Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Oralna higijena – Zašto je važno održavanje zdravlja zuba?

Oralna higijena

Oralna higijena je veoma važna za održavanje zdravlja zuba i usne duplje. Nedovoljnom i neadekvatnom oralnom higijenom stvaraju se savršeni uslovi za razvijanje oboljenja zuba ili desni, kao što su karijes ili parodontopatija.

Činjenica je da više od polovine odraslih osoba u našoj državi ne vodi dovoljno računa kada je oralna higijena u pitanju. Nažalost, ovo dovodi do mnogih ozbiljnih zdravstenih problema. Zato je izuzetno važno povećati svest kod ljudi o vođenju računa o oralnom zdravlju. Kao što odlazite na sistematske preglede, tako bi trebalo redovno odlaziti i na stomatološke kontrole kod izabranog zubara.

Stomatološka ordinacija Dr Ast vam predstavlja nekoliko saveta za pravilno održavanje oralne higijene.

Oralna higijena podrazumeva redovno pranje zuba

Pranje zuba je osnova blistavog osmeha i zdravih zuba. Oralna higijena predstavlja osnov borbe protiv nastanka karijesa, jednog od glavnih razloga gubitka zuba.

Redovnim i pravilnim pranjem zuba sprečavaju se razne bolesti zuba, koje dovode do potpunog gubitka istih. Zato, još od najranijeg uzrasta treba učiti decu da vode računa o održavanju higijene usne duplje.

Oralna higijena

Najvažnija stavka kada je u pitanju pranje zuba jeste odabir adekvatne četkice za zube. Četkice za pranje zuba dolaze u raznim varijantama – meke, umereno tvrde, tvrde i slično. Uvek preporučujemo upotrebu mekih ili umereno tvrdih četkica za zube. One će adekvatno ukloniti meke naslage sa zuba i očistiti ih, a pritom neće doći do povrede zuba ili krvarenja desni.

Prilikom pranja zuba trebalo bi voditi računa da četkica stoji vodoravno, a da vam pokreti budu lagani, bez prejakog pritiskanja zuba. Dobra četkica uz pravilnu upotrebu će očistiti većinu nečistoća sa zuba ili ostatke hrane. Ono što je takođe važno i o čemu bi trebalo voditi računa prilikom pranja zuba jeste da ne koristite previše hladnu, niti previše toplu vodu.

Odabir paste za zube takođe je od presudnog značaja. Pranje zuba je nemoguće bez četkice, ali i bez odgovarajuće paste za zube. Na tržištu možete pronaći veliki izbor pasti za zube, a uvek je pametno birate one odobrene od strane stomatologa.

Oralna higijena podrazumeva i upotrebu konca za zube

S obzirom na to da četkica za zube ne može da otkloni nečistoće između zuba, odnosno između površina gde se zubi dodiruju, biće vam potrebno dodatno sredstvo. Konac za zube je ono čemu pribegava najveći broj ljudi, kada je u pitanju dodatak oralnoj higijeni.

On se smatra savršenim “alatom“ za uklanjanje mekih naslaga ili ostataka hrane sa uskih površina, do kojih obične četkice ne mogu da dopru.

Zubni konac možete koristiti na dva načina. Prvi način jeste da ga koristite pre četkice i paste. Zagovornici ove metode smatraju da se na taj način zubi čiste bolje i efikasnije, jer je dejstvo fluora iz paste tada bolje. Drugi način jeste da prvo operete zube pastom i četkicom, a zatim koristite konac za zube. Za koji god način se odlučite, nećete pogrešiti. Krajnji rezultat biće isti.

Konac za zube je poželjno koristiti jednom ili dva puta dnevno, ali nećete pogrešiti ni ako to činite nakon svakog obroka.

Održavanje oralne higijene je praktično nezamislivo bez upotrebe četkice, paste i konca za zube.

Još jedan dodatak oralnoj higijeni mogu biti i interdentalne četkice. Iako kod nas još uvek nije u potpunosti zaživeo ovaj način uklanjanja nečistoća između zuba, u svetu je itekako dostupan ogroman izbor ovih četkica. One će pomoći i dopuniti vašu rutinu održavanja oralne higijene.

Redovne posete stomatologu su od presudnog značaja

Vođenje računa o oralnoj higijeni podrazumeva i posete stomatologu, radi provere stanja zuba i desni.

Redovne kontrole su od presudnog značaja za sprečavanje nastanka određenih oboljenja, pre svega karijesa. Neke naslage na zubima može ukloniti samo vaš stomatolog. Zato nikako ne bi trebalo izbegavati ili odlagati posete stomatološkoj ordinaciji.

Oralna higijena

Vaš stomatolog će vam tada dati neophodne savete za dalje održavanje oralne higijene, ali vas i upozoriti na određene probleme koji možda tek nastaju.

U proseku, smatra se da je dovoljno posetiti stomatologa dva puta godišnje. Nekim ljudima će to biti dovoljno, nekima ne.  U zavisnosti od stanja vaših zuba, stomatolog će predložiti svaku narednu kontrolu.

Zapamtite, pravilno održavanje oralne higijene i redovne posete stomatologu idu ruku pod ruku. Jedino na ovaj način mogu se izbeći ozbiljne zdravstvene komplikacije i zadržati blistavo beli osmeh, koji je svakako sinonim lepote svakog čoveka.