Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Zubni kamenac kod dece

Zubni kamenac kod dece

Zubni kamenac kod dece je relativno česta pojava.

Da li ste primetili žućkastu ili braonkastu supstancu koja se formira duž desni vašeg deteta? Verovatno ste pokušali da je odklonite četkicom za zube, ali bez obzira koliko marljivo čistite, jednostavno ona je i dalje tu?

Ako je tako, vaše dete možda ima zubni kamenac!

Šta je zapravo zubni kamenac?

Kada se zubni plak ne uklanja redovno sa zuba, on se kalcificira – to jest, minerali iz vaše pljuvačke se kombinuju sa plakom i formiraju tvrdu, gotovo cementnu supstancu poznatu kao kamenac (ili zubni kamenac).

Zubni kamenac kod dece

Zubni kamenac je žute ili braon boje, grube teksture i može se formirati i iznad linije desni (supragingivalni kamenac) ili ispod nje (subgingivalni kamenac). Čvrsto se vezuje čak i za dečije zube i ne može se ukloniti četkicom.

Zubni kamenac kod dece – Kako ga ukloniti?

Dečiji stomatolog može ukloniti kamenac sa zuba vašeg deteta pomoću procedure poznate kao skaliranje.

Tokom skaliranja, stomatolog će koristiti oštar alat (koji se naziva skaler) kako bi pažljivo ostrugao  kamenac sa zuba, uključujući i kamenac koji se stvorio ispod linije desni. Ukoliko je kamenac toliko zahvatio dečije zube, može se koristiti poseban električni skaler.

Nakon uklanjanja kamenca, dečiji stomatolog će ispolirati zube vašeg deteta kako bi sprečio buduće nakupljanje zubnog plaka.

Poliranje zuba je bezbolna procedura u kojoj se pasta za peskiranje nanosi na površinu zuba kako bi se lepo očistili. Kao dodatni bonus, poliranjem zuba uklanjaju se i male mrlje sa površine zuba.

Da li je uklanjanje zubnog kamenca bolno za decu?

Uopšteno govoreći, ne. Mnoga deca imaju veoma malo nagomilanog kamenca, što tretman čini relativno brzim i veoma lagodnim za mališane.

Zubni kamenac kod dece – Da li ga je bezbedno skidati kod kuće?

Iako razumemo privlačnost pristupa „uradi sam“, uklanjanje zubnog kamenca zahteva pristup profesionalca tj. stomatologa. Ovaj postupak nikada ne treba da pokušavate da uradite sami kod kuće.

Sredstva za skidanje kamenca su široko dostupna, ali su izuzetno opasna i lako mogu da se povrede osetljive desni deteta ako se koriste nepravilno. Pored toga, roditelji koji pokušavaju da skinu supragingivalni kamenac sa zuba svog mališana mogu slučajno gurnuti zubni kamenac ispod desni i time napraviti još veći problem.

Samo stomatolog može bezbedno i temeljno ukloniti zubni kamenac, iznad i ispod linije desni, bez njihove povrede.

Zubni kamenac kod dece

Ovako delikatan posao je zaista najbolje prepustiti stomatologu, jer kao što ne biste trebali da pokušavate da lečite karijes kod svog deteta, isto tako ni kamenac ne treba da skidate sami.

Kako sprečiti stvaranje kamenca na dečijim zubima?

Najbolji način da sprečite stvaranje zubnog kamenca je da redovno čistite plak sa zuba vašeg deteta kako se on nikada ne bi pretvorio u kamenac. Počnite od toga što ćete da perete zube svom detetu dva puta dnevno, počevši od izbijanja  prvog zubića.

Zubni kamenac kod dece

Sa redovnom pranjem nastavite i kada izbiju ostali zubi. Na taj način ćete detetu stvoriti naviku redovnog održavanja oralne higijene u kasnijim godinama. Preventiva je najbolji način da svom mališanu sačuvate lepe i zdrave zube koji će ga krasiti u budućnosti.

Stomatološka ordinacija Dr Ast posebnu pažnju poklanja očuvanju oralnog zdravlja najmljađih. Zakažite svoju kontrolu i pored pregleda dobićete i korisne savete o tehnici pranja zuba, merama prevencije ili eventualnog lečenja i saniranja postojećeg problema.