Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Stomatitis – Simptomi i uzroci ovog stomatološkog problema

Stomatitis

Stomatitis predstavlja zapaljenje sluzokože usne duplje. Gotovo svaki čovek na svetu se barem jednom u svom životu susretne sa ovim stomatološkim problemom. Stomatitis se može pojaviti u bilo kom uzrastu, podjednako je zastupljen i kod dece i kod odraslih.

Zbog čega se javlja stomatitis?

Razlozi za nastanak zapaljenja sluzokože usne duplje su brojni. Važno je naglasiti da može postojati više istovremenih uzročnika stomatitisa.

Pre svega, stomatitis može biti posledica određene traume ili povrede. To je čest slučaj prilikom nošenja fiksnih proteza koje nisu dobro prilagođene vašoj usnoj duplji.

Stomatitis

On se takođe može dogoditi i kao posledica ujeda unutrašnjosti obraza, jezika ili unutrašnjosti usta. Bakterijske i virusne infekcije (kao što je herpes) takođe mogu dovesti do pojave zapaljenja usne duplje i njene sluzokože.

Određeni lekovi, kao i konzumiranje veoma toplih, odnosno vrućih napitaka ili hrane takođe može uzrokovati ovu veoma neugodnu pojavu. Žvakanje duvana, kao i pušenje još neki su od razloga za javljanje stomatitisa.

Od presudne je važnosti znati uzrok pojave stomatitisa. Tek kada je on poznat može se krenuti sa lečenjem ovog stomatološkog problema.

Koje su najčešće vrste i simptomi stomatitisa?

Kako biste uspešno prepoznali simptome ovog oboljenja usne duplje, morate pre svega znati da postoji više vrsta stomatitisa.

Jedan od najčešćih oblika stomatitisa je i herpes stomatitis, odnosno herpetični stomatitis. Ova vrste češće se javlja u dečijem uzrastu. Pre same promene u usnoj duplji javljaju se simptomi kao što su malaksalost, povišena telesna temperatura, glavobolja i slično. Zatim se u usnoj duplji javlja crvenilo, crvene i otečene desni, krvarenje istih. Na kraju na jeziku ili na samoj sluzokoži javljaju se i bolni plikovi. Nije retka ni pojava sekundarne infekcije uzrokovane ovim virusom, kao što je pojava herpesa na usnama.

Aftozni stomatitis ili stomatitis afta česta je pojava prilikom pada imuniteta, kao i usled nedostatka vitamina B12, gvožđa, cinka ili drugih vitamina. Prvi simptomi su svrab i osećaj peckanja u ustima. Kasnije dolazi i do pojave afti, odnosno “čireva“ u unutrašnjosti usne duplje. Važno je napomenuti da one nisu zarazne, ali se svakako mogu pojaviti ponovo, ukoliko imunitet ponovo opadne.

Nikotinski stomatitis se javlja kao direktna posledica konzumiranja cigareta. Češće se viđa kod muškaraca starijeg uzrasta. Suvoća usne duplje i neprijatan zadah glavni su simptomi nikotinskog stomatitisa.

Alergijski stomatitis se javlja kao posledica kontakta usta odnosno usne duplje sa određenim alergenom, supstancom na koju je organizam preosetljiv.

Stomatitis se prema tome može podeliti u više kategorija:

  • heilitis – upala regije oko usana
  • glositis – upala jezika
  • gingivitis – upala desni
  • faringitis – upala zadnjeg dela usne duplje

Kako se leči zapaljenje usne duplje?

Lečenje stomatitisa zavisi od uzroka nastanka ovog oboljenja.

Naprimer, ukoliko je stomatitis nastao kao reakcija usne duplje na kontakt sa alergenom, vaš lekar ili stomatolog uradiće niz analiza kako bi se otkrilo na koju supstancu ste alergični. Nakon analiza pristupiće se primeni određenih lekova ili druge terapije.

Ukoliko je određena infekcija razlog pojave stomatitisa, radiće se na njenom saniranju. Po saniranju infekcije i sam stomatitis će se povući.

U slučaju da se radi o aftama, preporučuje se jačanje imuniteta suplementima vitamina koji nedostaju organizmu.

Moguće je i korišćenje lokalnih tretmana. Kao lokalni tretmani koriste se kortikosteroidi, lokalni antibiotici i anestetici u vidu gelova ili krema.

Dakle, lečenje stomatitisa apsolutno je individualno. Zavisi od osobe do osobe. Zato je važno na vreme se obratiti stomatologu kako bi se problem sanirao što pre.

Da li postoji odgovarajuća prevencija stomatitisa?

Ukratko, odgovor je – da, naravno. Prevencija je ključna.

Redovne posete stomatologu od presudne su važnosti za prevenciju kako stomatitisa, tako i raznih drugih bolesti zuba i desni.

Stomatitis

Redovna i pravilna oralna higijena takođe su veoma značajne za prevenciju nastanka zapaljenja sluzokože usne duplje. Ona podrazumeva redovno pranje zuba (najbolje mekšom četkicom), kao i ispiranje usta određenom antibakterijskom tečnošću.

Još jedan faktor u prevenciji stomatitisa je, svakako, i zdrava i pravilna ishrana. Ona podrazumeva izbalansiran unos makronutrijenata, ali i vitamina i minerala neophodnih za stvaranje imuniteta otpornog na bolesti.

Ukoliko želite da zakažete preventivni pregled  ili drugi stomatološki zahvat u našoj Dr Ast ordinaciji, u svakom trenutku možete nas kontaktirati.