Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Parcijalne proteze – Sve što bi trebalo da znate!

Parcijalne proteze

Parcijalne proteze predstavljaju mobilne protetske nadoknade koje omogućavaju pravilan zubni niz.

Iako živimo u modernom dobu, stomatološki problemi prisutni su kod mnogih. Razlog za to jeste, pre svega, neadekvatna oralna higijena i poseta stomatologu tek kada stanje postane alarmantno. Da smo nacija koja ne brine dovoljno o svojim zubima potvrđuju i statistički podaci. Prema najnovijem istraživanju oko 20 odsto stanovnika naše zemlje odlazi na redovne kontrole i skidanje kamenca sa zuba.

Osim uznapredovalog karijesa, kao posledica nebrige javlja se i ozbiljno oboljenje – parodontopatija, koje je vodeći uzrok gubitka zuba. Loše stanje dodatno zabrinjava činjenica da sve veći broj mladih nema jedan ili više zuba.

Srećom, savremena protetika omogućava da svaki nedostatak bude nadoknađen.

Parcijalne proteze nemaju samo estetsku ulogu

Kod ljudi kojima nedostaje jedan ili više zuba vremenom lice gubi simetriju, a obrazi postaju uvučeni i bore izraženije tako da osoba deluje znatno starije nego što, zaista, to jeste. Javlja se i poremećaj sa žvakanjem, samim tim i tegobe pri varenju.

Parcijalne proteze

 

Sve navedene probleme rešavaju zubne proteze. One licu vraćaju mladalački izgled. Ujedno, održavaju normalan odnos između vilica, pa je sprečeno preskakanje viličnog zgloba. Takođe, otklanjaju nepravilnosti u govoru, teškoće u žvakanju.

Za razliku od totalne proteze, koje se izrađaju u slučaju potpune bezubosti, parcijalna nadoknađuje jedan ili više zuba i njihove potporne strukture, tj. desni i viličnu kost. Pri čemu naleže na desni i oslanja se na preostale prirodne zube.

S obzirom da su u pitanju mobilni aparati, radi održavanja proteze moraju se vaditi iz usta i nakon pranja ponovo vraćati.

Vrste parcijalnih proteza

Najstariji model jesu pločaste parcijalne proteze. Sastoje se od 3 dela. Prvi naleže na viličnu kost i nadoknađuje njen izgubljen deo, drugi čine veštački zubi. Ova 2 elementa se izrađuju od akrilata, dok su žičane kukice, koje vezuje protezu za preostale prirodne zube, njen treći deo.

Iako su dugo vremena imale široku upotrebu, ove proteze pokazuju izvesne nedostatke. Ne samo da nisu dovoljno stabilne, već ne mogu ravnomerno da prenose sile žvakanja, pa dolazi do oštećenja prirodnih zuba. Problem stvaraju i žičane kukice. Njihovim naslanjanjem povećava se rizik od pojave karijesa i povlačenja desni.

Ni estetski kriterijumi nisu zadovoljeni, jer je u pojedinim situacijama žičani deo vidljiv. Čak je i period navikavanja na protezu duži i teži. Zbog čega se ova vrsta danas smatra samo privremenim rešenjem.

Skeletirane (Wisill) parcijalne proteze predstavljaju bolje rešenje. One imaju bazu od tankog metalnog skeleta. Na taj način obezbeđena je savršena stabilnost uz minimalnu pokrivenost nepca. Kako se pritisak prilikom žvakanja prenosi na ostale zube sprečana je resorpcija vilične kosti i prelom proteze.

Ove proteze se oslanjanju na prirodne zube livenim kukicama. Ukoliko se kombinuju sa fiksnim protetskim radovima veza sa krunicama se ostvaruje preko attachment-a. Odnosno, preko mehaničke strukture kod kojih se jedan nalazi u protezi, a drugi u specijalno izrađenim krunicama na preostalim zubima.

Održavanje parcijalne proteze

Baš poput prirodnih zuba, proteze je neophodno prati najmanje 2 puta dnevno. Preporučuje se upotreba četkica sa mekim vlaknima i neabrazivnih pasti. Ponekad možete koristiti i specijalne šumeće tablete za dezinfekciju.

 

Kada krenete na spavanje obavezno skinite protezu kako bi se meka tkiva odmorila. U toku noći protezu treba odložiti u suvu, čistu kutijcu. Nikako je nemojte čuvati u vodi, jer može doći do nakupljanja kamenca.

Parcijalne proteze

Vratite osmeh na svoje lice, posetite stomatološku ordinaciju Dr Ast. Višegodišnje iskustvo i primena najmodernije opreme garantuju najbolje rešenje za nadoknade zuba koji nedostaju.