Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Peskiranje zuba – Za blistavo bele zube!

Peskiranje zuba

Peskiranje zuba je jednostavna metoda koja vraća vašim zubima zdrav i prirodan izgled, belinu i blistav sjaj.

Ispijanje različitih pića i konzumiranje hrane može uticati na promenu boja naših zuba. Osim toga, na zubima se stvara dentalni plak, koji se vremenom taloži i stvara kamenac.

Ukoliko se ne vodi dovoljno računa o održavanju oralne higijene, zubni plak se kaclifikuje i pretvara u kamenac. Većina ljudi zna da je upravo kamenac razlog za pojavu bolesti zuba i desni. Njegovo uklanjanje je od presudne važnosti za oralno zdravlje.

Ostaci hrane čest su uzročnik promene boje na zubima, kao i stvaranja tamnih mrlja na površini zuba. Hrana kao što su crvene bobice, paradajz sos, slatkiši, kafa ili čaj može dovesti do formiranja mrlja i ugroziti izgled i zdravlje vaših zuba. Osim toga, pigmentacija zuba može biti i posledica konzumiranja alkoholnih pića, kao što je vino ili prekomerne upotrebe cigareta (nikotina).

Ove mrlje mogu se ukloniti jednostavnim putem – peskiranjem zuba.

Šta je peskiranje zuba?

Peskiranje zuba je jednostavna stomatološka procedura, odnosno stomatološki tretman zarad detaljnog čišćenja zuba.

Ukoliko je vaš stomatolog uklonio nastali kamenac sa vaših zuba, ali i dalje primećujete pigmentaciju na zubima, možda je pravo vreme da razmislite o peskiranju.

Peskiranje zuba

Radi se o potpuno bezbolnoj i prijatnoj proceduri, koja traje svega 20-ak minuta. Rezultat ovog tretmana su čisti, belji i glatki zubi.

Ova procedura vrši se uz pomoć aparata koji se naziva peskir. Peskir izbacuje mešavinu vode i abrazivnih čestica (natrijum bikarbonata) i time uklanja mrlje na vašim zubima. Peskir je veoma efikasan za uklanjanje pigmenata sa nepristupačnih delova – naprimer između dva susedna zuba.

Upravo ova regija je pogodna za stvaranje i nagomilavanje bakterija i za pojavu raznih bolesti zuba, kao što je parodontopatija ili pak gingivitis.

Važno je napomenuti da se radi o proceduri koja ni u kom slučaju ne oštećuje vaše zube niti stvara nelagodu pacijentu. Sa druge strane, vaši zubi biće vam itekako zahvalni ukoliko se za nju odlučite .

Kada se peskiranje zuba ne može i ne sme vršiti?

Ukoliko se u usnoj duplji dešava određeni upalni proces, peskiranje zuba se ne sme vršiti.

S obzirom na to da peskiranju uglavnom prethodi beljenju zuba, pretpostavlja se da su vaši zubi zdravi i spremni za ovu proceduru.

Ipak, ukoliko vaš stomatolog primeti određeni problem sa vašim zubima, najpre će se izvršiti sanacija akutne upale. Upalni proces mora se sanirati pre peskiranja zuba. Otklanjanje pigmenata ili tamnih mrlja sa zuba se nikako ne radi ako na zubima postoji bila kakva upala, kao što je akutna faza parodontopatije ili gingitivis.

Kome se preporučuje peskiranje?

Peskiranje ili otklanjanje pigmenata sa zuba preporučuje se svim osobama koji imaju problem sa tamnim mrljama na zubima. Ovo je naročito slučaj kada osoba ima dugotrajne mrlje, odnosno mrlje koje su prisutne dugi niz meseci ili godina. To je najčešće slučaj sa pušačima. Osobe koje konzumiraju cigarete neretko se susreću sa problemom tamnim mrlja.

Osim toga, peskiranje zuba se preporučuje i osobama koje nose fiksne proteze. Na ovaj način omogućeno je detaljno čišćenje zuba, ali i bravica i žica na protezi.

Peskiranje zuba

Kao što smo ranije i naglasili, peskiranje može biti prvi korak ka beljenju zuba. Tačnije, ono se vrši kao priprema za ovu stomatološku proceduru. Na taj način postižu se mnogo bolji i trajniji rezultati beljenja zuba.

Stomatološka ordinacija Dr Ast vaš je najbolji saveznik na putu ka savršeno belom i blistavom osmehu. Zdravi zubi svakako su sinonim lepote i zdravlja celokupnog organizma. Prema tome, ako primetite bilo kakve promene na vašim zubima, pozovite našu ordinaciju i zakažite prvi ili kontrolni pregled.