Nehruova 51a, lokal 55, Novi Beograd

Savršeni osmeh na jedan klik od Vas!
Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Pozovite nas

069 33 66 081

Radno vreme

Pon - Pet: 12:00 - 18:00 | Sub - Ned: Po pozivu

Zakažite pregled

Vaš savršeni osmeh je na jedan klik!

Preosetljivost zuba – Kako se tretira?

Preosetljivost zuba

Preosetljivost zuba je patološko stanje kod kojeg je eksponirani dentin vitalnog zuba osetljiv na određene nadražaje. Obično se javlja prilikom konzumiranja toplog i hladnog jela ili pića, kao i slatkih i kiselih namirnica. Mada ga mogu izazvati i mehanički nadražaji, naročito dodir ili trljanje četkicom.

Problem se manifestuje kao neugodna ili oštra, momentalna bol koja može da zahvati jedan ili više zuba, pa čak i sve zube u nizu. Pri čemu nije reč o pokvarenim zubima, niti frakturiranim, već na prvi pogled potpuno zdravim zubima.

Hipersenzitivni dentin, kako se još naziva, je česta pojava. Prema podacima ADA (American Dental Asociation) svaka treća odrasla osoba u svetu se susreće sa ovim problemom. Ranijih godina se smatralo oboljenjem poznih godina. Nažalost, nova istraživanja pokazuju da sve više pogađa mlađe generacije.

Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Dr Ast vam otkriva uzroke preosetljivosti zuba.

Dva vida preosetljivosti zuba

U zavisnosti od mesta gde se javlja preosetljivosti zuba može biti dentalna i pulpalna.

Preosetljivost zuba

Dentalna preosetljivost zuba nastaje u slučaju ogoljenosti središnjeg sloja zuba – dentina. Ovaj sloj zuba je ispunjen mnogobrojnim kanalićima u kojima se nalaze ogranci nervnih završetaka iz zubne pulpe, pa kada se gleđ ošteti ili desni povuku spoljašnji nadražaji lako dopiru do nervnih završetaka, dovodeći do bola.

Pulpalna preosetljivosti zuba pogađa samu unutrašnjost zuba, odnosno pulpu. Javlja se isključivo na jednom zubu, dok se dentalna preosetljivost može javiti i na više zuba odjednom.

Zašto se javlja preosetljivost zuba?

Loša oralna higijena je uzrok brojnih stomatoloških problema, uključujući i preosetljivost zuba. Nepravilna tehnika pranja zuba, posebno grubo četkanje, kao i upotreba tvrdih četkica za zube može da ošteti gleđ zuba, te on postaje izloženiji spoljašnjim uticajima.

Povlačenje desni, koje je simptom ozbiljnog oboljenja potpornog aparata zuba, dovodi do izlaganja vrata zuba tako da se javlja karakteristična bol za preosetljivost.

Jedan od čestih pokretača jeste bruksizam. Naime, prilikom nesvesnog škripanja, zubi trpe i do 2 puta veću silu nego u toku žvakanja, što za posledicu može imati pojavu pukotina u gleđi. Samim tim i pojačanu preosetljivost zuba.

Nestručno izbeljivanje zuba, takođe, može da dovede do ovog problema, kao i okrnjeni zub, istrošene plombe, pa i krunice.

U faktore se svrstavaju i životne navike, pre svega svakodnevno konzumiranje kisele hrane ili pića. Zatim, prekomerna upotreba vitamina C, aspirina i pojedinih lekova.

Preosetljivost zuba je čest pratilac gastroezofagealnog refluksa i bulimije. Razlog za to leži u vraćanju kiseline iz želuca u usnu duplju koja dovodi do trošenja gleđi zuba.

Lečenje preosetljivosti zuba

Tretman zavisi od uzročnika. Što znači da je prvi korak u lečenju otkrivanje izvora problema. Kod blage preosetljivosti dovoljni su saveti stomatologa za održavanje oralne higijene, koja obavezno uključuje i upotrebu interdentalne četkice i tečnosti za ispiranje usta bez alkohola.

Terapija za preosetljivost zuba obuhvata tretiranje ili premazivanje osetljivih površina preparatima za desenzibilizaciju. Dok kod većih površina vrši se postavljanje ispuna od kompozitnih materijala.

Preosetljivost zuba

Ako ste osetili neprijatnu, nedefinisanu bol pri jelu ili pranju zuba, posetite odmah stomatološku ordinaciju Dr Ast.