Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Parodontalni džep – Kako se leči?

Parodontalni džep

Parodontalni džep predstavlja prostor između zuba i koštanih zidova koji se nalazi ispod nivoa desni. Nastaje kao posledica razaranja potpornog aparata zuba. Naime, parodont je tkivo koje okružuje zube i obezbeđuje im da čvrsto stoje u vilici. Kako je ovaj prostor podložan nakupljanju zubnog plaka stvaraju se pogodni uslovi za prekomerni razvoj bakterija koje izazivaju oštećenje tkiva oko zuba i produbljivanje džepova. Što znači da je parodontalni džep jedan od glavnih simptoma parodontopatije.

U pitanju je ozbiljna progresivna, degenerativna bolest parodoncijuma, koja u kranjem stadijumu može da dovede do gubitka zuba. Mada ne treba zanemariti ni činjenicu da se dovodi u vezu i sa drugim oboljenjima, kao što su šećerna bolest, srčana oboljenja i komplikacije u trudnoći.

Nažalost, istraživanja pokazuju da skoro svaki drugi čovek iznad tridesete godine ima neki oblik oboljenja desni koje napreduje s godinama. Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Dr Ast vam skreće pažnju kako da prepoznate na vreme simptome.

Koji su faktori rizika za pojavu parodontalnog džepa?

Proces stvaranja započinje upalom desni. Gingivitis, kako se naziva ova infekcija desni, izazvana je taloženjem zubnog plaka. Ukoliko se ne otkrije u početnoj fazi prelazi u teži oblik, tj. parodontitis. Bakterije iz plaka nastavljaju da „nagrizaju“ zubno meso i kost koja se nalazi ispod njega, formirajući parodontalni džep.

Parodontalni džep

Loša oralna higijena je vodeći uzročnik razvoja parodontalnih džepova. Takođe, nezdrava ishrana, posebno prekomerno konzumiranje napitaka bogatih rafiniranim šećerima, kao i pušenje mogu da pokrenu problem.

Veliki uticaj ima genetika, ali i stres, koji nepovoljno utiče na celokupno oralno zdravlje. U faktore rizika spadaju i pojedine bolesti, pad imuniteta, pojedini lekovi koji izazivaju suvoću usta, starenje, hormonalne promene u trudnoći.

Koji su simptomi parodontalnog džepa?

Mnogi pacijenti ne primećuju parodontalni džep, te posećuju stomatologa u odmakloj fazi. Odnosno, kada se javi gnoj ili primete da je zub počeo da se kliti. Zbog toga je važno obratiti pažnju na simptome koji mogu da ukažu na njegovo postojanje.

Otečene, crvene desni koje krvare jasni su znak da postoji upala desni. U početku, gingiva krvari prilikom spoljašnjeg nadražaja, obično pri pranju zuba i jelu. Kako bolest napreduje krvarenje se javlja bez ikakvog nadražaja, te pacijenti mogu da osete krv u ustima.

U simptome se svrstavaju i bol u desnima koji se širi u svim pravcima i neodređenog je karaktera, kao i povlačanje desni tako da se čini da je zub viši u odnosu na ostale. Ove tegobe prati loš dah, učestalo zadržavanje hrane između pojedinih zuba koje je nemoguće otkloniti običnom četkicom, pa i promene u zagrižaju i položaju zuba. Dok se u kasnijim faza može formirati i subgingivalni kamenac koji je tamne boje.

Kako se dijagnostifikuje parodontalni džep?

Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda pomoću parodontalne sonde. Ovaj stomatološki instrument ima podeoke izražene u mm koji služe za merenje dubine džepa.

Kod zdravih desni prostor između zuba manji je od 3 mm. Ukoliko su desni upaljene dubina se kreće od 3 do 5 mm. Dok u slučaju uznapredovale parodontopatije džepovi su preko 5 mm duboki, što je znak da je došlo do gubitka određene količine kosti oko zuba.

Parodontalni džep

Postojanje parodontalnog džepa može se potvrditi i putem RTG snimka zuba. Ujedno, može se uvideti i stanje kosti oko zuba koji su zahvaćeni parodontopatijom, kao i pravac gubitka kosti.

Nemojte da dozvolite da problemi sa desnima dovedu do ozbiljnih posledica, već na vreme zakažite pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.