Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Beljenje zuba u ordinaciji ili kod kuće?

Beljenje zuba u ordinaciji ili kod kuće

Da li izabrati beljenje zuba u ordinaciji ili kod kuće? Pitanje koje se sve češće postavljaju pacijenti svojim stomatolozima.

Osmeh je prva stvar koji primetimo prilikom upoznavanja. Ona je poseban vid komuniciranja koji ima moć da nas ostavi bez reči. S obzirom da lepota osmeha zavisi od zuba ne čudi što ljudi širom sveta žele da imaju blistavo beli zubni niz.

Dobra oralna higijena, redovne posete stomatologu i skidanje zubnog kamenca čine osnovu za lepe i zdrave zube. Nažalost, u pojedinim situacijama oni nisu dovoljni, te se vremenom javlja pigmentacija na zubima. Glavni krivci za to smo mi sami. Loše životne navike, poput pušenja, ispijanja kafe, crnog vina i crnog čaja, kao i konzumiranje tamnih namirnica vodeći su pokretači prebojenosti.

Promena boje zuba može biti i posledica pojedinih lekova, posebno onih za alergije, krvni pritisak, kao i antipsihotika. Dok kod dece prekomerna upotreba antibiotika u kasnijim godinama dovodi do nicanja stalnih zuba sa tretaciklinskom prebojenošću.

Zahvaljujući savremenoj stomatologiji i razvoju tretmana možete dobiti blistavu belinu osmeha. Zbog toga vam stomatološka ordinacija Dr Ast okriva da li je bolja opcija beljenje zuba u ordinaciji ili kod kuće.

Razlike između beljenja zuba u ordinaciji i u kućnim uslovima

Pre nego što odlučite da li želite beljenje zuba u ordinaciji ili kod kuće morate znati kako se obe procedure izvode.

Beljenje zuba u ordinaciji ili kod kuće

Profesionlano izbeljivanje zuba se u potpunosti obavlja u stomatološkoj ordinaciji. Vrši se pomoću gelova na bazi karbamid proksida u koncentracijama od 35 odsto ili na bazi vodonik peroksida u koncentracijama od 30 do 38 odsto. Ovi gelovi su veoma efikasni i kompatibilni sa zubima, te ne postoji opasnost upotrebe. Ipak, pre nanošenja gela postavlja se veštački koferdam kako bi se zaštitili desni.

Pod dejstvom UV ili LED lampe aktivira se gel za beljenje zuba tako da su rezultati odmah vidljivi. U zavisnosti od početne boje zuba, tretman se može ponoviti.

Iako se obavlja van ordinacije, kućno beljenje zuba je strogo kontrolisano. Izvodi se pomoću folija koje se indvidualno izrađuju. U pitanju su specijalno dizajnirane tanke providne navlake koje su dobijene na osnovu otiska zuba tako da savršeno odgovaraju zubnom nizu, prekrivajući zube sa svih strana.

Na folije se nanosi gel koji sadrži karbamid peroksid u koncentraciji do najviše 22 odsto, te ne postoji opasnost od oštećenja mekih tkiva i zuba. Nose se u toku dana od pola sata do 8 sati, a dužina tretmana obično iznosi 10 do 14 dana. Pri čemu su obavezne kontrole kako bi stomatolog utvrdio promenu boje.

Da li beljenje zuba u ordinaciji ili kod kuće može da dovede do komplikacija?

Beljenje zuba u ordinanaciji, kao i ono koje se obavlja kod kuće ali pod nadzorom stomatologa, predstavlja sigurnu proceduru. Sadržaj gelova je pažljivo određen, te su izbegnute sve negativne posledice. Ni UV i LED lampe ne oštećuju površinu zuba, već imaju ulogu da podstaknu gel za proces beljenja. Dok kućno beljenje se odvija po unapred pripremljenom planu, savetima stomatologa i uz prethodnu vežbu postavljanja folija u stomatološkoj ordinaciji.

U pojedinim slučajevima može se javiti preosetljivost zuba, što je jedini propratni efekat beljenja.

Ozbiljne komplikacije nastaju samo kada se koriste neprovereni preparati na svoju ruku. U medijima gotovo svakodnevno srećemo različite reklame koje nude magične efekte beljenja. Međutim, mnogi od ovih proizvoda nisu dovoljno ispitani. Čak i ako su prošli sve testove korisnici ih često pogrešno koriste. Oštećenja zubne gleđi, opekotine, oštećenja desni – samo su neke od posledica samostalnog beljenja zuba.

Beljenje zuba u ordinaciji ili kod kuće

Beljenje zuba u ordinaciji ili kod kuće u strogo kontrolisanim uslovima je jedina sigurna metoda. Zato poverite svoje zube stomatološkoj ordinaciji Dr Ast.