Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Koliko je važna preventiva u stomatologiji?

Preventiva u stomatologiji

Preventiva u stomatologiji igra veliku ulogu u održavanju zdravlja zuba i desni.

Kada spomenemo preventivu u stomatologiji, većina ljudi prvo će pomisliti na održavanje oralne higijene. Iako pravilna oralna higijena jeste deo preventivne stomatologije, u ovu kategoriju spada još mnogo toga.

Preventivna stomatologija je posebna grana stomatologije. Ona se bavi očuvanjem vaših zuba, odnosno prevencijom od raznih oboljenja zuba i desni.

Značaj preventivne stomatologije uočen je odavno. Svetska zdravstvena organizacija uparvo preventivu stavlja na prvo mesto, jer preventiva u stomatologiji obezbeđuje zdravlje zuba na duže staze.

Svaki stomatolog reći će vam isto – Veoma je važno pridavati dovoljno pažnje oralnoj higijeni zuba na svakodnevnom nivou!

Preventiva u stomatologiji sprečava nastanak oboljenja zuba i desni

Kada uzmemo u obzir da su karijes i parodontopatija vodeći stomatološki problemi u savremenom dobu, značaj preventive postaje još uzvišeniji.

Preventiva u stomatologiji

Svaki stomatolog uvek će vam savetovati obraćanje pažnje na prevenciju bolesti kao najboljem rešenju za očuvanje zdravlja. Nijedna druga mera nije toliko efikasna kao preventivna mera.

Dakle, važnost preventive u stomatologiji mora se ozbiljno shvatiti. Glavni cilj preventivne stomatologije jeste pružanja efikasnih mera i sredstava za prevenciju oralnih oboljenja.

Pravilno pranje zuba četkicom za zube i pastom je od ključne važnosti za održavanje oralne higijene. Pod redovnim pranjem zuba podrazumeva se ponavljanje ove aktivnosti 2 do 3 puta na dan. Sigurni smo da ste već nebrojano mnogo puta u životu čuli koliko je ova procedura važna za održavanje zdravlja zuba, ali i celokupnog organizma. Naime, od malih nogu roditelji nam objašnjavaju važnost pranja zuba. Upravo na tome temelji se i preventiva u stomatologiji.

Osim toga, preventivne mere koje možete preduzeti u očuvanju zdravlja zuba jesu korišćenje konca za zube, interdentalnih četkica, kao i tečnosti za ispiranje usta.

Preventiva u stomatologiji – Održavanje orale higijene kod dece

Kada govorimo o preventivnoj stomatologiji, najčešće mislimo o preventivi kod stalnih zuba. Ipak, mlečni zubi kod dece se takođe ne smeju zapostaviti.

Mlečni zubi takođe zahtevaju redovno pranje četkicom i pastom. Dečiji zubići podložni su stavaranju cirkularnog karijesa, usled preterane konzumacije slatkiša i nezdrave hrane. Cirkularni karijes kod dece sve češći je stomatološki problem.

Kako bi se eliminisala potreba za stomatološkim procedurama kod mališana, neophodno je objasniti im važnost održavanja oralne higijene.

Stomatolozi savetuju da se o nezi mlečnih zubića misli od onog trenutka kada oni niknu. Dakle, oralna higijena mlečnih zuba započinje već oko šestog meseca života bebe.

Kako dete raste, neophodno je posvetiti posebnu pažnju usađivanju zdravih navika u održavanju oralne higijene. Isto tako, neophodno je objasniti detetu da su redovne posete stomatologu procedura koja se mora ispoštovati zarad dobrobiti svih. Porodični stomatolog je odličan koncept kako bi dete što pre prevazišlo strah od zubara.

Redovne posete stomatologu deo su preventive

Jedna od najefikasnijih preventivnih mera u očuvanju zdravlja zuba jesu redovne posete stomatologu.

Redovnim posetama stomatologu drastično se smanjuju šanse za razvijanje i nastanak određenog stomatološkog oboljenja zuba ili desni.

Osim redovnog pranja zuba, posete stomatologu ne smeju se izostaviti. Ukoliko vaš stomatolog primeti određeni problem, on će vam na isti i ukazati. Predložiće i neophodne mere za saniranje problema, pre nego što on postane još veći.

Najčešće preventivne mere u stomatologiji su skidanje kamenca sa zuba. Ukoliko se kamenac ostavi netretiranim, on može dovesti do većih problema, a na kraju i do potpunog gubitka zuba.

Osim toga, zalivanje fisura takođe se smatra merom preventivne stomatologije. Ovom tehnikom sprečava se nagomilavanje hrane na mestima do kojih četkica za zube jednostavno ne može da dopre.

Ukoliko ste primetili bilo kakve promene na zubima, neophodno je da se na vreme javite izabranom stomatologu.

stomatoloska-ordinacija

 

Stomatološka ordinacija Dr Ast u Beogradu pruža vam najkvalitetniju i najljubazniju uslugu. Javite nam se na vreme i zakažite termin preventivnog pregleda!