Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Smena mlečnih zuba – Kada ispadaju prvi mlečni zubi kod dece?

Smena mlecnih zuba

Smena mlečnih zuba prirodan je proces, kroz koji mora proći svako dete. Tada prvi zubići ispadaju i smenjuju se stalnim zubima.

Mlečni zubi predstavljaju prvi aparat za žvakanje. Pojavljuju se već u prvim mesecima života i olakšavaju konzumirane hrane. Prvi zubići niču već oko šestog meseca života. Najpre rastu donji zubi, i to jedinice i dvojke, odnosno sekutići. Zatim, kreće nicanje gore, istim redosledom. Nakon što izrastu sekutići, kreće i nicanje prvih molara, a zatim i očnjaka i kutnjaka. Važno je naglasiti da se završetak rasta korena zuba očekuje kada dete navrši 3 godine života (za petice).  Završetak rasta korena je bitan, jer u suprotnom imamo pojavu klaćenja, kako stalnih, tako i mlečnih zuba.

Kada govorimo o mlečnoj denticiji, postoji ukupno 20 zuba. Deset se nalazi u gornjoj vilici i deset u donjoj. U svakoj polovini vilice, gornje ili donje, nalazi se po jedan očnjak, dva sekutića i dva kutnjaka.

Zašto su prvi zubići važni, kako ih pravilno održavati i kada se dešava njihova smena stalnim zubima, otkrivamo u narednim redovima.

Zašto su mlečni zubi važni?

Mlečna denticija je važna za sveukupno oralno zdravlje deteta, ali i za kasnije zdravlje čoveka. Prema tome, trebalo bi posvetiti dovoljno pažnje njenoj nezi i održavanju optimalne oralne higijene.

Sa oralnom higijenom trebalo bi početi od trenutka izbijanja prvih sekutića. Nežnim pokretima četkicom namenjenom odojčadima uklonite naslage mleka ili čvrste hrane. Ovim se sprečava razvoj bolesti mlečnih zuba, kao što je cirkularni karijes.

Smena mlecnih zuba

Ukoliko se ne vodi računa o mlečnim zubima, dolazi do razmnožavanja bakterija, koje na kraju dovode do razaranja zubne gleđi, koja je ionako tanka i osetljiva kod dece. Ukoliko se karijes ne sanira, veoma lako može zahvatiti i druge zube. Pojava karijesa kod dece zahteva lečenje, odnosno uklanjanje. Ako se ne reaguje na vreme, to dovodi do potrebe za vađenjem zubića.

Vađenje mlečnih zuba nikako nije poželjno. Oni su važni, jer čuvaju mesto stalnim zubima, te se njihovo uklanjanje smatra štetnim. Očuvanje dentalnog niza, vađenjem mlečnih zuba, često nije moguće.

Osim toga, oni igraju veliku ulogu i u razvoju govora dece. Pozicija zuba je važna za pravilno izgovaranje raznih glasova. Prema tome, trebalo bi da vodite računa o oralnoj higijeni od najranijeg uzrasta!

Kada se događa smena mlečnih zuba?

Smena mlečnih zuba najčešće započinje oko šeste godine života deteta, i to istim redosledom kojim su i izrasli.

Dakle, jedinica biva zamenjena stalnom jedinicom, u periodu između šeste i sedme godine života. Zatim se i mlečna dvojka smenjuje stalno, oko sedme ili osme godine. Trojka biva zamenjena stalnom u periodu između 9 i 10 navršenih godina, ili nešto kasnije. Na kraju, kutnjaci se zamenjuju stalnim između desete i dvanaeste godine života.

Nisu retke situacije da se mlečni zub zadrži i duže u vilici, odnosno da ispadne i nakon navršene 13. godine.

Kakva je nega neophodna tokom ispadanja mlečnih zubića?

Trebalo bi voditi računa o mlečnim zubima u toku celog perioda smene stalnim zubima. Ovo je važđno, kako bi se novoiznikli zubi učinili jačim i kako bi detetu potrajali ceo životni vek.

Kada dete počne da gubi svoje zubiće, neophodno je da razgovarate sa njim i objasnite mu da se radi o normalnom i poptuno prirodnom procesu, kao i da će novi zubići izrasti veoma brzo. Isto tako, objasnite mu i važnost održavanja oralne higijene u ovom periodu. Redovno ga podsećajte da pere svoje zube, najmanje dva puta dnevno. Isto tako, možete mu ponuditi i svoju pomoć ili ga nadgledati, kako to ne bi činilo pregrubo ili prejako.

Važno je voditi računa i o adekvatnoj ishrani tokom perioda smene mlečnih zuba. Zaslađene napitke, slatkiše i hranu sa mnogo dodatog šećera bi trebalo ograničiti i svesti na minimum. Isto tako, vodite računa o tome da vaš mališan opere svoje zubiće pred spavanje, ukoliko je konzumirao određenu hranu u to vreme.

Smena mlecnih zuba

Redovne posete stomatologu igraju ključnu ulogu u održavanju oralne higijene vašeg deteta. Stomatolog će vas posavetovati ukoliko je potrebno preduzeti određene mere predostrožnosti ili odraditi intervenciju, ako to situacija nalaže (ukloniti zub koji se klima u ordinaciji).

Stomatološka ordinacija Dr Ast je najbolji saveznik oralnom zdravlju vas i vašeg deteta. Pozovite nas i zakažite prvi pregled u našoj ordinaciji!