Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Skidanje kamenca sa zuba

Skidanje kamenca sa zuba

Skidanje kamenca sa zuba trenutno se nalazi na listi najviše traženih i zahtevanih stomatoloških procedura. Skidanje tvrdokornih naslaga sa zuba osnov je oralnog zdravlja i higijene.

Skidanje kamenca sa zuba – Šta je zapravo kamenac?

Zubi zahtevaju svakodnevnu negu. Svaki zub nakon nicanja je obložen tankom nevidljivom opnom, koja se naziva dentalna pelicula. Ona je jako prijemciva za talozenje ugljenih hidrata, bakterija, pigmenta.
Ukoliko ne peremo zube 24 h, na površini zuba se naprave meke naslage-biofilm, koje se lako uklanjaju četkicom za pranje zuba.
Već nakon 48 h, biofilm postaje zreo sa mnogobrojnim biološkim procesima u njemu i njegovo uklanjanje zahteva dužu proceduru pranja zuba.
Nakon 7 dana neuklanjanja biofilm a, dolazi do talozenja soli kalcijuma i fosfata, tako da od mekane strukture počinju da se stvaraju-kamenac, na krunicnom delu zuba i konkramenti- braon boje na korenskom delu zuba ispod desni. Ove formacije zahtevaju stručnu pomoć za eliminisanje sa površine zuba.
U predelu donjih zuba, od donje leve trojke do donje desne trojke sa unutrašnje – jezične strane je posebno predilekciono mesto za stvaranje zubnog kamenca, zbog izvodnog kanala pljuvacnih žlezda.
Uprkos besprekornoj higijeni, ovde se može videti kamenac i konkramenti kod osoba kojima se izlučuje kalcijum i fosfor kroz pljuvačne žlezde. U gornjoj vilici je predilekciono mesto na obraznoj strani šestice i sedmice.
Posebne pigmentacije na zubima nastaju usled prisustva hromatogenih bakterija. Tada se javljaju zelenkasto – braonkaste naslage na zubima. Te pigmentacije su bezazlene, ne oštećuju zube i potporni aparat zuba – desni, ali su estetski neprivlacne i odbojne.
Veoma je teško savladati pravilnu tehniku pranja zuba koja bi bila efikasna. Zato postoji jednostavna, bezbolana intervencija – ultrazvucno skidanje kamenca, poliranje i peskiranje zuba koja rešava propuste napravljene tokom pranja zuba.
Skidanje kamenca sa zuba
Redovne kontrole kod stomatologa, svakodnevna higijena zuba po preporuci stručnog lica može u potpunosti eliminisati neželjene naslage na zubima i njihove posledice.

Činjenica je da sve veći broj ljudi pati od kamenca na zubima. Stoga ne čudi što je upravo skidanje kamenca sa zuba najčešča stomatološka intervencija na svetu.

Ako uzmemo u obzir da je pojavu zubnog kamenca moguće sprečiti jedino dobrom oralnom higijenom i redovnim posetama izabranom stomatologu, onda shvatamo koliko su ovi koraci zapravo važni za prevenciju posledica koje ostavlja neotklonjeni kamenac.

Procedura kojom se vrši skidanje kamenca sa zuba

Kako kamenac ne bi doveo do ozbiljnijih stomatoloških problena, nephodno je na vreme izvršiti skidanje kamenca sa zuba.

Ukoliko se ne otkloni na vreme, nataloženi kamenac može dovesti do gingivitisa (upale desni), stvaranja karijesa ili parodontopatije koja kao konačan ishod ima potpuno propadanje zuba.

Kako se skida kamenac sa zuba?

Postoje dva načina za uklanjanje tvrdih naslaga za zuba.

Prvi način jeste uklanjanje kamenca ručnim instrumentima.

Ovaj način se više ne koristi u tolikoj meri. Češće se upotrebljava za skidanje višegodišnjeg kamenca koji se proširio i zahvatio više zuba.

Drugi način jeste skidanje kamenca sa zuba ultrazvučnim aparatom. Sve savremenije stomatološke ordinacije uglavnom se opredeljuju za ovakav postupak. Potpuno je bezbolan i ugodan za pacijente. Tokom procedure uklanjanja kamenca moguća je kratkotrajna osetljivost zuba, koja nestaje čim se procedura okonča.

Ukoliko patite od određenih hroničnih bolesti ili ne podnosite dobro anesteziju, obavestite svog stomatologa o tome kako bi se odlučio za adekvatnu proceduru skidanja kamenca.

Koraci koje bi trebalo preduzeti nakon skidanja kamenca

Kada vaš stomatolog ukloni kamenac sa vaših zuba, važno je i dalje nastaviti sa redovnim održavanjem higijene usne duplje.

Kako vam zubni kamenac više ne bi predstavljao problem, trebalo bi znati pravila dobre higijene zuba.

Redovno pranje zuba pastom za zube i čišćenje koncem koraci su koji se ne smeju preskakati nikada.

Četkica za zube ne bi trebalo da bude ni previše meka, ni previše gruba. Laganim potezima četkice za zube otklonićete meke naslage, bez opasnosti od krvarenja desni.

Takođe, u ovu svrhu može vam poslužiti i tečnost za ispiranje usta. Ona će otkloniti sve preostale bakterije iz usne duplje i na taj način sprečiti stvaranje kamenca.

Ukoliko ste skloni pojavi zubnog kamenca, proceduru skidanja kamenca da zuba moraćete ponavljati barem dva puta godišnje.

Stomatološka ordinacija AST sa Novog Beograda može postati vaš partner u održavanju zdravlja zuba i desni.

Nudimo vam sve stomatološke usluge koje su vam potrebne.

Skidanje kamenca sa zuba

Pozovite nas i zakažite prvi pregled, stomatološku intervenciju ili konsultaciju sa stručnim timom naše ordinacije.

Dugogodišnje iskustvo i profesionalizam razlog su zbog čega nam se pacijenti uvek vraćaju.

Stomatološka ordinacija AST – Zakažite pregled već danas!