Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Pravila oralne higijene za celu porodicu

Pravila oralne higijene

Pravila oralne higijene važe za sve članove porodice – od onih najstarijih do najmlađih.

Oralna higijena je više od pukog četkanja zuba i čišćenja koncem. Njen cilj jeste blistav osmeh, ali i zdravi zubi, pa i zdravlje uopšte. Iz tog razloga, važno je učiti o oralnoj higijeni još iz najranijeg uzrasta. I mlečni zubići zahtevaju podjednako pažnje kao i stalni zubi.

Zašto je to toliko važno? Zubi koji nisu zdravi mogu prouzrokovati ogromne probleme čitavog ljudskom organizmu. Osim toga, ljudi koji su zadovoljni svojim osmehom obično su mnogo samouvereniji i srećniji.

Kako biste shvatili važnost učenja dece održavanju zdravlja zuba, Dr Ast vam predstavlja osnovna pravila oralne higijene kojih se morate pridržavati.

Pravilno pranje zuba četkicom i koncem

Od krucijalnog je značaja način na koji upotrebljavate četkicu za zube ili konac, kao i koliko dugo i često perete svoje zube.

Pravila oralne higijene

Postoje specifične tehnike koje nam omogućavaju da efikasnije čistimo usnu duplju, kako bismo izbegli probleme poput karijesa i bolesti desni.

Pravilna tehnika pranja zuba četkicom podrazumeva:

  • Odabir prave četkice – Uglavnom se preporučuju četkice sa mekšim vlaknima, kako ne bi došlo do iritacije desni. Previše tvrda vlakna četkice mogu oštetiti zubnu gleđ vremenom i učiniti zube podložnim infekcijama;
  • Birajte pastu za zube sa fluorom;
  • Očistite prednju i zadnju površinu svakog zuba kružnim pokretima četkice;
  • Ne zaboravite da operete i jezik, kao i nepce.

Ceo proces pranja zuba četkicom bi trebalo da traje najmanje dva minuta i da se ponavlja dva puta dnevno.

Čišćenje koncem bi trebalo raditi jednom dnevno, najbolje u večernjim časovima. Ukoliko koristite konac za zube, budite nežni. Vodite računa da ne povredite desni i izazovete blago krvarenje.

Pravila oralne higijene mogu biti i zabavna

Ako želite da naučite svoje dete pravilima oralne higijene – učinite to na zabavan način! Za decu je pojam oralne higijene najčešće dosadan, ali to ne mora biti slučaj.

Jedan od najboljih načina da ovo vreme učinite prijatnim za decu jeste da to činite zajedno. Skupite se u kupatilu, pustite dobru muziku i krenite na pranje zuba!

Pustite da vaš mališan sam odabere četkicu za zube, pastu i konac. Naravno, vi ćete nadgledati proces biranja i dati svoje mišljenje.

Svom mališanu možete ponuditi i nagradu za dobro obavljen posao svake nedelje. Dakle, pravila oralne higijene ne moraju biti dosadna. Naprotiv, učinite vreme provedeno u pranju zuba zanimljivim!

Odbacite loše navike

Nije tajna da je konzumiranje cigareta neverovatno loše po sveukupno zdravlje, ali i po vaše zube i desni. Uz neprivlačne zubne mrlje, upotreba duvanskih proizvoda povećava rizik od bolesti desna i raka usne duplje.

Druge loše navike koje mogu uticati na oralno zdravlje su grickanje noktiju, korišćenje zuba kao alata za otvaranje pakovanja hrane i slično.

Svaki stomatolog reći će vam da bi ove navike trebalo izbaciti iz svakodnevnice. Na taj način, održava se optimalna oralna higijena i zdravlje zuba.

Pravila oralne higijene – Ne zaboravite na redovne posete stomatologu

Redovne posete stomatologu i pregledi su neophodni i za decu i za odrasle.

Većina stomatologa preporučuje odlazak na ove pregled svakih šest meseci, a u nekim slučajevima i češće.

Tokom kontrolnih pregleda stomatolozi proveravaju da li postoje znakovi karijesa, bolesti desni ili zuba, da li postoji potreba za uklanjanjem kamenca i slično.

Redovne posete stomatologu su krucijalne za prevenciju ozbiljnih oralnih zdravstvenih problema i održavanje optimalne oralne higijene.

Pravila oralne higijene

Prema tome, veoma je važno redovno posećivati odabranog zubara. Osim što ćete preduprediti svaki mogući oralni problem, osećaćete se mirnije i znaćete da je sa vašim zubima sve u savršenom redu.
Nemojte zaboraviti da je i mlečnim zubima neophodno pridavati podjednako pažnje kao i stalnim zubima. Prema tome, i svoju decu bi trebalo voditi kod zubara, barem jednom godišnje. Na taj način brinete o njihovim zubićima, ali ujedno pomažete da prebrode i strah od zubara, koji se najčešće javlja u najranijem uzrastu.