Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Povlačenje desni – Zašto se dešava?

Povlačenje desni

Povlačenje desni predstavlja pomerenja nivoa ivice desni (gingive) ka korenu zuba. Može biti generalizovano, tj. da zahvata sve zube ili samo pojedine zube u nizu.

Desni ili gingiva, kako se stručno nazivaju, su epitelno i vezivno tkivo koje prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice i čini deo potpornog aparata zuba. Takođe, štiti koren zuba od štetnih uticaja tako što predstavljaju prepreku za ostatke hrane i bakterije koje se mogu naći u usnoj duplji.

Zdrave desni su potpuno pribijene uz zube, tvrde i roze boje, te svaka promena na njima u pogledu boje, položaja i stanja ukazuje na bolesti desni.

Zašto se javlja povlačenje desni?

U većini slučajeva povlačenje desni je simptom parodontopatije. Ovo oboljenje se razvija kada se usled loše oralne higijene stvaraju povoljni uslovi za prekomerno razmnožavanje bakterija iz zubnog plaka. Upala desni je prvi stadijum. Ukoliko se ne leči, vremenom prelazi u teži oblik bolesti desni koji dovodi do niza ozbiljnih tegoba, uključujući i povlačenje desni.

Povlačenje desni

Pored bolesti desni, povlačenje mogu da izazovu i drugi faktori. Jedan od njih jesu ortodontske anomalije kod kojih pri žvakanju pojedini zubi dolaze ranije u kontakt sa hranom u odnosu na druge, te trpe veće opterećenje. Rezultat toga jeste brže trošenje ovih zuba i oštećenje desni.

Vađenje zuba je, ponekad, neminovnost. Međutim, ako se taj gubitak na vreme ne nadoknadi susedni zubi imaju tendenciju da ispune prazan prostor, te se naginju što dovodi do neadekvatnih kontakata sa zubima suprotne vilice i povlačenja desni.

U faktore rizika spadaju i urođeni visoki pripoji resice (frenuluma), neadekvatni protetski radovi i plombe, bruksizam. Mada problem mogu da izazovu i loše navike, kao što su preagresivno četkanje zuba, korišenje pretvrde četkice za zube, nezdrava ishrana, pušenje…

Posledica povlačenja desni

Povlačenjem desni koren zuba postaje ogoljen. S obzirom da je on manje otporan na spoljne uticaje od krunica, povećana je opasnost od bržeg stvaranja karijesa i infekcije u ovom delu zuba.

Neretko se javlja i preosetljivost zuba na tople i hladne nadražaje. Dok u težim slulajevima zubi gube potporu, te dolazi do ispadanja.

Kako se leči povlačenje desni?

Terapija zavisi od uzroka problema. Kod neadekvatnih kontakata vrši se selektivno brušenje i ispravljanje nepravilnog položaja zuba.

Ukoliko postoji nedostatak zuba, gubitak se nadoknađuje odgovarajućim protetskim radovima. Dok je neadekvatne protetske radove i plombe neophodno zameniti.

Ako je povlačenje desni izazvano urođenim visokim pripojima resice sprovodi se frenektomija. Ovom hirurškom intervencijom vrši se uklanjanje neadekvatnih pripoja frenuluma i plika.

U slučajevima kada se povlačenje desni nalazi u poodmakloj fazi, potrebno je hirurško lečenje. Ono podrazumeva transplantaciju mekog tkiva sa nepca na mesto gde su desni povučene. Na taj način se postiže stabilna pozicija desni i čuva vilična kost.

Kod pojedinih pacijenata se izvodi procedura kojom se određeni preparati aplikuju ispod desni kako bi se podstaklo razmnožavanje ćelija tkiva i desni vratile na mesto sa kog su se povukle.

Povlačenje desni

Izbor intervencije zavisi od stanja, veličine i širine pripojne gingive.

Imajući u vidu ozbiljnost komplikacija koje povlačenje desni može da dovede zakažite još danas pregled u stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.