Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Kako se vrši skidanje zubnog kamenca?

Skidanje zubnog kamenca

Skidanje zubnog kamenca jedna je od najtraženijih stomatoloških procedura. Vađenje zuba, lečenje karijesa, kako cirkularnog karijesa kod dece ili karijesa kod odraslih osoba i skidanje kamenca tri su najčešće rutinske stomatološke procedure.

Zdravlje zuba od presudne je važnosti za blistav osmeh i generalno zdravlje organizma jednog čoveka. Iz tog razloga, trebalo bi voditi računa o oralnoj higijeni. Ipak, čak i kada redovno održavamo higijenu usne duplje, do pojave zubnog kamenca može doći. Važno je da znate da kamenac ne možete ukloniti sami, već je potrebno obratiti se stomatologu. Skidanje zubnog kamenca uvek morate prepustiti stručnim rukama.

Šta predstavlja zubni kamenac?

Zubni kamenac zapravo predstavlja tvrdokorne naslage na zubima, usled dugotrajnog neodržavanja pravilne oralne higijene.

Ukoliko ste propustili da operete svoje jedan dan, primetićete meke, bele naslage na površinama zuba. Ove naslage veoma jednostavno možete ukloniti jednostavnim pranjem zuba četkicom za zube i koncem ili interdentalnom četkicom.

Skidanje zubnog kamenca

Ukoliko meke naslage ne uklonite u narednih nedelju dana, doći će do taloženja soli kalcijuma i fosfata, kao i do stvaranja tvrdokornih naslaga – zubnog kamenca. Primetićete ga na delu zuba oko korena, iznad ili ispod desni. Kamenac se najčešće javlja u predelu donjih zuba, od leve trojke do desne, sa unutrašnje strane, kod jezika. Na gornjoj vilici kamenac će se najčešće pojaviti za obrazne strane šetica ili sedmica.

Sam kamenca nije ogroman problem, međutim ako se ignoriše može doći do ogromnim posledica. Nagomilavanje bakterija na mestima zuba koje je zahvatio kamenac često dovodi do pigmentacije, odnosno promene boje oko zuba ili na samom kamencu. To je alarm za uzbunu. Ukoliko do tada niste posetili stomatologa, pravo je vreme da to i učiniti. Skidanje zubnog kamenca tada postaje prioritet.

U slučaju odlaganja posete stomatologu, može doći do stvaranja još većih stomatoloških problema i bolesti kao što je parodontopatija.

Kako se vrši skidanje zubnog kamenca u stomatološkoj ordinaciji?

Skidanje zubnog kamenca može se vršiti na dva načina.

Prvi i tradicionalniji način jeste korišćenje ručnih instrumenata. Iako se u praksi sve manje koristi i dalje zauzima važno mesto u stomatologiji. Ovaj način se najčešće koristi za uklanjanje kamenca koji je zahvatio više zuba.

Drugi, savremeniji način skidanja kamenca sa zuba jeste uklanjanje ultrazvučnim aparatom. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se sve više stomatoloških ordinacija odlučuje za upotrebu ultrazvučnog aparata kada je ova procedura u pitanju jeste njegova praktičnost. Naime, radi se o potpuno bezbolnom procesu i veoma ugodnom za pacijenta. Kratkotrajna osetljivost zuba javlja se samo za vreme trajanja procedure uklanjanja kamenca. Ovaj osećaj zatim nestaje u potpunosti.

Kako je skidanje kamenca sa zuba posao koji samo stomatolog može obaviti, važno je da na vreme zakažete svoj prvi pregled. Iako je u pitanju rutinska procedura, ona će pomoći u održavanju oralne higijene i zdravlja zuba.

Ne dozvolite da kamenac preraste u ozbiljniji stomatološki ili zdravstveni problem.

Skidanje zubnog kamenca podrazumeva i negu nakon tretmana

Kako se tvrdokorne naslage ne bi javile ponovo nakon određenog vremena, važno je pridržavati se određenih pravila.

Pranje zuba četkicom i pastom za zube se podrazumeva. Najbolje bi bilo oprati zube nakon svakog obroka ili minimalno dva puta na dan. Na taj način uklanjate meke naslage i sprečavate taloženje čestica koje se pretvaraju u kamenac.

Održavanje oralne higijene je od presudne važnosti za zdravlje zuba. Ipak, pored toga neophodne su i redovne posete stomatologu. Preventiva je najbolji i najefikasniji način sprečavanja zubnog kamenca, ali i drugih bolesti zuba i desni.

Skidanje zubnog kamenca

Nažalost, statistički podaci u Srbiji pokazuju da građani naše države ne pridaju dovoljno pažnje zdravlju zuba, te da se posete stomatologu odlažu sve dok ne bude kasno. Kada određeni stomatološki problem uznapreduje, jedino rešenje koje preostaje jeste vađenje zuba. Ne dozvolite da se to dogodi i vama. Na vreme pozovite svog stomatologa i zakažite preventivni pregled.

Stomatološka ordinacija Dr Ast – Vaš najbolji saveznik u održavanju zdravlja zuba i desni!