Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Interdentalne četkice – Zbog čega bi ih trebalo koristiti?

Interdentalne četkice

Interdentalne četkice su odličan dodatak održavanju oralne higijene i zdravlja vaših zuba.

Samo pranje zuba čisti 60% površina vaših zuba. Dodavanje rutine čišćenja zubnim koncem ili upotreba interdentalnih četkica, pored redovnog pranja zuba, pomoći će vam da bolje brinete o svojim zubima i oralnom zdravlju uopšte.

Šta su interdentalne četkice?

„Interdentalno“ znači između zuba. Interdentalna četkica dizajnirana je da vam pomogne da očistite strane zuba i između zuba, bez obzira na to koliko je prostran ili širok prostor. Vlakna na interdentalnoj četkici drže se žicom i imaju oblik sličan onima na štapiću za maskaru. Žica je pričvršćena za ručku koja izgleda kao ručka četkice za zube, ali je često kraća. Četke dolaze u različitim veličinama, prilagođenim veličini zuba, kojima odgovaraju. Postoje i interdentalne četkice koje su posebno dizajnirane za upotrebu s ortodontskim protezama.

Interdentalne četkice

Upotreba ovih četkica je veoma jednostavna, ali ipak zahteva određeni stepen pažnje. Da biste koristili ovu četkicu, nežno je umetnite između dva zuba i pomerajte četkicu napred -nazad, kako biste uklonili sve čestice hrane i bakterije koje mogu uzrokovati naslage i kamenac. Interdentalna četkica može biti vaš najbolji saveznik u sprečavanju problema sa kojim se suočava ogroman broj ljudi na planeti – karijesa.

Interdentalne četkice ili konac za zube?

Odabir između interdentalnih četkica ili zubnog konca u mnogim slučajevima je lična preferencija. Oboje pomažu u smanjenju rizika od karijesa i bolesti desni. Svaka od njih ima neke prednosti, koje na ovaj ili onaj način mogu poljuljati vaše mišljenje. Ipak, u održavanju oralne higijene možete se koristiti i interdentalnim četkicama i koncem za zube.

Kako bismo vam dočarali osnovne razlike između ova dva „alata“ za održavanje oralne higijene, navešćemo njihove osnovne razlike.

Interdentalne četkice su:

  • Efikasnije u uklanjanju čestica hrane i bakterija između zuba;
  • Lakše za upotrebu, posebno za osobe sa ograničenom spretnošću ruku i prstiju;
  • Efikasne za navigaciju između proteza;
  • Skuplje od konca.

Zubni konac je:

  • Jeftiniji;
  • Odgovarajući za veoma skučen prostor između zuba;
  • Komplikovaniji – Za pravilno čišćenje svakog zuba potrebno je mnogo vremena;
  • Teži za upotrebu za čišćenje zuba sa protezama.

Ako niste ljubitelj zubnog konca ili jednostavno želite da ubrzate svoju rutinu pranja i čišćenja zuba, interdentalne četkice su savršen izbor za vas. Veoma jednostavne za upotrebu, ove četkice smanjiće vreme koje provedete održavajući oralnu higijenu.

Ono što možemo zaključiti jeste da je održavanje oralne higijene itekako važno za očuvanje zdravlja zuba i desni, kako kod dece, tako i kod odraslih.

Održavanje oralne higijene podrazumeva i redovne posete stomatologu

Održavanje oralne higijene preduslov je za zdravlje zuba. Zdravi zubi sinonim su zdravog ljudskog organizma i lepote čoveka. Zato zdravlje zuba mora biti prioritet.

Osim pranja zuba četkicom za zube, korišćenjem interdentalne četkice ili zubnog konca, preporučuje se i redovno posećivanje stomatologa. U praksi, svaka osoba trebalo bi da poseti izabranog stomatologa barem jednom ili dva puta godišnje. Na taj način, lako se može preduprediti i prepoznati svaki mogući stomatološki problem u nastajanju.

Nažalost, statistički podaci u našoj državi pokazuju da ogromna većina stanovništva ne pridaje veliki značaj preventivi bolesti zuba i desni. Posete stomatologu se odlažu sve dok ne bude kasno, stoga je vađenje zuba najčešća stomatološka procedura u Srbiji.

Interdentalne četkice

Upotreba sredstava za održavanje oralne higijene mora biti deo vaše svakodnevice, kako bi se održalo dobro oralno zdravlje pojedinca, ali i nacije.

Iz tog razloga, ne odlažite redovne stomatološke kontrole. Preventiva je najbolji način sprečavanja karijesa, stomatitisa, parodontopatije i mnogih drugih bolesti desni i zuba.

Ukoliko ste primetili određene promene na svojim zubima i pored zadovoljavajuće oralne higijene, uvek se možete obratiti stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.

Na raspolaganju smo vam uvek. Za sve dodatne informacije, u svakom trenutku nas možete kontaktirati.

Stomatološka ordinacija Dr Ast – Vaš najbolji saveznik i partner u održavanju oralnog zdravlja!