Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

10 namirnica za zdrave zube

10 namirnica za zdrave zube

Hrana koju konzumirate može imati velikog uticaja na izgled i zdravlje vaših zuba. Prema tome, predstavićemo vam 10 namirnica za zdrave zube.

Ishrana je neophodna kada je u pitanju promovisanje dobrog oralnog zdravlja i blistavog osmeha.

Svi znamo namirnice koje štete vašim zubima: bombone, gazirana pića, slatkiši – da spomenemo samo neke. Ali šta je sa hranom koja je zaista dobra za vaše zube i desni?

Održavanje zdrave, uravnotežene ishrane ključno je za osiguranje da zubi i desni ostanu jaki i zdravi u godinama koje dolaze. Kako bismo vam pomogli da shvatite važnost konzumiranja prave hrane za zdravlje vaših zuba, sastavili smo spisak 10 namirnica za zdrave zube.

Sir

Ljubitelji sira, radujte se! Pokazalo se da ovaj mlečni proizvod poboljšava zdravlje zuba i obnavlja gleđ zahvaljujući visokim nivoima kalcijuma i proteina surutke. Međutim, pokušajte da se držite prirodnog sira jer proizvodi od topljenog sira kao što su dipovi i sprejevi mogu istrošiti gleđ i povećati šanse za karijes.

Mleko

Još jedan mlečni proizvod je na vrhu liste: mleko. Mleko ne samo da pomaže u izgradnji jakih kostiju, već može i da zaštiti vašu zubnu gleđ, obezbeđujući kalcijum i fosfor koji su potrebni za remineralizaciju zuba.

Dakle, uživajte bez osećaja griže savesti u toploj ili hladnoj šoljici mleka na kraju dana.

Sveže povrće

Žvakanje sirovog povrća poput celera i šargarepe može pomoći u stimulaciji desni i zauzvrat održavanju zdravlja vaših zuba. Kao dodatni bonus, šargarepa i celer su takođe izvori beta karotena, koji je telu potreban za stvaranje vitamina A. Vitamin A je ključni nutrijent za izgradnju jakih zuba.

Jabuke – 10 namirnica za zdrave zube

Jabuke su nazvane „prirodnom četkicom za zube“, i to sa dobrim razlogom! Jabuke stimulišu desni i smanjuju nakupljanje bakterija koje izazivaju karijes, navodi se u članku u Reader’s Digest-u. Žvakanje jabuke takođe stimuliše protok pljuvačke, što može pomoći u smanjenju kiselosti u ustima i ispiranju čestica hrane.

10 namirnica za zdrave zube

Zeleno povrće

Lisnato povrće kao što su spanać i kelj poznati su zbog svojih zdravstvenih prednosti. Ispostavilo se da i oni mogu održavati oralno zdravlje. Colgate-ov centar za oralnu negu napominje da je lisnato povrće bogato kalcijumom, što pomaže u izgradnji gleđi vaših zuba, i da sadrži folnu kiselinu, vrstu vitamina B koji ima nekoliko zdravstvenih prednosti.

Riba – 10 namirnica za zdrave zube

Pokazalo se da omega-3 riblje ulje smanjuje rizik od parodontitisa, kaže istraživanje u časopisu Američkog udruženja za decu. Pored toga, ribe kao što su tuna, pastrmka i divlji losos su dobri izvori vitamina D i masti koje su zdrave za srce.

Orašasti plodovi

Žvakanje orašastih plodova može proizvesti dodatnu pljuvačku, koja pomaže u neutralizaciji bakterija koje izazivaju karijes. Šaka badema može vam obezbediti obilje kalcijuma, dok orasi sadrže čitav niz vitamina i minerala, uključujući vitamin E, kalijum i cink, koji su korisni za zube.

10 namirnica za zdrave zube

Brusnice

Naučnici su otkrili da se u brusnicama nalazi jedinjenje koje može sprečiti bakterije da prianjaju za zube i blokiraju stvaranje naslaga plaka. Najbolje je da se držite svežih brusnica jer proizvodi kao što su sokovi od brusnice i drugi proizvodi koji sadrže brusnice mogu biti bogati šećerom.

Crni i zeleni čaj

Iako tehnički nije hrana, nismo mogli da ne primetimo zdravstvene prednosti crnog i zelenog čaja. Crni i zeleni čajevi su bogati polifenolima, koji mogu pomoći u usporavanju rasta bakterija povezanih sa karijesom i bolestima desni. Polifenoli u crnom čaju takođe mogu pomoći u borbi protiv lošeg zadaha.

Suvo grožđe – 10 namirnica za zdrave zube

Dok suvo grožđe može izgledati štetno za oralno zdravlje zbog svog lepljivog izgleda i slatkog ukusa, istina ne može biti drugačija. Fitohemikalije pronađene u suvom grožđu se zapravo bore protiv bakterija u ustima koje izazivaju karijes i bolesti desni. Grožđe takođe ne sadrži saharozu, za koju mnogi stručnjaci veruju da je glavni uzrok nekih oralnih bolesti.

Ukoliko želite blistav osmeh i savršeno bele zube, veoma je važno da poštujete pravila oralne higijene, ali i da prilagodite svoj način ishrane ovom cilju.

Stomatološka ordinacija Dr Ast može biti vaš najbolji partner na tom putu. I pored zdrave ishrane, redovne posete stomatologu su neophodne. Pozovite nas i zakažite prvi pregled ili kontrolu već danas!