Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Frenektomija – Kada postaje neophodan zahvat?

Frenektomija

Frenektomija je hirurški zahvat frenuluma gornje ili donje usne. Operacijom se frenulum odstranjuje i olakšava dalje funkcionisanje usne duplje. Kada se govori o frenulumu, ne mora se nužno povezivati sa operacijom. Ovi nabori su normalne pojave koje svako ima, ali u situacijama kada su oni izraženiji dolazi do poteškoća. U zavisnosti od vrste frenuluma i problema koji uzrokuje dolazi se do rešenja i zaključka da li je potrebno izvršiti zahvat.

Šta predstavlja frenulum i koje vrste postoje?

Frenulumi predstavaljaju  mišićno – vezivno – sluzokožne nabore u usnoj duplji koji se još nazivaju i “resice”. U zavisnosti od lokacije na kojoj se nalaze razlikuju se različiti tipovi.

Lingvalni ili frenulum jezika jeste nabor ispod jezika koji povezuje jezik i pod usne duplje. Vrlo lako se uočava. Ukoliko podignete jezik videćete resicu, odnosno lingvalni frenulum.

Frenektomija

Labijalni frenulumi se nalaze ispod gornje i donje usne. Lako su uočljivi ukoliko se dovoljno dobro otvore gornja ili donja usna.

Bukalni frenulumi se nalaze na stranama usne duplje. U usnoj duplji se nalaze ukupno četiri ovakva nabora. Obično je ova vrsta nabora i najmanje izražena kod ljudi.

Problemi koje izraženiji frenulum uzrokuje

Kod lingvalnog frenuluma, najčešći i najveći problem pravi kratak frenulum. Ovo stanje dovodi do ograničavanja pokreta jezika kao i probleme u izgovaranju određenih glasova.

Osnovni problem koji se javlja kod labijalnog frenuluma jeste njihovo pripajanje. Labijalni frenulum između centralnih sekutića u gornjoj vilici je uglavnom razlog razdvojenih zuba odnosno dijasteme. Kao krajnji ishod ima veoma ozbiljne posledice, odnosno paradontozu.

Takođe, jedan od najčešćih problema koji se sreće kod izraženijih frenuluma jeste problem “kasnije dobi” i totalne proteze koji zadaje muku i pacijentu i stomatologu. Ukoliko se problem sa frenulumom do tog momenta nije rešio, najčešće je ovo situacija kada se pacijenti podvrgavaju frenektomiji.

Kada se govori o bilo kom problemu uzrokovanom izraženijim frenulomom svakako da frenektomija jeste rešenje.

Da li je frenektomija bolna i kako se izvodi ovaj zahvat?

Bilo da se radi o hirurškoj metodi ili metodi laserom ova vrsta zahvata se obavlja pod lokalnom anestezijom i ne uzrokuje bolove.

Frenektomija se može obaviti u bilo kom periodu života pacijenta. U zavisnosti od vrste problema sa kojim se susreće pacijent se u ranijem ili kasnijem dobu odlučuje na ovu vrstu zahvata.

Ova intervencija prilikom  koje se odstranjuju resice obavlja se pod lokalnom anestezijom. Postoje dva tipa frenektomije koji su pacijentima na raspolaganju, a to su hirurška metoda i frenektomija laserom.

Hirurška metoda je zahvat u vremenskom intervalu od 10 do 15 minuta. Zbog toga se još za ovu vrstu operacije kaže i da je rutinska bez komplikacija. Operacija se vrši skalpelom. Nakon uklanjanja frenuluma, rana se odmah ušiva. Postoperativni period nije naporan. Potrebno je da pacijent posebnu pažnju obrati na hranu i održavanje oralne higijene. Konci se skidaju nakon par dana od intervencije, a pacijent se vrlo brzo oporavlja.

Frenektomija laserom jeste metoda kojom se uz istovremeno otklanjanje previše izraženog nabora laserom podstiče i koagulacija (zgrušavanje krvi) pa je samim tim i krvarenje minimalno.  Kada se intervencija obavlja laserom najčešće je dovoljna upotreba anestetika u obliku spreja. Upravo zbog manjeg obima krvarenja, stomatolog je u mogućnosti da napravi preciznije rezove. Ova vrsta operacije ne zahteva ušivanje rane, pa je samim tim i oporavak mnogo brži i bezbolniji. Rana zarasta nakon desetak dana uz najčešće odsustvo bolova.

Ukoliko vam izraženi frenulum uzrokuje probleme, u svakom trenutku možete kontaktirati stomatološku ordinaciju Dr Ast i zakazati pregled.

Frenektomija

Naša ordinacija nudi vam usluge preventivne i opšte stomatologije, kao i usluge endodoncije, dečije stomatologije ili oralne hirurgije. Pozovite nas i zakažite pregled na vreme!