Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Heilitis – Najčešće oboljenje usana!

Heilitis

Heilitis je jedno od najčešćih oboljenja usana.

Prema mišljenju mnogih usne su najlepši deo lica, neverovatne neverbalane moći. Imajući ovo u vidu ne čudi što se sve veći broj žena odlučuje za tretman hijaluronskim filerima kako bi svoje usne dovele do savršenstva.

Da bi vaše usne bile lepe morate posvetiti pažnju njihovoj nezi, jer ne poseduju znojne žlezde. Samim tim su i osetljivije na delovanje negativnih faktora iz spoljašnje sredine, posebno u zimskim mesecima. Mraz, hladan vazduh i vetar nimalo ne prijaju nežnoj koži usana, te one vrlo brzo izgube svoju mekoću, postajući suve i ispucale. Međutim, ispucale usne mogu biti i posledica upalnog procesa, koji je poznat pod nazivom heilitis.

S obzirom da ovo oboljenje usana može da se manifestuje u više oblika stomatološka ordinacija Dr Ast vam skreće pažnju na one koje se najčešće javljaju.

Angularni heilitis

Heilitis na uglovima usana, popularno nazvan žvale, je najrasprostranjeniji. U većini slučajeva izazvan je bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Kao pokretači navode se i nedostatak vitamina B9 i B12, ali i pojedine bolesti, kao što su dijabetes, alergije, kserostomija (sindrom suvih usta).

Heilitis

Kod starijih ljudi javlja se usled atrofije mišića i gubitka visine zagrižaja, koji su posledica prirodnog procesa starenja i gubitka zuba. Totalne proteze, takođe, mogu biti pokretači problema kod ove generacije ljudi. Dok kod dece vodeći uzročnik jesu prljave ruke kojima mališani dodiruju svoje lice i unose hranu.

Angularni heilitis se razvija obostrano. Najpre se javlja crvenilo koje prerasta u fisure i krvave kraste. Mogu se javiti i osećaj blagog peckanja u uglovima usana i bol pri govoru i žvakanju.

Ljuspasti heilitis

Cheiilitiis exfoliativa, kako glasi latinski naziv, predstavlja oboljenje usana koje karakteriše pojava ljuspica. Obično se javlja na donjoj usni, a glavni pokretač jesu loše životne navike. Tu, pre svega, spadaju grickanje i prekomerno vlaženje usana, kao i pušenje. Mada može biti i simptom pojedinih bolesti.

Najnovija istraživanja su pokazala da 87 odsto osoba koje pate od depresije, anksioznosti ili poremećaja ličnosti imaju problem sa ljuspastim heilitisom. Registrovan je i kod 47 odsto pacijenata sa poremećajima u radu štitne žlezde.

Alergijski heilitis

Alergijski heilitis nastaje kao alergijska reakcija na neki od sastojaka proizvoda koji je nanet na usne. Najčešće je izazvan nekim sastojkom iz ruža za usne. Što znači da se češće javlja kod žena.

Karakterišu ga crvene, otečene usane. Nije redak slučaj da su simptomi intenzivniji, tj. da se jave i plikovi koji pucaju ostavljajući bolne rane.

Granulomatozni heilitis

Granulomatozni heilitis predstavlja granulomatozno oticanje usana. Najčešće se javlja na donjoj, a retko na gornjoj usni. Otok mogu da prate i uvećane vratne limfne žlezde.

Ova vrsta heilitis je hronična, a tačan uzrok nije otkriven. Zbog toga se smatra da postoji genetska predispozicija za njen razvoj. Javlja se kao samostalna bolest, ali i u sklopu Melkersson-Rosenthalovog sindroma.

Heilitis

Bez obzira na vrstu, heilitis zahteva adekvatnu terapiju, te nemojte da odlažete posetu stomatološkoj ordinaciji Dr Ast. Dr Jelena Milanović ima višegodišnje iskustvo u lečenju svih stomatoloških problema, uključujući i bolesti usana, bolesti jezika i bolesti desni.