Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Šta su zubni viniri?

Zubni viniri

Zubni viniri predstavljaju ljuspice od tankog materijala koje prekrivaju srednju površinu zuba, odnosno prednji deo kako bi promenili njihov izgled. Konačna svrha vinira jeste ulepšavanje osmeha i promena veličine, boje ili oblika zuba.

Kada pričamo o protetskim nadoknadama ovog tipa, pre svega mislimo na vinire izrađene od keramičkih materijala. Najčešće se postavljaju iz estetskih razloga, a sve više je mladih koji razmišljaju o upotrebi vinira kako bi postigli efekat takozovanog Hollywood Smile-a.

Blistav osmeh i savršeno beli zubi oduvek su predstavljali sinonim za lepotu i zdravlje celokupnog čovekovog organizma. Ipak, kada to nije moguće postići kod kuće održavanjem optimalne oralne higijene, tada na scenu stupa stomatološka protetika.

Zašto se odlučiti za zubne vinire?

Pacijenti koji se obrate izabranom stomatologu radi postavljanja vinira, najčešće to čine iz nekoliko razloga.

Prvi razlog svakako je estetski efekat koji se dobija upotrebom ovih protetskih nadoknada. Naime, viniri poboljšavaju izgled vaših zuba i pružaju vam savršen zubni niz.

Zubni viniri

Zatim, razlog za postavljanje vinira može biti i mogućnost promene dužine, oblika i same boje zuba. Ukoliko se radi o pojedinačnom zubu koji je postao transparentan ili promenio boju usled više spoljašnjih faktora, viniri će uspešno sanirati ovaj problem. Do promene boje zuba može doći zbog upotrebe određenih lekova, zbog konzumiranja hrane koja menja boju vaših zuba, usled dugoročnog konzumiranja cigareta i slično.

Ove nadoknade mogu se upotrebiti i za korigovanje oštećenja nastale usled lomljenja zuba ili druge traume u usnoj duplji. Isto tako, viniri će sanirati i oštećenje zuba nastalo usled bruksizma i trošenja zuba. Loše navike, kao što su grickanje predmeta (olovke ili noktiju) mogu dovesti do trošenja zuba i narušavanja njihove estetike. Tada će vam vaš stomatolog savetovati postavljanje vinira ili neki drugi vid lečenja.

Vrste zubnih vinira

Najčešće se zubni viniri izrađuju od materijala kao što je porcelan ili drugi keramički materijal.

Porcelan ima svojih prednosti pri izradi zubnih vinira. Pre svega, on se savršeno prilagođava obliku vaših prirodnih zuba i izuzetno je dugotrajan. Pravilnim održavanjem oralne higijene i redovnim posetama stomatologu, viniri od porcelana mogu trajati i do 15 godina.

Keramički zubni viniri su veoma praktični i postavljaju se brzo i jednostavno. Nije neophodna prethodna priprema, te se njihovo postavljanje obavlja sa minimalnim izazovima.

Kompozitne fasete ili viniri prave se od istog materijala kao i plombe. Karakteriše ih to da se prave neverovatnom brzinom, daleko brže od porcelanskih. Ceo postupak obavi se u stomatološkoj ordinaciji, za svega 24 časa. Upravo iz tog razloga, sve veći broj ljudi odlučuje se upravo za ovakvu vrstu faseta. Ipak, kompozitne fasete traju do 7 godina, nakon čega se moraju zameniti novim. Najbolje su rešenje kada je neophodno saniranje jednog ili dva zuba.

Pre nego što se postave viniri, vaš stomatolog će izvršiti brušenje zuba. Iako može zvučati zastrašujuće, radi se o minimalnom brušenju, od svega 0.5 mm.

Zubni viniri – Prednosti postavljanja faseta

Prednosti postavljanja zubnih vinira su ogromne. Upravo iz tog razloga ne bi trebalo da vas zaćuđava što se ova procedura svrstava u najtraženije stomatološke procedure.

Osnovna prednost jeste rešavanje estetskog problema nepravilnog položaja zuba. Isto tako, ukoliko pacijent ima dijastemu, fasete će uspešno rešiti problem. Razmak između zuba nije veliki stomatološki problem, ali može zadavati mnogo psiholoških problema pacijentu. Prema tome, rešavanje dijasteme, odnosno razmaka između zuba, može se obaviti veoma jednostavno, uz zubne vinire.

Brzina obavljanja procedure je takođe jedna od prednosti postavljanja zubnih faseta. Za svega nekoliko sati u ordinaciji dobijate savršen i blistav osmeh o kojem ste oduvek maštali!

Zubni viniri

Isto tako, reč je o proceduri koja je minimalno invanzivna, jer se viniri postavljaju na prednji deo zuba. Brušenjem se skida samo površinski sloj, te ne postoji rizik od prodiranja bakterija u zubnu pulpu.

Ukoliko želite savršeni zubni niz i blistavo belu boju zuba, kontaktirajte stomatološku ordinaciju Dr Ast i zakažite svoj prvi pregled.