zub na koji želite da nosite ovaj ukras bude zdrav, očišćen i ispoliran. Pacijenti sa lošom oralnom higijenom nisu kandidati za postavljanje nakita za zube.

Da li je nošenje nakita za zube štetno po oralno zdravlje?

Nakit za zube se pravi od biokompatibilnih materijala i pod strogim uslovima. Što znači da ne postoji opasnost od ikakve negativne reakcije na njega. Zbog toga nema ograničenja u pogledu godina starosti, te ga mogu nositi i mlađi pacijenti.

Tehnika postavljanja je neivanzivna, jer nema potrebe za brušenjem. Zahvaljujući tome ne postoji rizik od oštećenja zubne gleđi. Niti morate da brinete da li će nakit za zube uticati na govor i unošenje hrane.

Celokupna procedura je jednostavna i traje veoma kratko. Dok vreme nošenja zavisi od veličine nakita, zagrižaja, pa i životnih navika. Pacijenti ne moraju da čekaju da sjaj ovog ukrasa izbledi, već u bilo kom trenutku, veoma lako, mogu da ga uklone i po želji stave novi.

Pranje zuba sa nakitom

Nakon postavljanja nakita preporučljivo je prva 24 časa jesti meku hranu i izbegavati gazirane sokove, kafu i čaj kako bi se zaštitila sveža veza sa površinom zuba. U tom periodu ne treba koristiti ni električnu četkicu za zube.

Bez obzira što sam nakit za zube ne oštećuje površinu zuba morate znati da se na njemu, kao i u svim delovima usne duplje, taloži zubni plak. Ukoliko tehnika pranja zuba nije pravilna može se javiti karijes, upala desni i drugi stomatološki problemi.

Nakit za zube

Imajući ovo vidu dobra oralna higijena je preduslov očuvanja zdravlja. Ona podrazumeva upotrebu standardne četkice za zube sa mekim vlaknima, neabrazivnu pastu za zube i konac ili interdentalne četkice.

Ukoliko želite da vaš zub krasi prelepi sjaj nakita posetite stomatološku ordinaciju Dr Ast.